Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmiloikan SE-naisella oljenkorsia käyttämättä: "Mukana ei ole mitään kikkailua"

Selkävamma pakotti Kristiina Mäkelän harjoittelemaan vihdoin oikein

Urheilu
 

Yleensä urheilija on valinnut itse lajinsa, mutta kolmiloikan tuore SE-nainen Kristiina Mäkelä on sitä mieltä, että hänelle tapahtui päinvastoin.

"Kolmiloikka valitsi minut", sanoo Mäkelä, joka juniorina pelasi myös koripalloa.

Kuka

Kristiina Mäkelä

 Syntynyt 20. 11. 1992.

 Pituus 185 cm.

 Lähtöisin Orimattilasta, asuu Helsingissä.

 Opiskelee Helsingin yliopistossa kotieläintiedettä.

 Saavutuksia: Kolmiloikassa kaksi Suomen mestaruutta, muita SM-mitaleita, hallissa yksi mestaruus ja muita mitaleita, junioreissa useita SM-mitaleita.

Valinta tapahtui vuonna 2009, kun Mäkelä tavoitteli paikkaa nuorten MM-kisoihin. Häneltä uupui kahdeksan senttiä sekä korkeushypyn että kolmiloikan tulosrajasta.

Mäkelä järkeili, että vaadittu tulosparannus onnistuu helpommin kolmella loikalla vaakatasossa kuin yhdellä hypyllä pystysuunnassa.

Se valinta tuotti tulosta. Nuorten MM-kisoissa Mäkelä sijoittui kolmiloikassa kuudenneksi, voitti samana kesänä (16-vuotiaana) Suomen mestaruuden ja oli ykkönen myös Suomi–Ruotsi-maaottelussa.

"Saavutin silloin kaiken, mitä saatoin kuvitella."

Nyt Mäkelä on 22-vuotias koviakin kokenut urheilija, jonka hallikausi on alkanut mainiosti: kaksi kilpailua, yhteensä viisi hyppyä ja tuloksena ensin viime lauantaina oma ennätys 14,04 ja keskiviikkona Suomen halliennätys 14,20, joka oikeuttaa kauden maailmantilastossa neljänneksi.

Natalia Kilpeläisen aiempi ennätys oli 14,09. Heli Koivula-Krugerin yli 11 vuotta vanha ulkoratojen SE on 14,39. Mäkelän ennätys ulkona on 13,70.

Ennätyshyppy synnytti Mäkelässä ristiriitaisia tuntemuksia, sillä samalla hänen nilkkansa otti vähän itseensä.

"Siinä tuntui kolmanteen loikkaan lähtiessä pientä kipua. Veikkaan, että nivelsiteet joutuivat ylivenytykseen. Tuli outo olo. Pelästyin kipua mutta samalla iloitsin ennätyksestä."

Omat ennätykset kertovat Mäkelän mielestä kiistattomasti tason noususta.

"Nämä ovat ihan perusharjoittelulla saavutettuja tuloksia. Mukana ei ole mitään kikkailua. Kaikkia oljenkorsia ei ole vielä käytetty. Nyt on tosi hyvä pohja mennä eteenpäin."

Mäkelä sanoo oppineensa urheilijana paljon viime vuosina. Kausi 2013 ja seuraava hallikausi jäivät kokonaan väliin selässä ilmenneen rasitusmurtuman esiasteen takia.

"Sille ei voinut oikein tehdä muuta kuin vahvistaa keskivartalon lihaksia. Siksi olen nyt tässä. Perusasioita piti tehdä alusta asti uudestaan. Ennen olin tehnyt niitä väärin, nyt tein oikein."

Mäkelä sanoo oppineensa vasta viime vuosina harjoittelemaan oikein. Hän kiittelee tukiryhmäänsä, johon kuuluu seitsemän asiantuntijaa. Valmentajia hänellä on kaksi, jo kymmenkunta vuotta mukana ollut Jarkko Kumpulainen ja nyt vuoden verran Markku Leppänen.

"Nyt osaan myös analysoida tekemisiäni ja reagoida, jos tulee ongelmia."

SE-tuloksella Mäkelä hankki paikan ainakin EM-halleihin Prahaan maaliskuun alussa ja mahdollisesti myös Pekingin ensi kesän MM-kisoihin. MM-tulosraja on juuri 14,20.

"EM-hallit on selkeä tavoite, mutta tuo nilkka pitää ottaa nyt huomioon. Maltilla mennään."

Hallikauden jälkeen ohjelmassa on kaksi kaksiviikkoista leirirupeamaa etelän lämmössä. Maaliskuussa kohteena on Teneriffa, mutta toukokuun alun leiripaikka on vielä auki.

"MM-kisoihin pääsy kuulostaisi mahtavalta, mutta ykköstavoite ovat olleet universiadit", Kristiina Mäkelä kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!