Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

74-vuotias rallipomo ajaa taas Tunturirallissa, Rosberg jätti väliin: "Keke ei tainnut saada tarpeeksi sponsoreita"

Kari O. Sohlberg voitti ensimmäisen Tunturirallin 50 vuotta sitten ja on taas mukana

Urheilu
 
Kari O. Sohlbergin kotialbumi
Kari O. Sohlberg ja kartanlukija Yrjö Rouhunkoski matkalla vuoden 1966 Tunturirallin voittoon.
Kari O. Sohlberg ja kartanlukija Yrjö Rouhunkoski matkalla vuoden 1966 Tunturirallin voittoon. Kuva: Kari O. Sohlbergin kotialbumi

Se oli innokkaiden miesten kylmää leikkiä. Polttava pakkanen jähmetti kaikki ja kaiken. Työmaat seisoivat, ja koululaiset jäivät kotiin. Yöllä pakkasen kerrottiin nousseen 45 asteeseen. Lapin Kansa uutisoi, että Kittilässä oli elohopea pudonnut lukemaan –54.

"Oli todella kylmää. Autoja ei edes uskallettu sammuttaa kolmen tunnin yötauolla Pallaksella, koska niitä ei olisi saatu enää uudelleen käyntiin", muistaa Kari O. Sohlberg historian ensimmäistä Tunturirallia. Kisa ajetaan tulevana viikonloppuna 50. kerran.

Sohlberg, 74, voitti vuoden 1966 kisan kartanlukija Yrjö Rouhunkosken kanssa. Tuohon aikaan rallia ei nuotitettu, mutta kartturin tehtävänä oli seurata tiekarttaa ja pitää huolta, että autokunta oli aikataulussa. "Ja pitää yllä huumoria."

Ensimmäisen kisan voittoon pakkaskelissä ja lumessa oli ajamassa Simo Lampinen, joka oli ajanut edellisvuonna legendaarisessa Monte Carlon rallissa.

Lampinen kuitenkin hyytyi Aavasaksan nousussa, ja kolmepyttyinen Saab nilkutti maaliin yhden sylinterin voimalla.

Lampisen kartanlukijana oli Sohlbergin nuorempi veli Klaus, joten rallissa ajettiin myös perheen kunniasta.

Ensimmäinen Tunturiralli kesti Pallaksen kolmen tunnin taukoineen 20 tuntia. Pisin erikoiskoe oli 15 kilometriä. Siirtymisineen matkaa kertyi tuhat kilometriä.

Sen jälkeen erikoiskokeet ovat pidentyneet, eikä enää ajeta yöllä.

Tämän vuoden juhla-Tunturi päättyy pidennettyyn loppukiriin, 50 kilometrin erikoiskokeeseen, joka on nykyrallien mitoissa Suomen ennätys.

Risto Pyykön toimittama tuore historiikki tuntee toki pitempiäkin erikoiskokeita, mutta silloin ralli piipahti Lapin perukoilla, Sevettijärvellä.

Kun juhlaralli alkaa perjantaina Rovaniemeltä, Sohlberg on jälleen mukana. Vuonna 1966 hän ajoi VW 1600 TL -autolla. Nyt ajopelinä on Mitsubishin Evo10-malli, jolla Riku Tahko ajoi SM-pronssia vuonna 2010.

Sohlberg ajaa legendojen luokassa, johon myös F1:n maailmanmestarin Keke Rosbergin piti osallistua. "Keke ei tainnut saada tarpeeksi sponsoreita", nauraa Sohlberg, jonka kartanlukijana on Markku Alasuutari.

Ihan halpaa lystiä rallin ajaminen ei ole. Sohlbergin kisabudjetti on 18 000–20 000 euroa. Sillä saa auton, renkaat ja huollon. "Itse olen kiertänyt hattu kourassa, että on saatu rahoitus kuntoon."

Vuonna 1966 Sohlberg ajoi maahantuojan autolla Antti Aarnio-Wihurin AAW-tallissa. "Silloin en maksanut itse mitään."

Rallien kalleus harmittaa Sohlbergiä. Kustannukset voivat koitua jopa lajin kohtaloksi. MM-sarjassa on mukana vain muutama talli. Ilman tallipaikkaa ajavat yksityiskuljettajat maksavat autosta ja huollosta kymmeniä tuhansia euroja.

"Enää ei tahdo löytyä halukkaita rahoittajia. On pakko tehdä ratkaisuja, jos ralli aikoo menestyä. Radoilla ajettava superrallicross on vakava haastaja rallille, ja sillä on paljon yleisöä Euroopassa", sanoo Sohlberg, jonka oma ajaminen päättyi pitkäksi aikaa vuonna 1968.

"Isäni Olavi kysyi, mitä aiot tehdä isona – ajaa rallia vai johtaa perheyritystä." Sohlberg valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. Hän lopetti G. W. Sohlbergin toimitusjohtajana 2001.

Ajaminen alkoi uudestaan leikkimielellä 1980, kun Sohlberg osti Henri Toivosen entisen auton, Sunbeamin.

Vuonna 1982 Sohlberg valittiin Autourheilun kansallisen keskusliiton AKK:n puheenjohtajaksi. Tuo pesti kesti lähes 30 vuotta.

"Ajattelin, että pakko se on minunkin ajaa. Jäsenistö ei voi luottaa puheenjohtajaan, jolla ei ole tietoa lajista", sanoo Sohlberg, joka on ajanut lähes puolet kaikista Tunturiralleista.

Vuonna 1985 Sohlberg olisi noussut yleiskilpailussa toisen kerran palkinnoille, ellei hän olisi jäänyt auttamaan tiellä ollutta Mikael Sundströmiä.

"Mikko oli kaatanut autonsa ja tukki tien. Kartturini Juhani Markkanen käski minun ajaa penkan kautta ohi, mutta pysähdyin auttamaan. Käänsimme Sundströmin auton, ja hän pääsi jatkamaan. Ajoimme hänen perässään lumipöllyssä ja jäimme viidenneksi."

Legendojen luokassa ajaa viisi kilpailijaa, joten Sohlbergin haarukassa on nytkin vähintään viides sija, jos ei tule takaiskuja. "Kunnialla läpi", toivoo Sohlberg.

Kauden ensimmäisessä SM-rallissa on kaikkiaan 142 autokuntaa. Ralli päättyy lauantaina.

Vesa Ranta HS
Kari O. Sohlberg on mielissään, että hän pääsee ajamaan 50 vuotta täyttävässä juhla-Tunturissa.
Kari O. Sohlberg on mielissään, että hän pääsee ajamaan 50 vuotta täyttävässä juhla-Tunturissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!