Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikaystävän puolesta valehdelleen Kostnerin kilpailukielto kummastuttaa taitoluistelupiirejä

Jopa Timo Seppälä pitää 16 kuukauden rangaistusta kovana

Urheilu
 
Markku niskanen
Carolina Kostner on viisinkertainen Euroopan mestari.
Carolina Kostner on viisinkertainen Euroopan mestari. Kuva: Markku niskanen

Naisten taitoluistelun EM-kisa alkoi torstaina lyhytohjelmalla, mutta yksi oli joukosta poissa. Viisinkertaista Euroopan mestaria Carolina Kostneria ei nähdä Tukholman Globenin jäällä.

Todennnäköisesti Kostner olisi muutenkin jäänyt pois EM-kisoista, mutta 16 kuukauden kilpailukielto estää sen varmasti.

Artikkeliin liittyvät

Italialaisen saama kilpailukielto kummastuttaa taitoluisteluväkeä. Jopa yleensä tiukkaa linjaa pitävä Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä on siitä hieman ihmeisssään.

"On väärin pimittää olinpaikkatietoja, mutta minusta rangaistus tuntuu kovalta", sanoo Seppälä. "Tämä on vaikea asia ja hyvin juridinen. Sääntö on oikea, mutta tulkinta hankala."

Kaikki juontaa juurensa vuoden 2012 heinäkuuhun, jolloin italialainen testiryhmä tuli yllätyskäynnille Kostnerin kotiin. Testaajat halusivat ottaa näytteen Kostnerin silloiselta poikaystävältä Alex Schwazerilta, joka oli voittanut kävelyn olympiakultaa Pekingissä 2008.

Kostner kertoi testaajille, ettei Schwazer ole kotona ja ettei hän tiedä mitään aineista.

Testaajat kuitenkin nappasivat Schwazerin, joka antoi positiivisen dopingnäytteen. Hän sai kolmen ja puolen vuoden kilpailukiellon, joka käytännössä päätti hänen uransa.

Kostner sai olympiapronssia vuosi sitten Sotšissa. Samaan aikaa Schwazer myönsi ostaneensa kiellettyjä aineita ja valehdelleensa Kostnerille. Schwazer oli myös säilyttänyt aineita Kostnerin jääkaapissa.

Italian olympiakomitean ja kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan mukaan Kostnerilla oli asiassa iso rooli.

Tilannetta pahensi, ettei Kostner saapunut asiaa koskevaan kuulusteluun viime syyskuussa.

Kostneria itseään ei ole epäilty dopingaineiden käytöstä.

"Pelisäännöt ovat selvät ja niitä pitää noudattaa. Eri asia sitten on, ovatko säännöt oikeat", sanoo taitoluistelun asiantuntija Anuliisa Uotila HS:lle Tukholmassa.

"Carolina kuitenkin tietää huippu-urheilijana, että urheilijan on ilmoitettava testaajille olinpaikkansa. Se koskee myös urheilijan lähipiiriä."

Wadan tämän vuoden alussa voimaan tulleen säännön mukaan puhdas urheilija ei saa olla tekemisissä dopingrangaistuksen saaneen urheilijan kanssa.

Miten toimitaan, jos kyseessä on esimerkiksi aviopari? Kostnerin tapaushan sattui ennen sääntöuudistusta.

"Tässä on lieventäviä asianhaaroja. Urheilijat saavat olla yhdessä, jos he ovat muuten yhdessä tai ovat aviopari. Pitäisikö heidän sitten erota? Tai voivathan he erota, mutta se ei johdu dopingviranomaisista", sanoo Seppälä, joka ei ole löytänyt vastaavaa ennakkotapausta.

"Olen lukenut läpi kaikki CAS:n sivut, mutten ole löytänyt yhtään tapausta."

Torstaina kilpailunsa aloittanut Kiira Korpi oli pahoillaan Kostnerin puolesta.

"Tunnen hänet hyvin ja olemme ystäviä. Harmillinen tapaus, mutten tiedä sen enempää. Tietääkseni hänellä ei kuitenkaan ollut suuria paluuhaaveita kilpajäille", sanoi Korpi.

Ari Pusa HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?