Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satoja tunteja satulassa

Porvoolainen Aleksi Hänninen yrittää pyöräilyssä maailman huipulle. 800 harjoitustuntia ja 18 000 ajokilometriä vuodessa ovat vasta alkutaivalta.

Urheilu
 
Leif Rosas
Aleksi Hänninen ajaa talvella harjoituksiaan autotallissa rullilla.
Aleksi Hänninen ajaa talvella harjoituksiaan autotallissa rullilla. Kuva: Leif Rosas

Kilpaileminen – se viehättää porvoolaista Aleksi Hännistä maantiepyöräilyssä eniten.

"Siihen kuuluu taktikointia, eikä kaikkea voi miettiä valmiiksi. Suunnitelmia pitää soveltaa", 19-vuotias Hänninen kertoo.

Kuka

Aleksi Hänninen

 Syntynyt: 1. 4. 1996.

 Asuu Porvoossa.

 Seura: Porvoon Akilles.

 Koulu: Linnankosken lukio, Porvoo.

 Aloitti pyörällä kilpailemisen 10-vuotiaana.

 Pelasi myös koripalloa 14-vuotiaaksi asti.

 Parhaat sijoitukset 2014: M18-sarjan maantie-SM 1., M18-sarjan kortteli-SM 1., Cup of Zemgale -etappiajon kokonaiskilpailun 3., saman kilpailun toisella etapilla 2.

Hän on harrastanut pyöräilyä kymmenvuotiaasta lähtien.

"Ensimmäiset vuodet pidin nimenomaan kisoista, en niinkään treenaamisesta. Säännöllisesti aloin harjoitella 14-vuotiaana ja 17-vuotiaana oikein kunnolla, kun Kellu alkoi valmentaa minua."

Kellu on Kjell Carlström, entinen ammattilaispyöräilijä, joka nykyisin työskentelee sveitsiläisen IAM Cycling -ammattilaispyöräilytallin urheilupäällikkönä. Hän on mukana myös viime vuonna käynnistyneen Suomen Kilpapyöräily ry:n Fincycling-joukkueen toiminnassa. Fincycling on auttanut Hännistä ja monia muita nuoria suomalaispyöräilijöitä.

Hänninen pääsi Fincyclingin paidassa kilpailemaan viime kauden aikana Suomen lisäksi Puolassa, Saksassa, Luxemburgissa, Sveitsissä, Virossa, Norjassa ja Latviassa.

Startit ulkomailla toivat paljon kokemusta ja opettivat, miten eri tyylillä kansainvälisissä kilpailuissa ajetaan.

"Ensimmäiset kisat olivat vaikeampia, ja Puolan kilpailu meni opetellessa. Sen jälkeen oli jo mahdollista ajaa tuloksista. Loppukaudella oli helpompaa."

Fincyclingin taustalla on joukko entisiä suomalaisia pyöräilijöitä, jotka halusivat auttaa nuoria urheilijoita kehittymään ja madaltaa heidän kynnystään päästä kilpailemaan ulkomaille.

Artikkeliin liittyvät

Tämä ryhmä perusti vuosi sitten joukkueen, jonka mukana yhteensä 23 juniori-ikäistä suomalaispolkijaa pääsi viime kevään ja kesän aikana kilpailemaan Euroopassa.

Kansallisen lajiliiton ulkopuolella toiminut yhdistys pyöritti kilpailutoimintaa kauden ajan ammattimaisesti, mutta talkoovoimin. Budjetti oli toimintaa vetäneen Marko Vauhkosen mukaan silti noin 120 000 euroa.

Nuorille apuna ja oppia tuomassa olivat muun muassa ammattilaispolkija Jussi Veikkanen sekä jo oman ammattilaisuransa päättäneet Carlström, Charly Wegelius ja Joona Laukka.

Ryhmän ajajille opetettiin kilpailumatkoilla etenkin joukkueena ajamista ja taktiikkaa.

"Suomalaiset ovat olleet muista jäljessä joukkueosaamisessa, eivät niinkään fyysisessä kunnossa", Vauhkonen toteaa.

Hänninen keräsi Fincyclingin kisareissuilta muutamia sijoituksia 10–30 parhaan joukkoon. Yli sadan ajajan kilpailussa se merkitsee parhaan kolmanneksen joukkoon yltämistä, mitä pyöräilyssä pidetään kelpo suorituksena.

Kauden mittaan joukkueen tahti parani, ja palkintopallisijoituksiakin alkoi tulla. Elokuun lopulla Latvian Cup of Zemgale -etappiajossa Hänninen oli kokonaiskilpailun kolmas ja yhdellä etapilla toinen.

Nyt Hännisellä on edessä ensimmäinen kausi miesten sarjassa. Se tarkoittaa entistä pidempiä kilpailuja. Tähtäimessä ovat alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut Virossa.

"Se edellyttää hyvää treenijaksoa keväällä ja kisoja alle. Toivottavasti pääsen ajamaan ainakin pari kilpailua ulkomailla", Hänninen pohtii.

"Kestävyyttä tarvitaan lisää. Yleisen sarjan kilpailuissa ajetaan tavallisesti yli neljä tuntia, joten kestävyysharjoitusten on oltava kuusituntisia. Myös hyvä hapenottokyky on tärkeää," valmentaja Carlström sanoo.

Viime harjoitusvuoden aikana Hänniselle kertyi treenitunteja 700–800 ja ajokilometrejä noin 18 000. Tänä vuonna tunnit on tarkoitus nostaa noin 900:aan.

"Aleksissa on tiettyä jääräpäisyyttä, joka on hyvä ominaisuus. Kilpailuissa hän on ennakkoluuloton ja yrittää vaikkei aina onnistuisi. Sillä tavalla oppii ja pääsee eteenpäin. Kumpuilevassa maastossa ja tasamaalla käytävät kovat kilpailut sopivat hänelle", Carlström jatkaa.

Talvikauden harjoittelu on sujunut Hännisen mukaan hyvin. Joulukuussa hän leireili kaksi viikkoa Portugalissa, ja helmi- sekä maaliskuussa on edessä vielä pari kahden viikon leiriä Espanjassa.

Kevään edetessä harjoitusmäärät ja tehot nousevat. Carlström kertoo esimerkkiharjoituksen, joka sopii helmikuun leirille.

Se kehittää etappikilpailuissakin tarvittavaa kestävyyttä sekä ylämäissä, irtiotoissa ja loppukireissä ratkaisevaa hapenottokykyä.

"Neljän ja puolen tai viiden tunnin lenkki, johon kuuluu kolme kahdenkymmenen minuutin mittaista ylämäkeä, jokainen erilaisella teholla, osa maksimaalisesti. Loput lenkistä voi ajaa rauhallista peruskestävyysvauhtia."

Espanjan leirien välissä Hänninen käy kirjoittamassa äidinkielen ja englannin ylioppilaskokeet Porvoossa.

Lukiossa on edessä vielä neljäs vuosi. Sitten hän aikoo armeijan urheilujoukkoihin, ja sen jälkeen tavoitteena on päästä kilpailemaan ulkomaille toden teolla.

"On fiksua hoitaa pakolliset kuviot alta pois, mutta jos esimerkiksi EM-kilpailuista tulisi hyvä sijoitus, voisi armeijaan menoa lykätä. Systeemi on nykyisin sellainen, että yli 23-vuotiaiden on enää vaikeaa saada minkäänlaista ammattilaissopimusta", Carlström kertoo.

Saattaa olla, että Hänninen voi tulevaisuudessa vielä kilpailla Fincyclingin joukkueessa. Juniorimaajoukkueen pyörittämisestä on tehty virallinen sopimus Suomen pyöräilyunion kanssa, mutta suunnitteilla on myös alle 23-vuotiaiden joukkueen perustaminen.

"Tavoitteena on myös luoda kaudeksi 2016 suomalaisille ja virolaisille U23-luokan ajajille tarkoitettu Continental-tason ammattilaistalli", Vauhkonen kertoo.

Fincycling Mikael Paulinow
Aleksi Hänninen (kesk.) vauhdissa viime keväänä Turun TS-kortteliajoissa.
Aleksi Hänninen (kesk.) vauhdissa viime keväänä Turun TS-kortteliajoissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!