Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokerit herätti monopolin puolustajat

Urheilu
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Poliisihallituksen perjantaina julki tullut päätös Jokereille määrätystä uhkasakosta ei ollut iso yllätys.

Jokerien viime kesäkuussa aloittama yhteistyö rahapelisivusto Nordic Betin kanssa sai valtionhallinnossa aikaan ketjureaktion, jonka takia jonkinlainen rangaistus oli oikeastaan selviö.

Arpajaislain mukaan Veikkauksella, Raha-automaattiyhdistyksellä ja Fintotolla on yksinoikeus rahapelien järjestämiseen. Suomessa ei saa myöskään mainostaa ulkomaisia rahapeliyhtiöitä. Jokerien mukaan sen ja Nordic Betin markkinointiyhteistyö kohdistuu ja tapahtuu Suomen rajojen ulkopuolella, mutta poliisihallitus ei näkemystä uskonut.

Ketjureaktion lopputuloksena Suomen rahapelimonopolin asema on selkeämpi kuin aikoihin. Se ei välttämättä tarkoita silti sitä, että monopoli itsessään säilyisi nykyisellään ikuisesti.

Iso pyörä nytkähti liikkeelle, kun poliisihallitus pyysi Jokereilta selvitystä jo kesäkuussa. Urheiluasioista vastannut ministeri Pia Viitanen nimitti heinäkuussa Harri Syväsalmen selvittämään ulkomaisten peliyhtiöiden ja urheilun suhteita. Samalla veikkausvoittorahojen edunsaajat kokosivat rivejään.

Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Harkimo toivoi puolestaan HS:n haastattelussa elokuussa valvovan viranomaisen kiinnittävän huomiota Suomen ulkopuolelta tulevaan mainontaan.

Syväsalmi vaati joulun alla raportissaan lisää resursseja netin rahapelimainonnan valvontaan. Urheiluasiat Viitasen jälkeen saanut ministeri Carl Haglund lupasi pikaisia toimia.

Monopolin vahvistamista tukee osaltaan hallituksen kiinnostus yhdistää Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto yhdeksi yhtiöksi. Yhdellä rahapeliyhtiöllä haetaan tehoja toimintaan, mutta se täyttäisi myös paremmin EU:n siunaaman rahapelimonopolin kriteerit kuin nykyinen kolmen toimijan malli.

Lisäksi poliisihallitus katsoo Nordic Betin toimivan vastoin arpajaislakia, kun se tarjoaa pelejä suomenkielisillä nettisivuilla, vaikka palvelimet olisivatkin ulkomailla.

Poliisihallituksen tai selvitysmiehen toiminnasta ei voi jakaa tyylipisteitä.

Päätöksistä annettiin vahvaa vihiä julkisuuteen pitkin matkaa. Myös tieto sanktiosta vuoti mediaan aiemmin kuin siitä oli virallinen tieto Jokereilla.

Tero Hakola HS
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja. Twitter: TeroHakola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!