Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo toivoo realismia stadionsuunnitelmiin

Päättäjät eivät halua ottaa sitä riskiä, että hanke voisi kaatua kaupungin syliin

Urheilu
 
Havainnekuva Tapiolan urheilupuistoon suunnitellusta stadionista.
Havainnekuva Tapiolan urheilupuistoon suunnitellusta stadionista.

Tapiolaan on rakennettu jalkapallostadionia paperilla vuosikausia. Visio on ollut vahva, taloudellinen perusta heikko.

Espoon kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaostossa on päättäjiä, jotka ovat henkisesti valmistautuneet töytäisemään hankkeen nurin, jos sen toteuttamisedellytykset eivät kohennu keväällä.

Tapiolan Jalkapallostadion Oy:n pääomistajat Antti Peltoniemi ja Rauno Nurmi ovat myös pääomistajia Pallohonka Oy:ssä, joka oli vielä marraskuuhun asti Veikkausliigajoukkue FC Hongan taustayhtiö.

Kun FC Honka ry irtisanoi yhteistyösopimuksensa Pallohonka Oy:n kanssa, menetti stadionhanke urheilullisen perustansa ja samalla osan taloudellisesta perustastaan. Espoon virkamiehet ja luottamusmiehet ovat pitäneet hankkeen uskottavuudelle tärkeänä, että Espoossa on pääsarjatason jalkapallojoukkue.

Nyt Pallohonka neuvottelee yhteistyösopimuksesta Ykkösen PK-35 Vantaa kanssa, ja yhtenä taka-ajatuksena saattaa olla PK-35:n nostaminen liigaan ja joukkueen siirtäminen Espooseen suunnitteilla olevalle stadionille. Rauno Nurmen mukaan Pallohongalla on edelleen intressejä Espoossa. Neuvottelut ovat PK-35 Vantaan hallituksen puheenjohtajan Markku Hynnisen mukaan kesken.

Toistaiseksi Tapiolan stadionhanke elää vielä Espoon virkakoneistossa, sillä stadionhankkeella (13 000 katsojaa) on suunnitteluvaraus huhtikuun loppuun saakka. Hankkeen suunnitteluvarausta on uusittu lukuisia kertoja vuosien varrella, kun sen toteuttamisedellytyksien selvittämiseen on haluttu lisäaikaa.

Tapiolan Jalkapallostadion jätti viime lokakuussa kaikessa hiljaisuudessa rakennuslupahakemuksen ja asemakaavaa koskevan poikkeamispäätöshakemuksen. Niitä ei kuitenkaan käsitellä, ennen kuin kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto antaa hankkeelle jatkoaikaa, jos antaa.

Mitä pitäisi tapahtua, että suunnitteluvaraus jatkuisi? Todennäköistä on, että suunnitteluvaraus raukeaa ja samalla muutkin hakemukset, elleivät stadionhankkeen vetäjät pysty esittämään uskottavaa rahoitusta.

Päättäjien mielestä 40–50 miljoonaa euroa maksavan stadionin taloudelliset toteuttamisedellytykset ovat olleet aiemmin heikot. Päättäjät eivät halua ottaa sitä riskiä, että hanke voisi kaatua kaupungin syliin, jos stadionyhtiön rahat loppuisivat kesken rakentamisen.

Monet päättäjistä kertoivat Helsingin Sanomille pitävänsä nyt hyvänä ajatuksena sitä, että kaupunki ottaisi alueen suunnitteluun mukaan muitakin tekijöitä. Päättäjät haluavat realistisempia suunnitelmia.

FC Honka ry:n kanssa yhteistyösopimuksen tehnyt liikuntapalveluyritys Esport on jo sanonut, että sillä voisi olla suunnitelmia ja kiinnostusta tehdä pienempi stadion muutamalle tuhannelle katsojalle.

Esportilla on paljon liiketoimintaa ja rakennuksia urheilupuistossa. Siksi sen reviirille tunkeva stadionhanke hanke ei ole miellyttänyt yritystä. Esport on myös kiinnostunut katsomorakennuksen rakentamisesta FC Hongalle. Se on jo kertonut alustavia ideoitaan kaupungin virkamiehille, kuten liikuntajohtaja Martti Merralle. Esportin ajatukset ovat paluuta kaupungin omaan vanhaan ajatteluun yhdestä pääkatsomosta.

Esittelemällä omia alustavia suunnitelmiaan Esport yrittää vaikuttaa siihen, että kaupunki harkitsisi myös kilpailevia vaihtoehtoja stadionhankkeelle ja antaisi nykyisen varauksen raueta.

Veikkausliigalisenssin menettänyt ja Kakkosesta uutta nousua aloittava FC Honka on ollut pitkälti vain välikappale siinä väännössä, jossa päätetään, kuka saa rakentaa ja mitä Tapiolan urheilupuistoon.

Ari Virtanen HS
ari.virtanen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!