Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuoleeko perinteinen hiihto kohutaktiikkaan? – Tasatyönnöllä koko matka

Sami Jauhojärvi aikoo lähteä ilman pitovoidetta sunnuntain Marcialonga-hiihtoon, mutta uskoo tasatyönnön pysyvän aisoissa maailmancupissa

Urheilu
 
Kai Pfaffenbach Reuters
Kazakstanin Aleksei Poltoranin voitti tasatyönnöllä ja vapaan välineillä Tour de Skin neljännen osuuden Toblachissa. Kuvassa Poltoranin lykkii tasatyöntöä Sotšin olympialaisten 15 km:llä, jolla hän sijoittui yhdeksänneksi. Silloin hän käytti muitten tapaan pitovoiteita sekä perinteisen suksia ja monoja.
Kazakstanin Aleksei Poltoranin voitti tasatyönnöllä ja vapaan välineillä Tour de Skin neljännen osuuden Toblachissa. Kuvassa Poltoranin lykkii tasatyöntöä Sotšin olympialaisten 15 km:llä, jolla hän sijoittui yhdeksänneksi. Silloin hän käytti muitten tapaan pitovoiteita sekä perinteisen suksia ja monoja. Kuva: Kai Pfaffenbach Reuters

Vastaus on "kyllä", yhtään empimättä.

Olympiavoittaja Sami Jauhojärvi aikoo lähteä tämän talven kohutaktiikalla Marcialonga-maratonhiihtoon, joka kilpaillaan sunnuntaina Fiemmen ja Fassan laaksoissa Italiassa.

Kyse on tasatyönnöstä, eli Jauhojärvi starttaa normaalista (70 km) lumipulan takia lyhennetylle 59 kilometrin perinteisen hiihtotavan taipaleelle ilman pitovoiteita.

Se on vielä auki, käyttääkö hän perinteisen vai vapaan suksia ja monoja.

"Ei siellä pärjää pidoilla", Jauhojärvi perustelee.

Perinteisen hiihtotavan maratonkilpailuissa tasatyöntö on ollut arkipäivää jo vuosia. Siellä latuprofiilit ovat sekä ylä- että alamäkeen niin loivia, että tasatyöntö on paras tapa edetä. Silloin pitovoide ei ole jarruttamassa menoa pitkissä laskuissa.

"Jos laskut olisivat kovavauhtisia, ero ei olisi niin suuri", Jauhojärvi sanoo.

Jauhojärvi on toistaiseksi vain kerran hiihtänyt pitkän matkan kisan tasatyönnöllä. Se tapahtui viime talvena 90 km:n Vasaloppetissa, jossa hän päätyi sijalle 55.

"Siellä kaksi ensimmäistä hiihtivät muistaakseni pidoilla."

Toisin kävi joulukuussa Italian La Sgambedassa. Siellä Jauhojärvi (28:s) starttasi lumituiskussa pidoilla, mutta voiton vei ilman pitoja Norjan Anders Aukland.

Tasatyöntöä käytti myös viidenneksi sijoittunut Kazakstanin Aleksei Poltoranin, joka muutama viikko myöhemmin teki maailmancupin historiaa Tour de Skin neljännellä etapilla Toblachissa.

Tuolloin Poltoraninista tuli ensimmäinen hiihtäjä, joka voitti maailmancupin normaalimatkan tasatyönnöllä. Sveitsin Dario Cologna oli hilkulla onnistua samassa tempussa jo joulukuussa Davosissa, mutta taipui kolmanneksi.

Jauhojärvi joutui jäämään Tourilta sivuun sairastuttuaan kiertueen aattona. Poltoraninin kohuttua voittoa hän seurasi tarkasti kotioloissa eikä juurikaan hätkähtänyt tai yllättynyt.

"Toblachin rata on erittäin loivapiirteinen. Siellä voittaa lopun loivissa laskuissa julmetusti, kun pito ei jarraa."

Toblachissa ja Davosissa keli ja rataprofiili olivat juuri sellaiset, että tasatyöntö oli toimiva vaihtoehto. Jauhojärvi oli Davosin kisassa kuudes mutta ei edes harkinnut silloin tasatyöntöä.

Poltoraninin voiton jälkeen kuultiin jopa mielipiteitä, että tällä menolla perinteinen hiihtotapa kuolee kilpahiihdossa.

Jauhojärvi ei siihen usko. Hänen mielestään tasatyönnön käyttö voidaan pitää maailmancupissa aisoissa järjestämällä perinteisen osakilpailut tietyntyyppisillä radoilla.

Hän luettelee oikopäätä useita mc-paikkakuntia, joissa tasatyöntöä ei ole järkeä yrittää, jos haluaa menestyä: Ruka, Lahti, Otepää Virossa, Oslo Norjassa sekä Oberhof ja Oberstdorf Saksassa.

Samaan sarjaan menee ainakin osa tulevista MM-radoista Ruotsin Falunissa.

Tasatyönnön merkitys osana perinteisen tekniikkaa on Jauhojärven mukaan lisääntynyt selvästi kymmenen viime vuoden aikana.

"Yhä pitemmälle ja jyrkempiin kohtiin hiihdetään nousuissa nykyään tasatyöntöä."

Se on kuitenkin eri asia kuin tasatyönnön käyttäminen ilman pitoa ja vuorohiihtoa.

"Siihenkin maajoukkuehiihtäjällä pitää olla valmius", Jauhojärvi sanoo viitaten tämän talven ilmiöön.

Davosissa ja Toblachissa myös muutamat muut miehet pumppasivat tasatyöntöä Poltoraninin ja Colognan lisäksi.

Suoritukset saivat aikaan keskustelua sääntötulkinnoista. Ladun varrella olleet valmentajat havaitsivat joittenkin hiihtäjien suksissa pientä sivupotkua, jolla mentiin sääntöjen harmaalle vyöhykkeelle.

"Ilmeisesti FIS [kansainvälinen hiihtoliitto] ei tulkinnut sääntöjä ihan pilkulleen", Jauhojärvi arvelee.

Roni rekomaa Lehtikuva
Sami Jauhojärvellä on vasta yksi pitkän matkan tasatyöntökokemus.
Sami Jauhojärvellä on vasta yksi pitkän matkan tasatyöntökokemus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!