Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palloilusarjat pyörivät ulkomaalaisvoimin – joka kahdeksas pelaaja vierastyöläinen

Palloilun kotimaisissa pääsarjoissa työskentelee enemmän ulkomaalaisia kuin työmarkkinoilla keskimäärin. Palloilusarjoissa 15 prosenttia pelaajista on vierastyöläisiä. Ulkomaalaiset tuovat mukanaan taitoa ja kilpailua, ja he viihtyvät Suomessa hyvin. Valmentajille ja tukijoille heistä koituu kuitenkin toisinaan myös päänvaivaa.

Urheilu
 

Heitä! Throw! Brosaite!

Yksi kieli ei riitä, kun riihimäkeläisessä palloiluhallissa harjoittelee kaupungin käsipalloylpeys Cocks.

Miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Kaj Kekki ohjeistaa suojattejaan suomeksi, englanniksi ja venäjäksi, jotta kaikki varmasti ymmärtävät. Treeneissä on edustettuna yhdeksän eri kansallisuutta.

Kekki on onnekseen opiskellut venäjänkielisessä koulussa. Välillä venäjäksi neuvominen tosin unohtuu. Silloin takamies Gheorghe Safronii, 28, auttaa ja kääntää ohjeet englannista venäjänkielisille pelitovereilleen.

Käsipallon SM-liigan joukkueista juuri Cocksista löytyy eniten ulkomaalaisia pelaajia. Suomalaisurheilijoiden ohella kokoonpanossa viilettää kahdeksan ulkomaalaista: neljä Virosta, kaksi Romaniasta ja yksi Ukrainasta sekä Moldovasta kotoisin oleva Safronii.

Joukkueurheilu imee Suomeen ulkomaista työvoimaa. Pääsarjapelaajista 15 prosenttia edustaa jonkin muun maan kansallisuutta. Urheilijoiden ammattiryhmässä ulkomaalaisia on enemmän kuin työssäkäyvien palkansaajien joukossa keskimäärin.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 palkansaajista 3,3 prosenttia (yli 69 500) oli ulkomaan kansalaisia. Vuoden 2013 ennakkotiedoissa vastaavat luvut ovat 3,5 prosenttia ja noin 71 500 ulkomaista palkansaajaa.

HS selvitti ulkomaalaispelaajien määrän seitsemässä kotimaisessa miesten pääsarjassa: amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigassa, jalkapallon Veikkausliigassa, jääkiekon Liigassa, Korisliigassa, käsipallon SM-liigassa, lentopallon Mestaruusliigassa ja Salibandyliigassa.

Kaikkiaan näissä sarjoissa pelaa selvityksen mukaan 302 ulkomaalaista.

Lukumääräisesti eniten vierastyövoimaa on Veikkausliigassa. Sarjassa pelasi viime kauden aikana 98 sellaista jalkapalloilijaa, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta. Luku ei sisällä pelaajia, joilla on kaksoiskansalaisuus.

Sami Kero / HS
Helsingin IFK:n jääkiekkoilija Daniel Grillfors, Atlas Vantaan käsipalloilija Milos Maksimovi#269;ja Helsingin Seagullsin koripalloilija Justin Stommes urheilevat ensimmäistä kauttaan Suomen liigoissa. Grillfors ja Stommes ovat ammattilaisia, Maksimovic puoliammattilainen. Palkkojaan urheilijat eivät kerro.
Helsingin IFK:n jääkiekkoilija Daniel Grillfors, Atlas Vantaan käsipalloilija Milos Maksimovi#269;ja Helsingin Seagullsin koripalloilija Justin Stommes urheilevat ensimmäistä kauttaan Suomen liigoissa. Grillfors ja Stommes ovat ammattilaisia, Maksimovic puoliammattilainen. Palkkojaan urheilijat eivät kerro.

Suhteellisesti eniten ulkomaalaisia palloilee Korisliigassa ja Veikkausliigassa: 26 prosenttia kaikista pelaajista. Vähiten muunmaalaisia pelaa Salibandyliigassa.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoo, että jalkapallo on kansainvälinen laji.

"Ihmiset liikkuvat työpaikan perässä ympäri maailmaa, ja pelaajia on valtava määrä."

Veikkausliigan ulkomaalaispelaajien määrä ei ole kansainvälisesti vertailtuna suuri. Sveitsiläisen tutkimusryhmän CIES Football Observatoryn tammikuussa 2013 julkaisema tutkimus kertoo, että Suomessa oli 31 vertailumaasta kuudenneksi vähiten ulkomaalaispelaajia.

Riihimäellä on totuttu kansallisuuksien kirjoon. Seuran puheenjohtaja Jari Viita sanoo, että osin syynä ulkomaalaisten verrattain isoon määrään on huonosti tehty juniorityö.

"Meidän pitää katsoa peiliin. Kun omia junnuja ei ole riittävästi, olemme joutuneet turvautumaan ulkomaalaisiin."

Selitystä voi hakea päävalmentaja Kaj Kekin mukaan myös Cocksin kansainvälisistä tavoitteista. Cocks pelaa Euroopan Challenge Cupia ja Baltian liigaa. Suomen liiga tulee kolmantena.

"Kansainvälisillä areenoilla pärjäämiseen ei suomalainen pelaajalaatu kokonaisuudessaan riitä. Suomessa on hyvin vähän ammattilaiskäsipalloilijoita", Kekki sanoo.

Cocks hankkii ulkomaalaisensa kansainvälisten agenttiensa avulla. Seitsemästä kahdeksaan agenttia ympäri Eurooppaa lähettää pelaajista tietoja ja videoita, minkä jälkeen urheilijoiden kanssa neuvotellaan sopimus.

Riihimäellä ei tarjota täysammattilaisuutta, vaan ulkomaalaisten pitää työskennellä arkipäivisin neljästä viiteen tuntia Cocksin yhteistyökumppaneiden yrityksissä.

"Suomi houkuttelee silti, sillä palkat maksetaan luotettavasti kerran kuussa ja sosiaaliturva on taattu", Kekki kertoo.

Gheorghe Safronii siirtyi Cocksiin Venäjän Superliigan Dinamo Astrakhanista ja pelaa Suomessa viidettä kauttaan.

"Työskentelen varastolla. On rankempaa, kun sekä pelaa että tekee töitä. Venäjällä meillä oli kaksi harjoitusta päivässä, palkat olivat isommat ja peli fyysisesti kovempaa kuin Suomessa, mutta viihdyn täällä hyvin."

Sami Kero HS
Serbialainen käsipalloilija Milos Maksimovič päätyi pitkällä Euroopan-kiertueellaan Vantaan Atlakseen.
Serbialainen käsipalloilija Milos Maksimovič päätyi pitkällä Euroopan-kiertueellaan Vantaan Atlakseen.
Sami Kero HS
Yhdysvaltalainen koripalloilija Justin Stommes pelasi Hollannissa ja Saksassa ennen Helsingin Seagullsia.
Yhdysvaltalainen koripalloilija Justin Stommes pelasi Hollannissa ja Saksassa ennen Helsingin Seagullsia.

Ulkomaalaispelaajia haetaan lähes poikkeuksetta joukkueiden vahvistuksiksi.

Sellainen myös Safronii on, joskin Kaj Kekin mukaan tämä ei aina käytä koko kapasiteettiaan.

"Safronii on vähän laiska. Olemalla vähän viitseliäämpi hän olisi kentällä murhaavan hyvä", Kekki arvioi.

Korisliigan ja suomalaispelaajien tasoa ulkomaalaiset ovat nostaneet – ainakin, jos kysyy Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtajalta Tom Westerholmilta.

"Ulkomaalaispelaajat parantavat harjoittelu- ja kilpailuympäristöä. Suomi on lyhytkasvuinen kansa, ja ulkomaalaisten ansiosta suomalaiset saavat pelata luontaisilla pelipaikoillaan."

Tähtikulttuurin kääntöpuolena on pelko suomalaisjunioreiden peliajan vähentymisestä.

Esimerkiksi Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Tommi Kautonen on todennut, että Veikkausliigassa on liikaa ulkomaalaisia ja että he vievät pelipaikkoja nuorilta.

Sami Kero HS
Ruotsalainen jääkiekkoilija Daniel Grillfors saapui Sveitsin kautta Suomeen.
Ruotsalainen jääkiekkoilija Daniel Grillfors saapui Sveitsin kautta Suomeen.

Veikkausliigan Timo Marjamaan mukaan kaikki lahjakkaat nuoret pääsevät pelaamaan.

"Kaikki seurat haluavat voittaa pelejä, ja ilman muuta silloin jokainen laittaa parhaat pelaajansa kentälle."

Riihimäen Cocksin kasvatti Roni Syrjälä, 19, ei näe ongelmaa siinä, että ulkomaalaispelaajia tulee ja menee. Syrjälästä he tuovat joukkueeseen vahvuutta, kokoa ja varmuutta. Kommunikointi ei ole ongelma, sillä valtaosa osaa englantia.

"Kesken pelin käytämme käsimerkkejä, jotka helpottavat kuvioiden ymmärtämistä. Silloin ei tarvitse kääntää ohjeita."

Ulkomaan kansalaisuus ei tietenkään automaattisesti tarkoita sitä, että pelaaja todella on joukkueelle vahvistus. Siksi urheilijat voivat vaihtua seurassa montakin kertaa kauden aikana. Joskus ulkomaalaispelaaja siirtyy muualle omasta tahdostaan tai seura haluaa myydä tämän kohentaakseen taloustilannettaan.

UIkomaalaispelaajien määrää rajoitetaan monessa joukkuelajissa herrasmiessäännöin, jotka seurat solmivat keskenään. Usein taustalla on halu edistää omaa pelaajatuotantoa ja rajoittaa joukkueiden kilpavarustelua.

Lajiliittojen puolestaan pitää huomioida kilpailusäännöissään Euroopan unionin kansalaisia koskeva lainsäädäntö, joka takaa työvoiman vapaan liikkuvuuden.

Tapio Vanhatalo
Gheorghe Safronii viihtyy Riihimäen Cocksissa
Gheorghe Safronii viihtyy Riihimäen Cocksissa

Jääkiekon Liiga päätti luopua ulkomaalaiskiintiöstä kaudeksi 2013–2014. Kiintiö rajasi EU:n ulkopuolisten pelaajien määrän kolmeen.

Suuria muutoksia ei ole tapahtunut. Ulkomaalaisia pelasi SM-liigassa kaudella 2004–2005 yhteensä 59 ja 50 kaudella 2008–2009. Nyt määrä Liigassa on 60.

Korisliigan seurat linjaavat herrasmiessopimuksessaan, että kokoonpanossa saa olla kerrallaan kolme sellaista pelaajaa, jolla ei ole Suomen passia. Tom Westerholmin mukaan joukkueet oppivat läksynsä kaudesta 2006–2007, jolloin pelaajien määrää ei rajattu lainkaan.

"Yhdellä joukkueella saattoi olla kokoonpanossa kahdeksan ulkomaalaista. Yhteistyökumppaneilta tuli aika välitön palaute, että tämä ei ole nyt sitä, mitä halutaan."

Ulkomaalaisvahvistusten hankkimiseen tarvitaan rahaa. Lajikohtaiset erot siirto- ja rekisteröintimaksuissa venyvät suuriksi.

Siinä missä Korisliigan seurat pulittavat ulkomaalaispelaajan rekisteröimisestä keskimäärin 500 euroa, voivat lentopallossa siirtokorvaukset nousta jopa 6 000 euroon pelaajaa kohti. Erot johtuvat muun muassa kansainvälisten lajiliittojen sopimuksista.

Urheilija kuuluu lain mukaan pakollisen eläke- ja tapaturmavakuutuksen piiriin, jos hän on alle 43-vuotias ja saa pääasiallisesti Suomessa harjoitetusta urheilemisesta palkkaa vähintään 10 980 euroa vuodessa tai pelikaudessa. Tuloraja tarkistetaan vuosittain. Vakuutettujen urheilijoiden kansallisuuksia ei tilastoida.

Jääkiekossa ja koripallossa ulkomaalaispelaajat ovat ammattilaisia. Muista vertailulajeista löytyy ammattilaisten lisäksi puoliammattilaisia, jotka tekevät jonkin verran töitä urheilun ohella, ja amatööriurheilijoita, jotka tekevät päivätöitä tai opiskelevat.

Urheilijoiden tulot vaihtelevat paljon liigojen sisälläkin. Esimerkiksi jääkiekon Liigassa Turun Palloseuran liettualaishyökkääjä Tadas Kumeliauskas tienasi verotettavaa ansiotuloa vuonna 2013 yhteensä 10 142 euroa, kun JYPin kanadalais-brittiläisen hyökkääjän Ramzi Abidin vastaavat tulot nousivat lähes 252 000 euroon.

HS poimi esimerkkejä vuoden 2013 verotettavasta ansiotulosta muidenkin vertailulajien pelaajista, joista osa saattaa saada tuloja myös muusta kuin urheilusta. Cocksin Gheorghe Safronii tienasi noin 30 200 euroa, amerikkalaista jalkapalloa pelaava Cedric Johnson 37 600 euroa, jalkapalloilija Demba Savage 73 700 euroa, koripalloilija Damon Williams 27 200 euroa, lentopalloilija Eduard Venski 22 500 euroa ja salibandynpelaaja Morics Krumins 4 700 euroa.

Cocksin pelaajista valtaosa on puoliammattilaisia. Lisäksi joukosta löytyy kaksi vanginvartijaa ja yksi varusmies.

"Olemme pelaajien kanssa kuin yhtä perhettä. Teemme töitä yhdessä, harjoittelemme ja matkustamme yhdessä. Yksi pelaajista on myös kämppikseni", Safronii kuvailee.

Vaikka ammattilaiskäsipalloilijoita ei Riihimäellä olekaan, kertyy matkakuluista iso lasku. Syksyllä 2014 joukkue pelasi Sveitsissä, Ruotsissa, Valko-Venäjällä, Virossa ja Latviassa.

Cocksin budjetti on muutamassa vuodessa kolminkertaistunut. Nyt se on noin 800 000 euroa, kun mukaan lasketaan pelaajien työnteko yhteistyökumppaneiden, kuten Jari Viidan Viita-Yhtiöiden, leivissä.

"Tukijalkanamme on seuran omistuksessa olevia liiketoimintayksiköitä, joiden kautta Cocks saa osan tulovirroistaan. Omistamme esimerkiksi aition Hartwall-areenasta."

Pelaajabudjetin osuutta kokonaisbudjetista Viita ei kerro.

Ulkomaalaiset tuovat mukanaan taitoa, osaamista, uusia näkemyksiä, tähtikulttuuria ja kilpailua – mutta myös päänvaivaa valmentajille.

Kaj Kekki muistaa kerran selittäneensä minuutin aikalisällä yhdelle pelaajistaan ohjeita suu vaahdossa. Pian joku koputti valmentajaa olkapäähän ja sanoi: "Vaihda kieltä".

"Olin selittänyt kiireessä asiaani väärällä kielellä, eikä kaveri ollut tajunnut sanaakaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!