Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virpi Sarasvuo: Mediapaasto on MM-kisaviikkojen tärkeimpiä asioita

Urheilu
 
Virpi Sarasvuo
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Iivo Niskanen kuuluu Suomen mitalitoivoihin Falunin MM-hiihdoissa.
Iivo Niskanen kuuluu Suomen mitalitoivoihin Falunin MM-hiihdoissa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Falunin MM-kilpailujen ensimmäiseen starttiin on aikaa 14 päivää. Media kihisee spekulaatioita MM-joukkueen mahdollisuuksista ja himoitsee viimeisintä tietoa urheilijoiden tilasta. Penkkiurheilijat tukevat tai tuomitsevat joukkueeseen valittuja urheilijoita kiihtyvään tahtiin. Valokeiloja viritellään ja junalippuja siperiaan varaillaan.

Se mylly, mikä ruudun tällä puolen pyörii, on täydellinen vastakohta siihen tilaan, jossa urheilun ammattilainen samaan aikaan on.

Parhaimmillaan urheilija on vetäytynyt omaan kuplaansa. Hänen ajatuksensa ovat kääntyneet sisäänpäin. Mielen valpastuessa aistit herkistyvät. Jokainen lihas ja jänne kertoo omaa tarinaansa. Huomio keskittyy asioihin, joita tavallinen tallaaja ei kenties koskaan tule miettineeksi.

Hiihtäessä pohdinnassa on päkiän alla tuntuva paine ja sen vaikutus eteenpäin vievään ponnistukseen. Samaan ajatukseen mahtuu analysointi lihaksiston ja hengityselimistön tuntemuksista. Kiristääkö joku lihas? Onko hiihto rentoa? Reagoiko keho harjoituksiin toivotulla tavalla? Kehon viestit kuuluvat vain, jos ulkopuolinen häly ei häiritse.

Median pauhu lätsähtää kuplan seinään, ulkopuolelle. Parhaimmillaan.

Urheilija uhkaa mielenrauhaansa kriittisellä hetkellä valitessaan seurata mediaa. Vielä pahempaa on eksyä mielipidesivuille nimimerkin takaa ampuvien ihmisten riveihin. Yksi viimeistelyleirin ja arvokisaviikkojen tärkeimmistä asioista on mediapaasto.

Urheilu määrittelee voimakkaasti urheilijan identiteettiä. Urheilija urheilee itselleen. Hän luo omalla työllään penkkiurheilijalle mahdollisuuden kokea elämyksiä.

Identiteettiin kohdistuva stressi, syntyy se sitten väärin kirjoitetusta sitaatista, kollegan lausumasta, penkkiurheilijan mielipiteestä tai asiantuntijan näkemyksestä, iskee kehoon. Se sotkee herkkää tasapainoa ja kaataa pahimmillaan koko laivan. Ajatukset täytyy pitää suoritusta parantavissa asioissa, pois kaikesta sitä häiritsevästä. Vain se, mihin voi itse vaikuttaa, on tärkeää.

Jokainen maailmanmestaruuskilpailuihin valittu urheilija pyrkii kauden parhaaseen suoritukseensa. Kunnoltaan ja suorituskyvyltään korkealla tasolla operoiva urheilija menestyy onnistuessaan myös ulkoisten mittareiden mukaan.

Urheilijoille, jotka venyvät parhaimpaansa kärkihiihtäjien takana, tulee suoda rauha juhlia onnistumistaan ilman lankulle kävelyttämistä. Vain siten heistä kasvaa tulevaisuuden menestyjiä.

Virpi Sarasvuo hs.urheilu@hs.fi
Kirjoittaja on hiihdon moninkertainen arvokisamitalisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?