Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NHL:n jättänyt Jesse Joensuu viihtyy karhukaupungissa: "Hyvä, että pääsin sieltä pois"

NHL:n lopullisesti taakseen jättänyt porilainen sai uuden pelipaikan Bernistä

Urheilu
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Maajoukkueeseen palaava Jesse Joensuu toivoo, että hyvät pelit toisivat paikan myös kevään MM-turnaukseen. Joensuu oli mukana vuoden 2011 maailmanmestaruuden voittaneessa joukkueessa, muttei pelannut yhtään ottelua.
Maajoukkueeseen palaava Jesse Joensuu toivoo, että hyvät pelit toisivat paikan myös kevään MM-turnaukseen. Joensuu oli mukana vuoden 2011 maailmanmestaruuden voittaneessa joukkueessa, muttei pelannut yhtään ottelua. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Oliko sittenkään sattumaa, että Edmonton Oilers vuokrasi Jesse Joensuun loppukaudeksi juuri Berniin?

Porissa syntyneelle jääkiekkoilijalle kaupunki oli uusi, mutta sielultaan vanha. "Karhukaupunki, yes."

Artikkeliin liittyvät

Karhu on Bernin symboli. Kaupungin vaakunassa on karhu, ja karhulippuja liehuu ympäri kaupunkia. Myös Poria kutsutaan karhukaupungiksi, ja Porin vaakunassa on karhun pää.

Elävät karhut ovat myös Bernissä iso turistinähtävyys, joita tullaan katsomaan eri puolilta Sveitsiä ja joskus kauempaakin.

Joensuu saapui Berniin 14. joulukuuta, mutta karhut ovat vielä näkemättä. "Taitavat olla nukkumassa", nauraa Joensuu, joka palaa kahden vuoden tauon jälkeen Suomen maajoukkueeseen.

Suomi kohtaa kaksi kertaa Ruotsin. Perjantaina joukkueet pelaavat Västeråsissa ja sunnuntaina Tukholman Globenissa.

Joensuu odottaa maaotteluilta paljon. Pelit ovat näyttöpaikka kevään MM-kisoihin, jonne vuoden 2011 maailmanmestari haluaa mukaan.

"Totta kai. MM-kisat kiinnostavat vielä enemmän, kun pelit Pohjois-Amerikassa jäivät niin vähiin", sanoo Joensuu. "Olisi tyhmyyttä, jos ei myöntäisi, että MM-kisoilla on iso merkitys seurapaikan ja liksan kannalta."

Niin se seurapaikka. Missä pelaat, kun tämä kausi on ohi?

"Toivottavasti pelaan jääkiekkoa jossain. Ei ole vielä sovittu mitään kenenkään kanssa", sanoo Joensuu, jonka taival NHL:ssä on hänen oman tulkintansa mukaan lopullisesti ohi.

NHL:ään hän ei mene takaisin. "Minulla ei ole sellaista paikkaa, että kukaan minua sinne haluaa. Euroopassa jossain pelataan", sanoo Joensuu, joka pelasi Kanadan öljykaupungissa tällä kaudella 20 ottelua.

"Loppuvaiheessa tuntui, että peliaika jää aika vähiin. Edmonton ei ollut enää houkutteleva vaihtoehto. Hyvä, että pääsin sieltä pois."

Bernissä Joensuu pelaa lainasopimuksella, kun Edmonton maksaa hänen palkkansa.

Entä KHL, jossa et ole vielä pelannut?

"Henkilökohtaisesti ei ole ykköstavoite mennä Venäjälle pelaamaan. Mutta ei sitä koskaan voi sanoa ei koskaan."

Joensuuta on pidetty yhtenä Suomi-kiekon lupaavimmista lahjakkuuksista.

Se ei ole mikään ihme, sillä hän pelasi ensimmäisen SM-liigan ottelunsa Porin Ässissä vain 15-vuotiaana. Siitä alkoi jääkiekkokiertolaisen elämä.

SC Bern on silti hänelle vasta uran kuudes kiekkoseura.

New York Islandersin varaus vuodelta 2006 on pelannut paljon AHL:ssä ja myös yhden kauden Ruotsin liigaa HV71:ssä.

Jos karhuja ei lasketa, millainen joukkue Bern on?

"Olin erittäin tyytyväinen, että tulin Berniin."

"Valmentaja pitää kovaa jöötä, ja hän on vähän kuin päällikkö ja isä meille. Hän tosin ottaa helposti herneet, jos emme tee niin kuin hän sanoo. Minusta se on toiminut tosin hyvin. Sveitsin liigan taso yllätti, mutta hallit ovat tosi kylmiä."

Valmentajalle Bern on aina ollut tuulinen paikka. Jos pelit eivät suju, ensimmäisenä lähtee yleensä valmentaja.

"Niin olen kuullut historiasta, ja samaa sanoi joukkueenjohtaja, kun hän haki minut lentokentältä."

Bernin otteluissa käy paljon katsojia, 15 000–17 000, ja seuran fanit ovat kovaäänisiä myös kentän ulkopuolella. Tällä on vaikusta omistajiin, jotka käyvät helposti kärsimättömiksi.

Tämän on saanut kokea myös moni suomalainen valmentaja. Viimeksi Antti Törmänen, joka valmensi Bernin sen seurahistorian kolmanteentoista mestaruuteen kaudella 2013. Mestaruusjuhlia seurasivat potkut saman vuoden marraskuussa.

Joensuu on pelannut Bernissä laitahyökkääjänä lähes kaikissa ketjuissa, kun nykyinen valmentaja Guy Boucher hakee oikeaa kokoonpanoa.

Omiin tehoihinsa (2+5) Joensuu ei ole tyytyväinen. "Parempaan pitää pystyä. Toivottavasti löytyisi se kultainen keskitie, missä kohtaa pitää rynniä tai pelata järkevästi."

 

Ruotsin ja Suomen ottelu tänään MTV Sport 1 -kanavalla kello 20.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!