Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihdon päävalmentaja huolestui – tämän takia naiset voivat hävitä kymmeniä sekunteja

Päävalmentaja Reijo Jylhän mielestä MM-Falunissa ei kuitenkaan hävitä sen takia

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Jämin SM-sprinttiladulla naisten laskutekniikka ei joutunut todelliseen testiin. Anne Kyllönen karkasi muilta päänousun päällä ja oli ylivoimainen. Mona-Liisa Malvalehto, Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen tulivat tässä kohtaa perässä samassa järjestyksessä kuin maaliinkin.
Jämin SM-sprinttiladulla naisten laskutekniikka ei joutunut todelliseen testiin. Anne Kyllönen karkasi muilta päänousun päällä ja oli ylivoimainen. Mona-Liisa Malvalehto, Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen tulivat tässä kohtaa perässä samassa järjestyksessä kuin maaliinkin. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Suomen päävalmentaja Reijo Jylhä ei varsinaisesti pitänyt näkemästään, kun hän tarkkaili ladun varressa hiihtäjiään Tour de Ski -kiertueen avauksessa vuoden ensimmäisenä viikonloppuna Saksan Oberstdorfissa.

Jylhä pani merkille sellaisen yllättävän seikan, että Suomen naishiihtäjien otteissa vauhdikkaassa ja mutkaisessa laskussa oli kehittämisen varaa.

Jylhä näki turhaa arkailua ja puutteellista jalkatyötä.

"Meidän naisillamme jalat eivät liikkuneet laskussa tarpeeksi. He eivät askeltaneet. Kyllä myös laskuissa pitää mennä niin lujaa kuin suksilla pääse ja saada pelko pois", Jylhä sanoo HS:lle.

Kun hiihtäjät arvioivat medialle kilpailusuorituksiaan, he puhuvat yleensä vain siitä, miten ylämäet ja tasaiset osuudet ovat sujuneet.

Alamäkien osalta puhutaan vain suksien luistosta. Kukaan ei koskaan kerro, miten laskeminen on onnistunut teknisesti – paitsi ehkä silloin, jos on tapahtunut kaatuminen tai muu vastaava haaveri.

Rohkeudella ja taitavalla laskemisella voi saavuttaa huomattavaa etua. Jylhän mukaan huonolla laskutekniikalla saattaa esimerkiksi 10 km:n kisassa hävitä helposti 20 sekuntia.

Sellaisen tappion kurominen kiinni laskutekniikkaa parantamalla on paljon helpompaa kuin nousujen hiihtäminen yhtä paljon lujempaa.

"Meillä ei ole naisissa suksitaitureita, eikä tämä asia ole kunnossa kaikilla miehilläkään", Jylhä huomauttaa.

Jylhä painottaa, että vajaan kolmen viikon päästä alkavissa Falunin MM-kisoissa Suomen naishiihtäjien puutteellinen alamäkiosaaminen ei ole mikään ongelma.

"Falunissa ei hävitä sen takia. Siellä on ehkä yksi vähän vauhdikkaampi lasku. Tietyntyyppisissä laskuissa suomalaiset voivat olla jopa parhaita. Takkiin tulee vaikeissa, mutkaisissa laskuissa, jotka vaativat askellusta suksilla."

Falunia ajatellen asialle ei ehdi eikä kannata Jylhän mukaan tehdä enää mitään. Sen sijaan pidemmällä aikavälillä se on kärkipäässä kehityskohteitten listalla.

Joskus 90-luvulla alppihiihtolegenda Kalevi "Häkä" Häkkinen opasti maajoukkuehiihtäjiä laskutekniikassa.

Pitkiin aikoihin ei vastaavaa ole Jylhän mukaan ollut. Hän keskusteli Tourilla aiheesta Kerttu Niskasen kanssa. Niskanen ei muistanut, että hänelle olisi esimerkiksi Sotkamon hiihtolukiossa opetettu kertaakaan laskutekniikkaa.

Jylhän mielestä laskutekniikan oppiminen on aikuiselle huippuhiihtäjälle ihan mahdollista.

"Se on taidollinen juttu, jonka oppiminen vaatii vain motivaatiota ja aikaa rinteessä. Aluksi sitä voi opetella hiljaisilla vauhdeilla vaikka laskettelu- tai telemark-suksilla", miettii Jylhä, jolla on takavuosilta myös alemman tason alppihiihdon ohjaajan koulutus.

"Itsekin opin laskutekniikan aikuisena ja osasin sen tosi hyvin."

Kuka maailman kärkinaisista edustaa huipputasoa myös alamäissä?

"Kyllä Marit Bjørgen on siinäkin yksi parhaista – ellei paras."

Jussi-Pekka Reponen HS
Jämijärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?