Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ostajat kaikkosivat Veikkausliigasta

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.
Tuomas Selänne
Sauli Väisänen siirtyi kesällä Veikkausliigasta Ruotsiin.
Sauli Väisänen siirtyi kesällä Veikkausliigasta Ruotsiin. Kuva: Tuomas Selänne

Euroopassa oli tammikuusta helmikuun ensimmäisiin päiviin asti suurten jalkapallosarjojen siirtoaika. Montako suomalaisjalkapalloilijaa myytiin Suomesta Eurooppaan suuriin tai keskisuuriin sarjoihin?

Ei yhtään. Se on surullinen saldo. Talven tilannetta täydentää viime kesä, jolloin FC Hongan Sauli Väisänen oli ainoa Veikkausliigasta ulkomaille myyty pelaaja.

Tiettävästi ainoa suomalainen pelaaja, josta jokin ulkomainen seura on maksanut jotain tänä talvena, on Kakkosen Atlantiksesta Viron pääsarjan FC Floraan siirtynyt Sakari Tukiainen.

Mistä huono myyntikausi kertoo? Monen pelaaja-agentin mielestä se kertoo Veikkausliigan tasosta ja maineesta. Sarja ei ole kovin korkeassa huudossa Euroopassa tällä haavaa. Ulkomaiset pelaajatarkkailijat tulevat Suomeen keskikesällä ja näkevät Veikkausliigan otteluissa ennen kaikkea kehnon tempon ja väsyneitä pelaajia. Nämä ongelmat johtuvat pitkälti karmean tiiviistä ottelutahdista.

Hyvätkään pelaajat eivät aina erotu, jos yleiskuva on harmaa. HJK pelasi hienosti ja menestyksekkäästi ensimmäistä kertaa Eurooppa-liigaa syksyllä. Sen jälkeen olisi voinut odottaa joidenkin kansainvälisissä peleissä erinomaisesti esiintyneiden pelaajien, kuten Rasmus Schüllerin ja Robin Lodin, kiinnostavan keskieurooppalaisia seuroja.

HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden mukaan HJK sai muutaman virallisen tarjouksen joistain pelaajistaan, mutta pelaajat eivät halunneet tarttua tarjouksiin. Seurat tuskin olivat houkuttelevimmasta päästä.

HJK ei myynyt kahden viimeisen siirtoajan aikana yhtään pelaajaansa. Siinä on valtava ero vuoteen 2011, jolloin HJK myi europeliensä ansiosta pelaajia parilla miljoonalla eurolla. Riihilahti sanoi äskettäin HS:n haastattelussa, että hän ei muista kymmeneen vuoteen yhtä hiljaista siirtoaikaa Euroopassa. Trendinä vaikuttaa olevan, että yhä useampi ulkomainen seura pyrkii löytämään uudet pelaajansa junioreidensa joukosta.

Joukkueet rakennetaan suunnitelmallisesti ennen kautta, ja yhä harvempi turvautuu tammikuun täydennysostoihin.

Taantuma vaikuttaa. Se on syönyt Veikkausliigan kiinnostavuutta. Samaan aikaan Ruotsissa AIK on myynyt kahden viimeisen siirtoajan aikana miljoonilla euroilla neljä pelaajaansa, joista yksi oli Eero Markkanen.

Djurgården myi tammikuussa yhden pelaajan Bundesliigan Schalkeen ja toisen Hollannin liigaan. Ruotsin ja Norjan pääsarjojen arvostus on aivan eri tasolla kuin Veikkausliigan.

Millä sitten voisi parantaa Veikkausliigan tasoa ja mainetta?

Pelimäärää pienentämällä tai kautta aikaistamalla ja pidentämällä kuukauden verran, ottelurytmi saataisiin harvennettua. Se voisi parantaa otteluiden tempoa.

Toinen keino olisi, että seurat peluuttaisivat rohkeammin 17–18-vuotiaita liigassa. Keskieurooppalaisiin seuroihin ei voi kaupata enää edes 20-vuotiasta pelaajaa nuorena lupauksena.

Pelaajamyyntiä voisi auttaa myös se, että Veikkausliigan seurat panostaisivat enemmän asemaansa kasvattajaseuroina.

Ari Virtanen HS ari.virtanen@hs.fi
Urheilutoimitus pui jalkapallon ajankohtaisia asioita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?