Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iivo Niskanen on menossa silmät sameina MM-kisoihin

Iivo Niskanen on jo vähän huolestunut: "Ei tämä ole optimitilanne"

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Iivo Niskanen ei halua lähteä valmistautumisleirille Itävaltaan, vaan aikoo harjoitella kotona Kuopiossa.
Iivo Niskanen ei halua lähteä valmistautumisleirille Itävaltaan, vaan aikoo harjoitella kotona Kuopiossa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Maailmanmestari Matti Heikkisellä on ollut joskus tapana arvioida omaa virettään silmien kirkkaudella. Mitä kirkkaammat silmät, sitä tuoreempi on mies.

Sunnuntaina Jämin SM-hiihtojen kilpailukeskuksessa omaa synkkää tilannettaan tilitti hiihtäjä, jonka silmät eivät olleet kirkkaat. Olympiavoittaja Iivo Niskasen silmät olivat sameat, kasvot kalpeat ja mieli maassa.

"Kyllä tämä nakertaa, kun ei ole voinut tehdä ihan täydellisesti hommia. Mutta vielä on kuukausi aikaa pääkilpailuun. Vielä ei ole heitetty kirvestä kaivoon, mutta ei tämä ole optimitilanne, se on varma. Se on aika säälittävä olo, kun ei jaksa hiihtää", Niskanen sanoi naisten kilpailun aikana.

Niskasen taival kohti Falunin MM-hiihtoja tökkii pahasti, jopa huolestuttavasti. Hänelle ehtii kertyä monien mielestä jopa liian pitkä kilpailutauko ennen Falunia.

Syynä on se, että hän katsoi parhaaksi jättää väliin myös Jämin SM-kisojen 30 kilometriä (p) sunnuntaina.

Niskanen ei ole vieläkään toipunut kunnolla sairastelusta, joka alkoi Tour de Ski -kiertueella.

"Mies on terve mutta poikkeuksellisen väsynyt. Ei auta kuin toipua taudin jäänteistä ja siitä harjoittelusta. Kun tänne yritin, hiihdin viikonloppuna vähän kovempaa. Ehkä se vähän kostautui. Nyt joutuu maksamaan takaisin. Vähän jopa huolestuttaa, kun on tuollainen jakso alla", Niskanen sanoi Jämillä naisten kilpailun aikana.

Niskasen tauti olikin lopulta influenssa eikä tavallista flunssa.

"Tourin jälkeen kävin ihan testeissä. Halusin tietää, mikä siinä oli. Minulla oli ainakin A-viruksen aiheuttama influenssa. Ei voi harmitella, sillä todennäköisesti rokotekaan ei olisi auttanut. "

Kun Niskanen juhli Urheilugaalassa Sami Jauhojärven kanssa Vuoden urheilijana, neljän päivän kova kuume oli nipin napin hellittänyt.

Runsaan viikon lepojakson jälkeen Niskasen harjoittelu on ollut vaikeaa.

"Harjoittelu meni niin jäseniin, että en ole siitä toipunut vaan olen joutunut lepäilemään."

MM-kisoissa Niskasen päämatka on 50 kilometriä (p), joka hiihdetään päätöspäivänä 1. maaliskuuta.

Hän voi hakea kannustavaa esimerkkiä matkan hallitsevasta maailmanmestarista Johan Olssonista. Ruotsalainen on monta kertaa toipunut epätoivoiselta näyttäneestä sairastelusta mitalivireeseen.

"Perustaso on ollut tänä vuonna pertsan kisoissa ihan hyvä. Ei tarvitse lähteä tavoittelemaan kuuta taivaalta, kunhan pääsee terveeksi. Eikä ole ainakaan kilpailuväsymystä. Kunhan saa sen kilpailutuntuman, se voi poikia samalla tavalla kuin viime vuonna Sotšissa", Niskanen pohti.

Niskasella ei ollut alkujaankaan tarkoitus lähteä keskiviikkona muitten MM-joukkueen normaalimatkojen hiihtäjien kanssa valmistautumisleirille Itävallan Seefeldiin. Sen sijaan hän harjoittelee kotomaisemissaan Kuopiossa ja mahdollisesti välillä Vuokatissa.

"Kun Seefeldissä on noin lyhyt leiri, eikä se ole korkealla, ei sinne ole mitään järkeä lähteä matkustamaan kahta päivää ja treenaamaan viittä päivää. Jos nyt lähtisi, niin siinä voisi pää olla lahonnut lähes kuukauden reissussa."

Näillä näkymin Niskanen kilpailee MM-kisoja edeltävässä maailmancupissa Ruotsin Östersundissa. Siellä tarjolla oleva normaalimatka on 15 kilometriä (v), joka alustavasti ei kuulu Niskasen ohjelmaan MM-laduilla.

"Olisi tietysti kiva saada kansainvälinen kisa siihen alle, mutta ensi viikko ratkaisee aika paljon niitä suunnitelmia."

Viimeksi hän kilpaili Tourilla Italian Toblachissa 8. tammikuuta.

Hän kertoi jo tutkineensa kilpailukalenteria, mutta sieltä ei löytynyt ensi viikonlopuksi sopivaa kilpailua riittävän kovassa maastossa.

Hän on houkutellut lankomiestään, MM-joukkueen ulkopuolelle jäävää Juho Mikkosta sparraajaksi Puijon vaativille laduille.

"Että saisi mahdollisimman kovan ja mahdollisimman kilpailunomaisen treenin."

Jussi-Pekka Reponen HS
Jämijärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!