Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilijoiden kevennetty varusmiespalvelus ei enää käy – eikä moni muukaan asia

Urheilu
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.
Timo Jaakonaho Lehtikuva
Palomies sammutti katsomosta heitetyn soihdun Suomen ja Espanjan välisessä MM-karsinnassa syyskuussa 2013.
Palomies sammutti katsomosta heitetyn soihdun Suomen ja Espanjan välisessä MM-karsinnassa syyskuussa 2013. Kuva: Timo Jaakonaho Lehtikuva

Urheilulla on perinteisesti ollut tietty erityisasema ja autonomia. Urheilijoilla on erioikeuksia ja lajiliitoilla omat sääntönsä, joiden pohjalta on ratkottu myös lieveilmiöt ja rikkomukset.

Suomi kuitenkin muuttuu, ja erioikeudet herättävät ihmetystä. Urheiluväen – niin urheilijoiden, johtajien, työntekijöiden kuin fanienkin – odotetaan toimivan samalla tavalla kuin muut.

Tässä pari tuoretta esimerkkiä:

Helsingin käräjäoikeus antoi viime viikolla päätöksen, jonka mukaan Olympiastadionilla soihtua polttanut fani joutuu korvaamaan aiheuttamansa 7 000 euron vahingon Palloliitolle. Fani kuljetti Stadikalle soihdun, sytytti sen täydessä katsomossa palamaan ja nakkasi juoksuradalle

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa sakotti Palloliittoa järjestyshäiriöistä, joka peri puolestaan rahoja fanilta. Palloliitto halusi antaa signaalin, että se ei hyväksy katsojien turvallisuuden vaarantamista edes maajoukkueen ydinkannattajilta.

Käräjäoikeus katsoi osaltaan, että yksittäinen fani on Suomen lain piirissä. Soihtuja ei saa polttaa kulttuuritapahtumissa eikä myöskään urheilukatsomossa.

Päätös tarkoitti käytännössä myös sitä, että jalkapallon oma sanktiojärjestelmä yltää yksittäiseen faniin asti. Fani on vastuussa teoistaan, vaikka sakon saikin Palloliitto.

Eduskunnan oikeusasiamies antoi puolestaan kaksi viikkoa sitten päätöksen, jossa ammattiurheilijoiden lyhyt varusmiespalvelu todettiin ongelmalliseksi. Asia oli noussut esille varuskuntatarkastusten ja oikeusasiamiehille tehtyjen kanteluiden kautta.

Ratkaisussaan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin muistutti, että palveluksesta voi olla haittaa muidenkin ammattien harjoittajille ja myös muilla voi olla hyviä perusteluja räätälöidylle palvelukselle kuin urheilijoilla.

Siksi varusmiespalvelus pitää järjestää mahdollisimman yhdenmukaisella tavalla, urheilijoita suosimatta.

Jo aiemmin urheilu on joutunut toteamaan, että jääkiekkokaukalossa tapahtuva väkivalta kuuluu muillekin kuin lajiväelle, esimerkiksi poliisille.

Hiihdon asennoituminen dopingiin olisi ehkä vieläkin löperöä elleivät yleisö, sponsorit ja oikeuslaitos olisi älähtäneet.

Lisäksi urheiluseurat suhtautuvat yhä vakavammin rooliinsa työnantajana. Ne ymmärtävät, että sopimus ammattilaisseuraan ei ole urheilijalle pelkkä unelmien täyttymys vaan myös oikea työ. Hänen palkkansa, eläkemaksut ja vakuutukset pitää hoitaa ajallaan.

Yhteisillä säännöillä pelaaminen voi tuntua joistain urheiluihmisistä tympeältä, mutta se kannattaa. Arvostus kasvaa, kun urheilu hoitaa asiansa ilman maan tapoja ja erioikeuksia.

Tero Hakola HS tero.hakola@hs.fi
Twitter:@TeroHakola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?