Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhansien tarinoiden Monte avaa rallin MM-sarjan

Rallin MM-sarjan avaava klassikkokisa ei jaa onnea tasapuolisesti

Urheilu
 
Miika Wuorela
afp
Ari Vatanen nousi haamuajoksi kerrotulla suorituksella Monten voittoon 1985.
Ari Vatanen nousi haamuajoksi kerrotulla suorituksella Monten voittoon 1985. Kuva: afp

Suomalaiskuljettajat ovat nähneet Monte Carlo -rallissa kolikon molemmat puolet. Joillekin kuljettajille arpa on antanut enemmän kuin on ottanut. Toiset taas ovat armotta joutuneet sulhaspojan asemaan yrittäessään kellistää maineeltaan MM-sarjan legendaarisinta rallia.

Viimeisin suomalaisvoitto Montessa on yhdeksän vuoden takaa, kun Marcus Grönholm kiidätti Fordinsa kisan ykköseksi. Tehtävää avusti huomattavasti pahimman kilpakumppanin Sébastien Loebin lipsahtaminen rotkoon, mutta on Monte Carlossa paljon huimempiakin tarinoita kuultu. Tässä muutamia.

Tallimääräys sapetti Juha Kankkusta vietävästi. Hän ei voinut käsittää, millä Lancian tallipäällikkö Cesare Fiorio saattoi puolustella päätöstään, jolla Kankkunen joutui kisan lopussa, reilun ja rehdin kilvanajon päätteeksi päästämään tallitoverinsa Miki Biasionin ohitseen.

Kankkunen ajoi kisan johdossa, kun hän kuuli päätöksestä. Kankkunen pysähtyi mielenosoituksellisesti aivan loppumetreillä päästämään italialaisen ohitseen. Tapaus ei jäänyt medialta huomaamatta.

Kyseinen vuosi 1987 jäi myös Kankkusen parhaaksi mahdollisuudeksi ajaa rallin voittoon, vaikka hän osallistuikin vielä useita kertoja huippuautoilla kisaan. Onnetar ei Monte Carlossa matkannut nelinkertaisen maailmanmestarin olkapäällä.

Toista ääripäätä suomalaisissa rattitaitureissa edusti Tommi Mäkinen. Puuppolan isäntä tehtaili vuosituhannen taitteessa (1999–2002) komean neljän suoran ykköstiloja.

Omat tilanteensa oli toki Mäkiselläkin. Vuotta ennen voittoputken alkua suomalainen ajoi Mitsubishillaan yhden uransa pahimmista ulosajoista törmättyään keula edellä vuorenseinään. Vuonna 1997 Mäkinen sen sijaan joutui sabotaasin uhriksi oltuaan voittotaistelussa Piero Liattin kanssa. Katsojien tielle levittämät poraruuvit puhkaisivat renkaan, ja Mäkisen sijoitus valahti kisan kakkoseksi.

Nyt jo 83. kerran ajettava kilpailu oli poissa MM-kalenterista vuodet 2009–2011. Tuohon ajanjaksoon mahtuu kuitenkin yksi mukava suomalaismuisto. Poikkeuksellisesti turbottomalla Ford Fiesta S2000 -autolla liikkeellä ollut Mikko Hirvonen ajoi tuolloin IRC-rallisarjaan kuuluneen kisan voittoon johdettuaan lähdöstä maaliin.

Jos Monte Carlo -ralli kuitenkin jostain muistetaan, se on Ari Vatasen henkeäsalpaava taistelu takaisin rallin kärkeen tammikuussa 1985. B-ryhmän huipputehokas Peugeot 205 T16 istui Vatasen käteen kuin hansikas.

Auton kolme ensimmäistä MM-rallia olivat menneet Vatasen nimiin, ja niin meni neljäskin – kartanlukijan "pikkuvirheestä" huolimatta.

Sijoitus kisan kärjessä lienee ollut Vatasen luottokartturille Terry Harrymanillekin varsin jännittävä, sillä mies sekosi laskuissaan sen verran, että ajatti suomalaisen liian aikaisin aikatarkastusasemalle. Tulos: kahdeksan minuuttia aikasakkoa.

Hyvä johtoasema suli hetkessä, mutta takaa-ajo alkoi. Vatanen kiri kuin ihmeen kaupalla hukatun ajan kiinni ja nousi Walter Röhrlin ohi rallin voittoon yli viiden minuutin turvin. Vatasen varsinainen haamuajo tuotti lopulta tarinan, josta riittää jälkipolvillekin muisteltavaa.

Muita Montessa voittoon yltäneitä suomalaisia ovat Henri Toivonen (1986) sekä 1960-luvun ykköset Timo Mäkinen (1965), Pauli Toivonen (1966) ja Rauno Aaltonen (1967).

Miika Wuorela
Gap

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?