Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rytmihäiriöt päättivät Marko Kolsin jalkapallouran: "Soittakaa nyt tänne se ambulanssi"

Menossa ovat ensiaskeleet valmentajana PK-35 Vantaan akatemiajoukkueessa

Urheilu
 
Juhani Niiranen HS
Marko Kolsi haluaisi olla valmentajana pelaajien apu, tuki ja turva. ”Hyvä johtaja”, hän sanoo.
Marko Kolsi haluaisi olla valmentajana pelaajien apu, tuki ja turva. ”Hyvä johtaja”, hän sanoo. Kuva: Juhani Niiranen HS

Punaiseen collegepaitaan pukeutunut mies syöttelee palloja nuorille pelaajille Myllypuron jalkapallohallissa. Hän lähettää pallon matkaan välillä matalana syöttönä ja välillä korkeana chippinä.

Meneillään ovat PK-35 Vantaan akatemiajoukkueen harjoitukset. PK-35 Vantaan ja VJS:n yhteinen akatemiaryhmä pelaa A-nuorten SM-karsintasarjassa, ja pelaajille palloja syöttelee joukkueen valmentaja Marko Kolsi.

Kuka

Marko Kolsi

 Syntynyt 20. tammikuuta 1985 Vantaalla.

 Naimaton.

 Seurat aikuisten tasolla: Jokrut, Jokerit, FJK (laina), Willem II (Hollanti), TOP Oss (Hollanti, laina), FC Eindhoven (Hollanti), NK Maribor (Slovenia), NK Rudar Velenje (Slovenia), NK Šmartno (Slovenia), Willem II (Hollanti), NK Celje (Slovenia), KäPa ja PK-35 Vantaa.

 Pelipaikka: keskikenttä. Ura päättyi talvella 2014.

 Valmentajana: PK-35 Vantaa Akatemia (2014–).

 9 ottelua alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, kymmeniä poikamaaotteluita.

Mikäli asiat olisivat menneet toisin, Kolsi ei olisi valmentaja, vaan hänellä olisi monta pelivuotta jäljellä.

Urallaan Suomen, Hollannin ja Slovenian pääsarjoissa pelannut Kolsi, 30, edusti vielä viime kaudella PK-35 Vantaata Ykkösessä. Kausi sisälsi hetkiä, joita Kolsi ei olisi halunnut kokea. Ne myös päättivät keskikenttämiehen uran.

"Minulla on terveen sydämen synnynnäinen rytmihäiriö", Kolsi aloittaa rauhallisesti.

Oireet iskivät ensimmäisen kerran 2007, kun Kolsi pelasi Sloveniassa.

"Minulle tehtiin ablaatio. Jäin operaation jälkeen käsitykseen, että jos oireet eivät toistu heti, niiden ei pitäisi uusiutua lainkaan."

Monta vuotta meni ongelmitta, kunnes viime maaliskuussa harjoituspelissä Viikinkejä vastaan Kolsi tunsi itsensä huonovointiseksi. Syke nousi korkealle, ja hänet vietiin kentältä sairaalaan. Tilanne oli pelottava.

"Hätäännys oli aikamoinen. Tiesin mistä on kyse, ja oli vähän paniikki", Kolsi muistelee.

Vantaalaispelaaja joutui kahteen sydänoperaatioon, sillä ensimmäinen ei onnistunut. Leikkaus kesti kuusi tuntia, ja se toteutettiin menemällä letkulla nivusista sisälle.

Kolsi uskoi, että jälkimmäisen operaation jälkeen kaikki olisi kunnossa, eivätkä rytmihäiriöt enää palaisi.

Ne palasivat viime lokakuussa Ykkösen päätöskierroksen ottelussa Hakaa vastaan. Kolsi vietiin jälleen suoraan pelistä sairaalaan.

"Silloin tuli jopa pieni turhautuminen ja fiilis, että soittakaa nyt tänne se ambulanssi ja hoitakaa asia kuntoon. Pettymys oli iso."

Lääkärit eivät pystyneet antamaan täysiä takeita siitä, etteivät sydänoireet voisi uusiutua. Kuluvan talven aikana Kolsi päätti, että peliura on ohi. Hyvin pientä takaporttia jatkamiselle hän kuitenkin pitää auki.

"Päivä päivältä ajatukset pelaamisesta muuttuvat himmeämmiksi, ja muu tekeminen tulee helpommaksi", hän sanoo.

Muuhun tekemiseen kuuluvat PK-35 Vantaan akatemian valmentajan ja joukkueenjohtajan tehtävät. Lisäksi Kolsi opiskelee urheilujohtamista ja on menossa B-valmentajakurssille. Hän myös vetää Vaskivuoren lukion aamuharjoituksia muutaman kerran viikossa.

Jalkapallo on siis edelleen keskeinen osa vantaalaisen elämää. Valmennusura on kestänyt vasta runsaat kaksi kuukautta, mutta Kolsilla on näkemys, millainen luotsi hän haluaisi olla.

"Haluaisin olla valmentaja, joka pystyy näyttämään pelaajille ja joukkueelle suuntaa. Pelaajien apu, tuki ja turva. Hyvä johtaja."

Kolsi nousi jalkapalloihmisten tietoon teini-ikäisenä, kun hän pelasi kaudella 2003 Veikkausliigaa FC Jokereissa. Kyseisen kauden 16 ottelua jäivät lopulta uran ainoiksi esiintymisiksi Suomen korkeimmalla tasolla.

Kolsi suuntasi Jokereista Hollannin pääsarjaseuraan Willem II:een, jossa alku oli lupaava. Keskikenttämies pääsi pelaamaan kovassa sarjassa ainoastaan 19-vuotiaana. Sitten alkoivat vaikeudet.

"Nilkkani meni Hollannissa sököksi. Sloveniassa meni sitten kahdesti polvesta eturistiside", hän sanoo.

Kolsi suuntasi Hollannista Sloveniaan, jossa hän pelasi neljässä eri seurassa. Niistä maineikkain on Maribor.

Slovenian liigaa ei kuitenkaan juuri seurata Suomessa. Lisäksi loukkaantumiset olivat jo sotkeneet Kolsin uraa, eikä taso sittenkään riittänyt aivan huipulle. Hän pelasikin vuosia lähes kokonaan piilossa suomalaiskatseilta.

Kolsi myöntää, että kaksi asiaa uralta jäi hieman harmittamaan: Veikkausliigan pelien pieni määrä ja se, ettei hän ollut koskaan A-maajoukkueessa.

Poika- ja nuorisomaajoukkueet kiertänyt Kolsi pelasi ulkomailla lähes kymmenen vuotta. Suomeen hän palasi 2013 ja edusti ensin KäPaa Kakkosessa ja viime kaudella PK-35 Vantaata Ykkösessä.

"Oli kiva päästä Suomeen – täällä ovat läheiset ja rakkaat. Olisi ollut hauska näyttää terveenä omaa osaamistaan pääsarjatasolla. Asia harmittaa, mutta faktoja vastaan on turha taistella. Minulla oli vammoja, ja sen jälkeen tein, mitä voin."

Myllypuron jalkapallohallissa Kolsi jakaa nuorille pelaajille ohjeita rauhallisesti. Ääntä ei tarvitse korottaa, omalla esimerkillä voi ohjata. Rytmihäiriöt eivät estä valmentamista. Ne ovat tulleet äärirasituksessa.

"Olen lenkkeillyt ja pikkaisen höntsäillyt futista. Virkistysliikuntaa voi harrastaa, eikä vaiva vaikuta normaaliin arkeen."

Vaikka pelivuodet ovat ohi, Kolsi ei vaikuta katkeralta. Yhden uran loppu oli toisen uran alku.

"Jos en tekisi mitään, peliuran päättymistä ajattelisi koko ajan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!