Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat pysähtyy ensi yönä – New England Patriots lähtee suosikkina Super Bowliin

Vilpistä syytetty New England lähtee otteluun suosikkina. Seattlen kannattajien mielestä kyseessä onkin hyvän ja pahan taistelu. Sata miljoonaa amerikkalaista asettuu seuraamaan ottelua ensi yönä.

Urheilu
 
Jim Rogash Getty Images
New Englandin pelinrakentaja Tom Brady (pallo sylissä) on jo lajin legendoja. Hän on voittanut Super Bowlin kolme kertaa.
New Englandin pelinrakentaja Tom Brady (pallo sylissä) on jo lajin legendoja. Hän on voittanut Super Bowlin kolme kertaa. Kuva: Jim Rogash Getty Images

"Jeesuksellakin oli kaksitoista miestä. Go Seahawks", julistaa kyltti kirkon pihalla Pohjois-Seattlessa. Viimeistään tällä kaudella jalkapallofanius on saavuttanut Seattlessa uskonnollisen hurmoksen mittasuhteet.

Fakta

Jenkkifutista vasta-alkajille

 Amerikkalaisessa jalkapallossa kaksi 11 miehen joukkuetta yrittää saada pallon vastustajajoukkueen maaliviivan yli joko kantamalla tai heittämällä kopin omalle pelaajalleen. Silloin syntyy touchdown, joka antaa joukkueelle kuusi pistettä.

 Touchdownin jälkeen joukkue saa yrittää yhtä lisäpistettä potkaisemalla tai kahta pistettä viemällä pallon uudestaan maalialueelle.

 Joukkue etenee kentällä kantamalla tai heittämällä palloa. Jos joukkue ei onnistu neljällä yrityksellä etenemään 9,1 metrin matkaa, se joutuu luovuttamaan pallon vastustajalle.

 Televisiokuvassa lähtölinja kuvataan yleensä sinisellä viivalla ja uudet yritykset antava linja keltaisella viivalla.

 Käytännössä jännitys tiivistyy kolmanteen yritykseen, koska neljännellä yrityksellä joukkue joko potkaisee pallon kauas vastustajan alueelle tai yrittää kolmen pisteen potkumaalia.

 Pelissä on paljon sääntöjä, joiden rikkomisesta tuomarit ilmoittavat heittämällä kentälle keltaisen liinan. Rangaistuksena palloa siirretään rikkoneen joukkueen maalia kohti.

Kausi huipentuu tänään, kun viimevuoden mestari Seattle Seahawks kohtaa amerikkalaisen jalkapallon loppuottelussa Super Bowlissa idän New England Patriotsin.

Seahawksin joukkue on antanut faneilleen nimityksen "12. mies", eli fanijoukko on joukkueen kahdestoista pelaaja.

Joukkueen linnunpää ja numero 12 liehuvatkin lipuissa ympäri Seattlea. Logoja näkyy ikkunoissa ja autojen perässä, paikallisbussien keulassa, jopa ambulanssin kyljessä. Monessa yrityksessä on perjantaisin Blue Friday, jolloin voi pukeutua pelipaitaan. Pelipaitoihin puetaan koiratkin.

Viimeistään Space Needle -monumentin sinivihreät valot ja tornin huipulle nostettu 12-lippu kertovat, kenelle kaupunki kuuluu.

Seahawks-katsojat ovat rikkoneet huudollaan Guinnessin maailmanennätyksen kahdesti. Viimeksi, vuonna 2013, kotistadionilla hurraus ylsi 137,6 desibeliin. Vuonna 2011 katsomon töminä aiheutti lievän maanjäristyksen.

Kannatus on lähes täydellistä, koska Seahawks on Seattlen ainoa urheiluilo. Vuonna 2013 Forbes-lehti nimesi Seattlen maan surkeimmaksi urheilukaupungiksi. Baseball sujuu välttävästi, koripallojoukkue on jättänyt kaupungin, jääkiekkojoukkuetta ei ole.

Ennen viime kautta Seahawks ei ollut voittanut mestaruutta kertaakaan 38-vuotisen pelihistoriansa aikana.

Vuonna 2010 kaikki muuttui. Joukkue palkkasi valmentajakseen Pete Carrollin, jonka positiivista filosofiaa oli aina pidetty vähän outona. Carroll puolestaan valitsi pelinrakentajaksi Russell Wilsonin, jota pidettiin liian nuorena ja liian lyhyenä.

Seahawksin tuhkimotarina on kuin Suomen jääkiekkomaajoukkueen maailmanmestaruus vuonna 1995. Ikuisesta häviäjästä tuli neljässä vuodessa yksi NFL:n parhaista joukkueista.

Kun pelaajat viikko sitten lähtivät kohti Arizonaa, tuhannet fanit saattoivat heidät matkaan hurrauksin ja kyynelin.

Vastassa on New England Patriots, jonka maine on ryvettynyt viimeksi pallojen tyhjennysjupakassa ja sitä ennen vilpillisessä videokuvaamisessa vuonna 2007.

Seahawks-opetuslasten mielestä mestaruuspelissä ei ole kyse vain jalkapallosta. Heille se on hyvän ja pahan taistelu.

Kun peli potkaistaan vauhtiin Phoenixissa Suomen aikaa kello yksi yöllä, tv-ruutujen ääreen asettuu runsaasti yli sata miljoonaa amerikkalaista ja miljoonia lajin ystäviä ympäri maailmaa.

Super Bowl on yksi maailman suurimmista urheilutapahtumista, vaikka amerikkalaisten harmiksi se jää maailmanlaajuisessa suosiossa selvästi jalkapallon eli amerikkalaisittain "soccerin" jalkoihin.

Satunnaisen katsojan voi aluksi olla vaikeaa ymmärtää lajin vetovoimaa, sillä kolme tuntia kestävästä ottelusta tehokasta peliaikaa on vain 10–15 minuuttia. Muu aika katsellaan hidastuksia, pelaajien ilmeitä ja tietysti mainoksia, joita yhden pelin sekaan mahtuu noin sata.

Amerikkalaiset osaavat kuitenkin tehdä pelistä niin intensiivisen tapahtuman, että siitä nauttii, vaikkei kaikkia hienouksia ymmärtäisikään.

Keskimääräinen pelitapahtuma – heitto tai juoksu – kestää vain neljä sekuntia, mutta siihen aikaan pakkautuu niin paljon räjähtävää toimintaa, huikeita oivalluksia ja suuria tunteita, että hidastukset katsoo mielellään kahdeksannestakin kamerakulmasta.

Rob Schumacher usa today
Seattlella on laaja kannattajakunta. Meredith Grisson on saapunut Phoenixiin Orlandosta Floridasta ja Allie Pfeiffer Stocktonista Kaliforniasta.
Seattlella on laaja kannattajakunta. Meredith Grisson on saapunut Phoenixiin Orlandosta Floridasta ja Allie Pfeiffer Stocktonista Kaliforniasta.

Pelissä tuntuu koko ajan olevan ratkaiseva hetki. Siitä huolimatta lopputulos ratkaistaan yleensä viime sekunneilla jollain inhimillisen suoritus- ja käsityskyvyn ylittävällä suorituksella, jota lajia ympäröivä analyytikkoarmeija analysoi viikkokausia – tai Super Bowlin kohdalla uuden kauden alkuun eli ensi syksyyn asti.

Tämän vuoden finaalissa pelaavat kiistatta kaksi kauden parasta joukkuetta.

New England on kolmella mestaruudellaan ja kahdeksalla finaalipaikallaan yksi NFL:n imperiumeista.

Seattlen menoa ovat vauhdittaneet fanit ja Microsoftin kakkosmiehen Paul Allenin rahat.

Tom Pennington Getty Images
Richard Sherman
Richard Sherman

Kentälle molemmat marssittavat tasapainoiset ryhmät, joista on vaikeaa löytää suuria heikkouksia.

Jim Rogash Getty Images
Tom Brady
Tom Brady

Seattle on kuuluisa kovasta puolustuksestaan. Puolustuksen Legion of Boomin eli "tärskylegioonan" puhutuin pelimies on rastatukkainen kulmapuolustaja Richard Sherman, joka tunnetaan värikkäistä puheista ja huikeista suorituksista.

Hyökkäyksessä Seattlen tuki ja turva on vahvasti rynnivä keskushyökkääjä Marshaw Lynch, vaikka isoimman huomion hyvässä ja pahassa kerää usein pelinrakentaja Russell Wilson.

New England seisoo tai kaatuu pelinrakentajansa Tom Bradyn varassa. Neljättä mestaruuttaan tavoitteleva 37-vuotias Brady kuuluu jo nyt NFL:n legendoihin.

Välierässään Patriots murskasi Indianapolisin, kun taas Seattle selviytyi nipin napin Green Bay Packersista. Vedonlyöjien papereissa New England lähteekin finaaliin selvänä suosikkina.

Oikaisu: Uutisen kuvatekstissä kerrottiin virheellisesti, että Tom Brady olisi voittanut Super Bowlin neljä kertaa. Hänellä on voittoja kolme.

 

Super Bowl on vapaasti katsottavissa Nelonen Pron kanavilla kello 1 ensi yönä.

Saska Saarikoski HS
Noora Mattila
Seattle / Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!