Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huima hallihanke yhä elossa – MM-jääkiekkoa Tampereelle vuonna 2021?

Tampereen uuden monitoimiareenan on määrä valmistua rautatieaseman kupeeseen vuonna 2020. Kalervo Kummola lupailee porkkanaksi MM-kisoja.

Urheilu
 
Studio Daniel Libeskind
Tampereen keskusareenahanke esiteltiin ensi kertaa jo vuonna 2009, jolloin siitä julkaistiin havainnekuva. Areena on tarkoitus rakentaa kiskojen päälle rautatieaseman eteläpuolelle. Viereisessä kuvassa vasemmalle kaartaa muun muassa Jyväskylään vievä rata, ja suoraan kulkeva rata on päärata Helsinkiin.
Tampereen keskusareenahanke esiteltiin ensi kertaa jo vuonna 2009, jolloin siitä julkaistiin havainnekuva. Areena on tarkoitus rakentaa kiskojen päälle rautatieaseman eteläpuolelle. Viereisessä kuvassa vasemmalle kaartaa muun muassa Jyväskylään vievä rata, ja suoraan kulkeva rata on päärata Helsinkiin. Kuva: Studio Daniel Libeskind

Tampereen monitoimiareena valmistuu vuosikymmenen vaihteessa vaikeuksista huolimatta. Näin uskovat kaupungin johto ja tamperelaiset jääkiekkovaikuttajat.

Jos vuonna 2009 julkistettu hanke olisi edennyt suunnitelmien mukaan, Tampereen keskustan kupeeseen rautatien päälle rakennettavassa hallissa olisi pelattu MM-jääkiekkoa jo vuonna 2012.

Nyt areenan arvioidaan olevan valmis vuonna 2020.

"Hanke menee eteenpäin. Uskon, että halli valmistuu", sanoo Jääkiekkoliiton puheenjohtaja ja pitkän linjan tamperelaispoliitikko Kalervo Kummola.

"Meillä ei ole vaihtoehtoja Hakametsän hallin suhteen", kaupungin hankejohtaja Tero Tenhunen puolestaan toteaa.

Tenhunen viittaa tällä viikolla 50 vuotta täyttävään Suomen ensimmäiseen jäähalliin, joka on jäänyt jälkeen nykyajan vaatimuksista.

Monitoimiareenan alkuperäinen kustannusarvio oli noin 120 miljoonaa euroa, mutta kuluja todennäköisesti karsitaan. Areena on tarkoitus rakentaa pääosin yksityisin varoin.

"Toivomme saavamme valtion tukea kymmenen prosenttia. Se on saman verran kuin Hartwall-areena ja Turun HK-areena saivat", Tenhunen perustelee.

Kaupunki sijoittaa projektiin eri muodoissa kymmeniä miljoonia eroja osallistumalla muun muassa tontin rakentamiseen.

Tampereen areena on Suomen tämän hetken suurimpia urheilurakennusprojekteja. Se on myös opetusministeriön tärkeiden urheiluhankkeiden listalla.

Reijo Hietanen

Hanke koki viime joulukuussa takaiskun rakennusyhtiö NCC:n vetäydyttyä taloussyihin vedoten. Nyt kaupunki käy neuvotteluja uusien kumppanien saamiseksi.

Kummolalla on hyvä tuntuma areenaan, sillä hän istuu kaupungin edustajana sen ohjausryhmässä. Jääkiekkoliiton puolesta hän tarjoaa porkkanaa.

"Tarkoitus on tuoda vuoden 2021 MM-kisat Tampereelle. Kisat jaettaisiin Helsingin kanssa", hän toteaa.

Kisaisännyydestä päätetään virallisesti vasta parin kolmen vuoden päästä, mutta Kummolan mukaan tulevista MM-isännyyksistä on jo selkeä suunnitelma.

Uuden hallin myötä Tampere saisi Hartwall-areenaa vastaavat puitteet urheilutapahtumien ja konserttien järjestämiseen. Jääkiekko-ottelussa sisään mahtuisi 11 000 katsojaa ja konserteissa vielä enemmän. Sijainti olisi täydellinen, sillä rautatieaseman laitureilta pystyisi astumaan lähes suoraan halliin.

Liigaseurat Tappara ja Ilves toivovat uuden areenan tuovan potkua omaan toimintaansa.

"Se olisi keskellä kaupunkia kuin Madison Square Garden New Yorkissa", Ilveksen toimitusjohtaja Esa Honkalehto innostuu.

"Se olisi upea juttu Tampereen ja koko Pirkanmaan elämänlaadulle ja tarjoaisi loistavat mahdollisuudet koko keskustan kehittämiselle."

Honkalehtoa kuitenkin huolettaa, miten seurojen taloudelle käy, jos ja kun uuden hallin käyttökustannukset pomppaisivat väistämättä uudelle tasolle Hakametsään verrattuna.

"Palveluiden tason on noustava selvästi, jotta ansaintalogiikka toimii. Ravintola- ja vip-palvelut ovat tärkeitä", hän listaa.

Tapparan Mikko Leinosen mukaan seurojen on päästävä järkeviin sopimuksiin palveluja pyörittävien yritysten kanssa. Hän muistuttaa jääkiekon tuovan areenaan perusbisneksen eli jopa sata tapahtumaa vuodessa.

"Meidän on pysyttävä hengissä. Mitä tekee vuokralaisilla, jotka eivät pysty maksamaan vuokria", hän pohtii.

Ilveksen ja Tapparan lisäksi hallista hyötyisivät Jääkiekkoliitto ja Sisä-Suomen kiekkoväki.

Maajoukkuetoiminnan Helsinki-keskeisyys vähenisi, kun olot paranisivat perinteikkäässä kiekkokaupungissa.

"Olen sanonut, että minä en uutta areenaa tarvitse, mutta suomalainen jääkiekkoilu tarvitsee", Jääkiekkoliiton puheenjohtajan paikan tänä vuonna jättävä Kummola toteaa.

Hakametsästä on tarkoitus tehdä palloilukeskus salibandyn, lentopallon ja koripallon tarpeisiin. Näin Hakametsä ei kilpailisi uuden areenan kanssa jääkiekkoilijoista.

Hakametsästä on tarkoitus tehdä palloilukeskus salibandyn, lentopallon ja koripallon tarpeisiin. Näin Hakametsä ei kilpailisi uuden areenan kanssa jääkiekkoilijoista.

Mikko Stig Lehtikuva
Suomen ensimmäinen jäähalli Tampereen Hakametsässä täyttää 50 vuotta.
Suomen ensimmäinen jäähalli Tampereen Hakametsässä täyttää 50 vuotta.
Kalervo Kummola
Kalervo Kummola
Mikko Leinonen
Mikko Leinonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?