Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaisa Mäkäräinen jättää pistevertailun muille: "Minulla ei ole siitä mitään käsitystä"

Maailmancupin kokonaisvoiton puolustaja on roimasti edellä viime kauden tahtiaan

Urheilu
 
Robert Michael AFP
Kaisa Mäkäräisen alkukausi on sujunut hyvin. Kuva Oberhofin kilpailusta.
Kaisa Mäkäräisen alkukausi on sujunut hyvin. Kuva Oberhofin kilpailusta. Kuva: Robert Michael AFP

Joensuulainen Kaisa Mäkäräinen puolustaa voittoaan ampumahiihdon maailmancupissa. Kun kuluva kausi on osapuilleen puolivälissä, Mäkäräinen on roimasti edellä viime kauden tahtiaan.

Kun viime kaudella oli takana 12 osakilpailua, suomalainen oli maailmancupissa neljäntenä kerättyään 412 pistettä.

Tänä talvena Mäkäräisen rytmi on ollut alusta alkaen rivakka. 32-vuotias urheilija on paalupaikalla kerättyään 558 pinnaa. Hän on 146 pistettä edellä viime talven tahtiaan.

Mäkäräinen ei itse pinnoja laskeskele. Hän ei edes tiennyt kausien piste-erosta.

"Minulla ei ole siitä mitään käsitystä. Sen tiedän, että viime kaudella nostin tasoani kohti kauden loppua", Mäkäräinen kertoi puhelimitse Ruhpoldingin sunnuntaisen osakilpailun jälkeen.

Hän sijoittui Saksassa neljän sakkokierroksen rasittamana 12,5 km:n yhteislähtökilpailussa seitsemänneksi. Sijoitus ei tunnu alkukauden ilotulituksen jälkeen kaksiselta, mutta kauden lopussa se voi olla arvokas.

Jokainen kilpailija saa kauden lopussa pudottaa tilastostaan kaksi huonointa osakilpailua pois. Mäkäräisellä nuo ovat toistaiseksi sijat 15 ja 20.

Mäkäräisen mukaan kausien keskinäinen vertailu on turhaa. Talvet eivät hänen mielestään ole veljiä tai siskoja keskenään.

Tilasto tukee tuota väitettä. Vuosi sitten Mäkäräinen oli joulukuussa kerran kolmen parhaan joukossa. Tällä kaudella sijoja kolmen kärjessä kertyi ennen joulua peräti seitsemän.

Viime kaudella Mäkäräinen otti komennon Sotšin olympiakisojen jälkeen. Hänen keväänsä kruunu oli triplavoitto kotimaisemissa Kontiolahden maailmancupin osakilpailussa.

Darja Domratševa
Darja Domratševa

Juuri tällä hetkellä Suomen ykkösnaisen meno on tahmeampaa kuin alkukaudella. Hän ei ole yltänyt tammikuussa kertaakaan kolmen sakkiin. Suvantovaihe ei hetkauta Mäkäräisen mielenrauhaa.

"Tilanne oli samanlainen, kun voitin maailmancupin ensimmäisen kerran", Mäkäräinen kertaili kautta 2010–2011.

"Silloin en muistaakseni ollut kolmen joukossa tammi- tai helmikuussa kertaakaan. Luotan taas loppukiriin."

Ampumahiihto on herkkä laji, jossa menestys on milleistä kiinni. Sen tietää jokainen lajiaktiivi.

Mäkäräisen menestysresepti alkukaudella oli toiminta ampumapenkalla. Laikat putosivat nopeasti lähes 90 prosentin tarkkuudella.

Tammikuussa sihti on ollut heikompi. Taulut ovat kaatuneet 78-prosenttisesti, ja paras sijoitus on neljäs tila Oberhofin yhteislähtökilpailussa.

Kun Mäkäräinen osuu yhdeksän kertaa kymmenestä, hän on lähes pitelemätön. Suksella joensuulainen on piinkova taistelija, joka ahnehtii hiihto-osuuksilla ampumapenkalla menetettyjä sekunteja kiinni.

Maailmancupin kokonaisvoitosta näyttää odotetusti sukeutuvan kahden naisen taisto. Mäkäräinen johtaa cupia 58 pisteen erolla sunnuntain osakilpailun voittaneeseen Darja Domratševaan. Valkovenäläinen viime talven kolminkertainen olympiavoittaja tulee takaa kovaa, sillä vielä muutama viikko sitten naisten ero oli 117 pinnaa.

Mari Laukkanen sijoittui kuudella sakolla Ruhpoldingissa 28:nneksi.

Kiertue jatkuu ensi viikonloppuna Anterselvassa, jossa on naisten viestin pudottua pois kaksi henkilökohtaista kisaa.

Kiertue jatkuu ensi viikonloppuna Anterselvassa, jossa on naisten viestin pudottua pois kaksi henkilökohtaista kisaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!