Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SM-liigaan halutaan ammattituomarit ja loppu valmentajien räksyttämiselle

Liigassa viheltävien päätuomarien ydinryhmä halutaan palkkatöihin jo ensi kaudella

Urheilu
 
Jouni Huttunen
Vesa Koivunen
Teemu Palmumäki (vas.), Jari Levonen, Jani Luoma-Aho ja Tuomas Riiho tuomitsivat Blues–Tappara-ottelussa Espoossa joulukuun alussa.
Teemu Palmumäki (vas.), Jari Levonen, Jani Luoma-Aho ja Tuomas Riiho tuomitsivat Blues–Tappara-ottelussa Espoossa joulukuun alussa. Kuva: Vesa Koivunen

Suomi-kiekossa riittää ikuisuuskeskusteluja yllin kyllin. Yksi tasaisin väliajoin pintaan pulpahtavista puheenporinoista koskee Liigan päätuomarien siirtymistä ammattilaisuuteen.

"Eiköhän siitä ole keskusteltu jo ihan tarpeeksi. Ensi kaudella ydinryhmän on toimittava ammattilaispohjalta", sanoo ex-päätuomari ja pitkän linjan otteluvalvoja Kari Nieminen.

"Tavallaan edessä on jo pakkotilanne. Valmentajat ja pelaajat ovat olleet ammattilaisia pitkään, mutta yksi tärkeä ryhmä toimii edelleen amatööripohjalta. Eihän se niin voi mennä."

Ammattilaisuus on siirtynyt kausi kaudelta eteenpäin perin arkisten ongelmien vuoksi.

"Kaikki pitävät sitä (ammattilaisuutta) tärkeänä, mutta kysymysmerkkejä on yhä paljon. Ei siviilitöistä hypätä näinä päivinä noin vain sivuun", huomauttaa Liigan tuomarijaoksen puheenjohtaja Jukka Hakkarainen.

"Ammattilaisuus olisi kuitenkin toiveissa ja uskon, että se päivä on koko ajan lähempänä. Suuri mahdollisuushan se olisi koko toiminnalle."

Viime kauden päätteeksi yhdessä Jari Levosen kanssa liigan parhaana tuomarina palkittu Hakkarainen, 38, toimii siviilissä vakuutusalalla.

"Pelaajat puhuvat usein levon ja rasituksen suhteesta. Tuomarit ovat periaatteessa aina vieraspeleissä. Yötä myöten ajetaan kotiin ja lyhyen unen jälkeen mennään oikeisiin töihin."

Viime viikolla 800 liigapeliä päätuomarina täyteen saanut Timo Favorin nostaa esille ikiaikaisia kysymyksiä.

"Onko kyseessä jatkuva työ vai pätkätyö? Miten hoidetaan vakuutus- ja eläketurva? Entä kun tuomaritehtävät ovat ohitse 50–55-vuotiaana, mitä sen jälkeen?"

Favorin, 45, toimii itse siviilissä Tampereella Hatanpään koulussa erityisopettajana. Liigan päätuomaritilaston ykkönen ei ole valmis jättämään työpaikkaansa kiekkotuomaroinnin vuoksi.

"Julkiselta sektorilta virkavapaan saaminenkin on nykyisin vaikeaa", Favorin sanoo.

Oulun Kärppien toimitusjohtajan ja liigan johtoryhmän jäsenen Juha Junnon mukaan tuomareitten ammattilaisuus on ollut sarjan taustaryhmän pohdinnassa tasaisin väliajoin.

"Kysymys ei ole ihan yksinkertaisesta asiasta. Mitä tuomari tekee esimerkiksi sitten, kun ikää on yli viidenkymmenen?"

Junnon mukaan kiekkopiirien ajatusten pitäisi olla enemmänkin tuomareitten työrauhan turvaamisessa.

"Se on kovaa hommaa henkisestikin. Odotin jossain vaiheessa, että kun nuori valmentajasukupolvi astuu estradille, niin se räksyttäminen loppuu. Niin ei ole kuitenkaan käynyt."

Osa liigatuomareista ei tee siviilitöitä vaan elää tuomaritoiminnasta saatavilla kulukorvauksilla. Summista ei juuri julkisuuteen puhista.

"En voi sanoa niistä mitään. Näin on sovittu", painottaa Hakkarainen.

Tuomareitten päätoimisuuden rahoitus on yksi kivi kengässä. Katseet kääntyvät lähinnä Liigan ja Jääkiekkoliiton suuntaan.

"Liigan ohella päätoimiset tuomarit voisivat viheltää muun muassa kansainvälisissä peleissä. Kokonaisvaltaista toimintaa. Koulutustehtäviä ja oman ammattitaidon jatkuvaa kehittämistä", visioi Favorin.

Entäpä toteutuuko ammattilaisuus viimein jo ensi kaudella?

"Toivon, mutta epäilen. Avoimia asioita on yhä liian paljon, näkee Hakkarainen."

"Hienoa se olisi, mutta aikataulu taitaa olla liian nopea", uumoilee Favorin.

"Pakko toteutua", sanoo Nieminen. "Aikaa meillä on ollut. Nyt on aika ottaa seuraava askel."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!