Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Derby ystävien kesken

Urheilu
 
Johannes Laitila
Kirjoittaja on Lontoossa asuva vapaa toimittaja.
Tottenham ja Arsenal ovat Pohjois-Lontoon joukkueita.
Tottenham ja Arsenal ovat Pohjois-Lontoon joukkueita.

Jalkapallo-ottelu on tapahtuma, jossa kaksi joukkuetta mittelee toisiaan vastaan. Joskus myös joukkueiden kannattajaryhmät mittelevät toisiaan vastaan.

Tällä viikolla Pohjois-Lontoossa molemmat tapaukset ovat tulleet tai tulevat tutuiksi.

Tottenham ja Arsenal, veriviholliset, kohtaavat tänään odotetussa, oletettavasti kiihkeässä ja yleisesti tunnetussa paikallisottelussa White Hart Lanella. Jo aiemmin tällä viikolla eräät seurojen kannattajaryhmistä ottivat yhteen.

Kyse ei kuitenkaan ollut nyrkkien puimisesta oksennuksenhajuisessa alikulkutunnelissa, jonka valaisimista palaa joka kolmas. Kyse oli viidellä viittä vastaan pelatusta ystävällismielisestä jalkapallo-ottelusta, jonka tuomitsi Tottenhamin entinen pelaaja ja nykyinen apulaisvalmentaja Steffen Freund.

Peli pelattiin Lontoon Edmontonissa, ja vastakkain olivat pohjoislontoolaisten joukkueiden seksuaalivähemmistöille suunnatut kannattajaryhmät: Tottenhamin Proud Lilywhites ja Arsenalin Gay Gooners.

Seksuaalivähemmistöjen ja jalkapallon välinen suhde nousee Britanniassa puheenaiheeksi useamman kerran kaudessa.

Joskus jonkun silmäätekevän homofobiset kommentit vuotavat julkisuuteen (kuten kävi Iain Moodylle ja Malky Mackaylle viime elokuussa), joskus kannattajaryhmien huudoissa haukutaan vastustajaa esimerkiksi "hinteiksi" (kuten monet ovat huutaneet Brighton & Hove Albionia vastaan).

Artikkeliin liittyvät

Joskus asia nousee puheenaiheeksi vain siksi, että taho kampanjoi. Helmikuussa Englannissa vietetään "jalkapallo vastaan homofobia" -kuukautta. Sen taustalla on jalkapallossa sattuvaa syrjintää vastaan taisteleva Kick It Out -organisaatio.

Seksuaalivähemmistöjen kannattajaryhmät ovat kuitenkin aika tuore ilmiö. Gay Gooners on vasta kaksi vuotta vanha, Proud Lilywhites vasta vuoden.

Gay Goonersin ansiosta Arsenalista tuli ensimmäinen Valioliiga-seura, joka oli edustettuna Lontoon Pride-kulkueella. Se tapahtui kesällä 2013.

Kun Arsenal silloin twiittasi viralliselta Twitter-tililtään onnea Gay Goonersille Pride-kulkueeseen, palautetta alkoi sataa. Moni kannusti, mutta moni myös ei.

"Moni negatiivinen kommentti tuli omilta faneiltamme, jotka sanoivat, että olemme häpeäksi Arsenalille", kertoi Gay Goonersin Twitter-tilistä vastaava Zitta Lomax Independentille.

Homofobia ei vieläkään ole kaikonnut englantilaisesta jalkapallosta, mutta ainakin sekä Gay Goonersilla että Proud Lilywhitesilla on tätä nykyä omat lakanansa roikkumassa kotistadioneidensa kaiteilla.

Tottenhamin ja Arsenalin kannattamista on aina leimannut selvärajainen "me vastaan ne" -henki ja suoranainen viha.

Tämän vuoden Lontoon Pride-kulkueessa Tottenhamin ja Arsenalin kannattajat kuitenkin kulkivat yhdessä. Paikallisvastustajan olemassaolon hyväksyminen taitaa olla aika paljon helpompaa kuin homofobian.

Ryhmien välisessä ystävyysottelussa kävi niin, että Tottenhamin Proud Lilywhites löylytti Arsenalin Gay Goonersia 7–1.

 

Tottenham–Arsenal tänään kello 14.45. Suora lähetys: MTV Sport 1 kello 14.40. Brittifutis-kolumnit päättyvät tähän.

Johannes Laitila
johannes.laitila@gmail.com
Kirjoittaja on brittiläistä jalkapalloa seuraava vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?