Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalosella kovat vaatimukset nuorille: "Toivoisin, että olisi leveämpi kärki"

20-vuotiaiden maajoukkue saa huomiota, kun turnaus pelataan Suomessa ensi vuodenvaihteessa

Urheilu
 
Minas Panagiotakis Getty Images
Roope Hintz harhautti Saksan Patrickin Kurzin nuorten MM-turnauksessa. Hintz on mukana myös Göteborgissa viiden maan turnauksessa.
Roope Hintz harhautti Saksan Patrickin Kurzin nuorten MM-turnauksessa. Hintz on mukana myös Göteborgissa viiden maan turnauksessa. Kuva: Minas Panagiotakis Getty Images

Nuorten Leijonien tuoreella päävalmentajalla Jukka Jalosella on selvä näkemys, mitä hänen tarkkailemiltaan jääkiekkoilijoilta vaaditaan.

"Aktiivisempaa, nopeampaa peliä. Sitä täytyy kehittää", Jalonen sanoo.

Jalonen valitsi joukkueen ikäluokan viiden maan turnaukseen Göteborgiin ja sai mukaan neljä Kanadan MM-turnauksessa pelannutta lupausta. He ovat Roope Hintz (Ilves), Antti Kalapudas (Kärpät/Hokki), Mikko Rantanen (TPS) ja maalivahti Kaapo Kähkönen (TuTo).

Kanadassa vuoden alussa Suomi putosi puolivälierissä Ruotsille. Ottelu ei ollut pelillinen katastrofi, vaikka turnaus painuikin siihen mappiin, joka kannattaisi hävittää.

Joukkueesta ei ollut MM-kullan puolustajaksi, eikä osa pelaajista pysynyt mukana siinä vauhdissa, jota Montrealin ja Toronton turnaus edellytti. Silloin heräsi ikuisuuskysymys, pysyvätkö suomalaiset pelin vauhdissa mukana.

Kiinnostus 20-vuotiaisiin nousee tänä vuonna tavallista suuremmaksi, kun MM-turnaus pelataan Suomessa. Viimeksi maailmanmestaruudesta pelattiin näillä nurkilla 2004, kun USA vei tittelin voittamalla Kanadan finaalissa.

"Katsotaan, millaisia pelaajia on tarjolla. Haetaan pelaajia, jotka ovat sitoutuneita, motivoituneita ja halukkaita taistelemaan Leijona-paita päällä", Jalonen sanoo ja tarkentaa vähän:

"Luisteluvoimaisia, se on niin tärkeää nykyjääkiekossa, mutta kyllä meillä heitä on."

Jalonen pääsee aloittamaan vuoden tai jopa kahden projektinsa ihanteellisesti keskellä talvea ja heti edellisen MM-turnauksen jälkeen. Hänellä menee tämä kausi pelaajatarkkailussa. MM-ehdokkaat alkavat olla selvillä syksyllä.

"Näen kahdessa turnauksessa pelaajia. Täällä ovat 1996 syntyneet ja 18-vuotiaiden MM-turnauksessa ovat 1997 ja 1998 syntyneet", Jalonen sanoo.

Kanadassa pelatusta MM-turnauksesta tulee perintönä ensi kauden maajoukkueeseen oululaisketju Sebastian Aho -Kalapudas- Jesse Puljujärvi. Heidän lisäkseen Kasperi Kapanen voisi pelata kotiturnauksessa, ellei suuntaa sitä ennen NHL:ään Pittsburghiin.

Hintz ja Rantanen löivät läpi Kanadassa, ja varsinkin Rantanen osoitti maaleillaan olevansa tärkeä pelaaja tulevissa tapahtumissa.

"Hyviä pelaajatyyppejä on tulossa", Jalonen sanoo, vaikkei nostakaan ketään erikseen esille. "Parempaan suuntaan ollaan menossa koko ajan."

Minnesotan NHL-pelaaja Mikael Granlund kuvasi taannoisessa HS:n haastattelussa Puljujärveä valmiimmaksi pelaajaksi kuin hän itse oli 16-vuotiaana. Granlund sentään pelasi tuon ikäisenä 20-vuotiaiden MM-turnauksessa.

"Toivoisin, että olisi vähän leveämpi kärki", Jalonen sanoo. "Se on kieltämättä aika kapea."

Leijonat voitti Jalosen alaisuudessa MM-kultaa 2011, mutta kahdet kotikisat, 2012 ja 2013, tuottivat yhtä monta nelossijaa.

Nuorilla Leijonilla on vain yksi tavoite: voittaa kotiturnauksessa MM-pokaali.

Jalonen tietää, mihin hän ryhtyi, kun vetää taas kerran joukkuetta tutun yleisön edessä.

"Oltiin pari kertaa pronssimatseissa, jotka olisi voitu voittaa, mutta ei voitettu. Se jäi harmittamaan", Jalonen sanoo.

Virheen voi oikaista ensi jouluna alkavassa turnauksessa.

 

Jääkiekon 20-vuotiaiden MM-turnaus pelataan Helsingissä 26. joulukuuta 2015 –5. tammikuuta 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!