Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dakar-ralli oli suomalaiselle 100 000 euron tuska: Vesi loppui aavikolla

Ralf Molander laittoi 100 000 euroa Dakar-ralliin, joka kääntyi hetkessä riemusta tuskaan

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Vesa Koivunen
Ralf Molander oli jäädä auton alle Dakar-rallinsa päätteeksi.
Ralf Molander oli jäädä auton alle Dakar-rallinsa päätteeksi. Kuva: Vesa Koivunen

Aluksi kaikki oli ihanaa. Moottoripyörällä Dakar-aavikkoralliin osallistunut Ralf Molander nautti suosiosta, ihmiset halusivat ottaa yhteiskuvia ja riemu oli ylimmillään. Rallin lähtöpaikka Buenos Airesissa oli täynnä faneja ja suomalainen lääkärihelikopterin kuljettaja oli ymmällään.

"Oli aivan pakko kysyä, mistä moinen into johtui. He vastasivat, että arvostavat osallistujia koska tietävät, kuinka paljon pelkästään lähtökorokkeelle pääseminen vaatii", pitkäaikaisen haaveensa toteuttanut Molander sanoo.

Ensimmäisellä siirtymällä meno muuttui vielä villimmäksi.

"Ajoin moottoritiellä ja säikähdin torven soimista, mutta autossa oli vain yli-innokas fani. Mies roikkui puoliksi ulkona auton sivuikkunasta ja halusi kätellä. Vauhtia oli noin 110 kilometriä tunnissa."

Kättelyn jälkeen mies heilutti peukkua, ja Molanderin heilutettua takaisin fani kaivoi pokkarikameran esiin ja räpsi kuvia.

Seuraavana päivänä kaikki oli toisin. Molander makasi aavikolla pyöränsä vieressä ja tiesi loukkaantuneensa. Olkapäätä ja peukaloa kolotti, mutta murtumat olivat murheista vähäisimpiä, sillä pölyn seasta ilmestyi ralliauto, joka väisti Molanderin moottoripyörää ja tuli suoraan kohti.

"Yritin väistää, mutta olin polvia myöden perunajauhoa muistuttaneessa hiekassa. Muistan miettineeni, että nyt tässä lähtee henki", Molander toteaa vakavana.

Ralliauto sai pysäytettyä metrin päähän Molanderista, joka sai pitää henkensä.

Keskeyttämispäätös syntyi nopeasti, sillä päässä pyörivät ajatukset ammatin menettämisestä. Samalla Molander tajusi, kuinka vaarallinen ralli todellisuudessa on ja millaisilla panoksilla aavikolla pelataan.

"Jos olisin ammattikuljettaja, ei epämuodostunut peukalo haittaisi mitään. Helikopterilentäjän ammatti on todella herkkä, ja se painoi vaakakupissa."

Ammatin menettämisen ohessa päässä pyöri raha. 100 000 euron budjetti valui toisena kilpailupäivänä argentiinalaiseen hiekkaan, ja reilulle 1 500 kilometrille tuli todella kova hinta, noin 67 euroa kilometri.

"Mielessä pyöri kaverin sanat, jotka hän sanoi ennen reissua. "Tuolla rahalla saisi luksus-Audin." Mietin kuitenkin, että sellaisia Audeja on useilla ihmisillä, mutta Dakarin lähtökorokkeella ei ole moni käynyt", Molander sanoo.

Painajainen ei kuitenkaan rajoittunut keskeyttämiseen ja rahahuoliin. Molanderin ilmoitettua järjestäjille keskeyttämisestään, he kertoivat hakevansa miehen, kunhan kiireiltään ehtivät. Noutoon saattaisi mennä tunti tai vaikka puoli vuorokautta.

"Ensimmäisenä tuli mieleen vesi. Sitä ei ollut kuin pullollinen, ja ilman lämmöksi ilmoitettiin 50 astetta."

Molander rakensi ajotakistaan varjon, jonka alla hän lipitti vettään. Sen loputtua vuorossa olivat suolatabletit, jotka helpottivat hiukan oloa.

"Lopulta revin juomarepusta pillin ja imin pyörässä ollutta viimeistä vesitilkkaa. Moottorin vieressä sijaitsevan tankin sisältö oli varmasti 70-asteista. Onneksi helikopteri tuli lopulta aika nopeasti", Molander muistelee.

Lauttasaaressa asuvan Molanderin Dakar-haave sai tylyn päätöksen. Hän on kuitenkin onnellinen, että on hengissä. Ensimmäisten päivien aikana yksi moottoripyöräilijä kuoli ja toinen sai vakavan aivovamman.

"Yksi kaveri kuvaili Dakaria siten, että se on kuin tavarajuna, joka menee eteenpäin – tapahtui mitä tahansa. Jos tippuu kyydistä, se ei odota."

Molanderin Dakar-juna meni, eikä uutta tilaisuutta tule välttämättä koskaan. 100 000 euroa on paljon rahaa, vaikka 80 prosenttia satsauksesta löytyi omasta takaa. Se "lainattiin" isovanhempien perinnöstä, mutta Molander haluaa tienata rahat takaisin. Revanssi ei ole mielessä. Ei ainakaan ihan heti.

"Kun lensin pois, näin edellisen etapin varikon aavikolla. Siellä oli vain yksi ruokateltta, kaikki muut olivat jo siirtyneet seuraavaan paikkaan. Silloin tajusin, että minun Dakarini oli nyt tosiaan tässä. Se oli paha tunne."

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!