Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donkkitähtien juhla on ohi NBA-liigassa

Eurooppalaiset ovat opettaneet maailman kovimman koripalloliigan NBA:n ammattilaisille joukkuepeliä. Sirkustemppujen aika on päättynyt. Avainsana on yhteispeli.

Urheilu
 
Adam Hunger / USA Today Sports
New York Knicksin Carmelo Anthony (vas.) on epäonnistunut pahasti. Sooloilevien supertähtien aika näyttää olevan ohi.
New York Knicksin Carmelo Anthony (vas.) on epäonnistunut pahasti. Sooloilevien supertähtien aika näyttää olevan ohi. Kuva: Adam Hunger / USA Today Sports

Sooloilevien supertähtien aika NBA:ssa näyttää olevan ohi. Kobe Bryant, Carmelo Anthony, Joe Johnson ja muut huippupalkatut vanhat tähdet ovat epäonnistuneet pahasti, eikä Lebron Jamesin kohupaluusta Clevelandiin ole tullut sellaista voittokulkua kuin odotettiin.

Liigassa menestytään nyt hyvällä joukkuepelillä, ei sirkustempuilla.

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentajan Henrik Dettmannin mukaan muutoksen on tuonut se, että ammattiliiga on saanut muualta maailmasta pelaajia, valmentajia ja uusia ideoita.

Clevelandin Lebron James (edessä) on nuorten esikuva.
Clevelandin Lebron James (edessä) on nuorten esikuva.

"Jenkeissä on opittu ymmärtämään kollektiivisen toiminnan merkitys. Nyt palloa syötetään vapaalle miehelle."

Kun viime kaudella NBA:n voittanut San Antonio Spurs vieraili tammikuun puolivälissä Valkoisessa talossa, 15 mestaripelaajasta peräti yhdeksän oli muualta kuin Yhdysvalloista.

Juhlapuheessaan presidentti Barack Obama nosti San Antonion esimerkiksi siitä, miten "tämä upea urheilulaji on kansainvälistynyt".

NBA:ssä aloitti tällä kaudella ennätykselliset 101 ei-yhdysvaltalaista pelaajaa 37 maasta. Kasvu on ollut nopeaa, sillä kaudella 2000–2001 ulkomaalaisia oli liigassa 45 ja kaudella 1990–1991 ainoastaan 21.

Spurs on kansainvälistymisessä omaa luokkaansa, mutta peräti 12 seuralla on riveissään jo vähintään neljä ulkomaalaispelaajaa.

Spursin valmentaja Gregg Popovich arvioi muualla pelioppinsa hankkineiden pelaajien antaneen piristysruiskeen amerikkalaiselle koripallolle.

"Olimme välillä hukanneet pelin perusasiat", Popovich sanoi The Washington Postissa.

"Pelistä oli tullut pelkkiä donkkeja ja kolmen pisteen heittoja ja niiden välissä yksi vastaan yksi hyökkäyksiä. Pallo ei liikkunut eikä sitä syötelty."

Dettmannin mukaan eurooppalainen peli perustuu pallon liikuttamiseen ja vapaan heittopaikan löytämiseen, amerikkalainen yksilöosaamiseen.

"Raa'asti sanottuna eurooppalaiset ratkaisevat ongelmat yhdessä, mutta jenkit yksin."

Samasta asiasta kirjoitti The Washington Postin koripallotoimittaja Thomas Boswell, jonka mukaan amerikkalaiset ovat keskittyneet heittoihin ja donkkeihin, kun muualla maailmassa valmennusta on kehitetty järjestelmällisemmin.

Yhtenä syyllisenä tilanteeseen on pidetty yhdysvaltalaisia kouluja ja junioriliigaa, jossa lahjakkaita nuoria kannustetaan sooloiluun.

Systeemi on tähdännyt supertähtien luomiseen, sillä NBA:n bisnes pyörii tähtien varassa. Tähdet myyvät pääsylippuja, tv-oikeuksia ja fanipaitoja – ja ansaitsevat siksi tähtitieteellisiä palkkoja.

Siksi jokainen nuori pelaaja on halunnut uudeksi Lebron Jamesiksi.

Takavuosina tähtikultin saattoi yhdistää urheilumenestykseen. Michael Jordanin Chicago Bulls voitti mestaruuksia ja takoi rahaa. Maajoukkuetasolla saman teki Barcelonan olympialaisiin vuonna 1992 koottu Dream Team.

Muu maailma sai kuitenkin Yhdysvallat kiinni. Tappiot vuoden 2002 MM-kisoissa ja kaksi vuotta myöhemmin Ateenan olympiakisoissa käynnistivät itsetutkiskelun, joka on muuttanut amerikkalaista koripalloa.

Muutos on ollut asteittainen. Tähän kauteen jotkut seurat ovat lähteneet yhden tähden sijasta tähtitandemilla, kuten Oklahoman Russel Westbrook–Kevin Durant tai tähtitriolla, kuten Clevelandin Lebron James, Kevin Love ja Kyrie Irving. Nekään eivät ole kuitenkaan pärjänneet tasavahvoille joukkueille.

Jotkut toivovat uusien tähtien voivan vielä pelastaa tähtikultin. Silloin katseet kääntyvät usein New Orleans Pelicansin 21-vuotiaaseen Anthony Davisiin, joka on jo liigan parhaita pelaajia. Ikävä vain, että New Orleans on lohkonsa viimeisenä.

Tilastot vahvistavat, ettei NBA:ssa menesty supertähdillä.

Jos seuroja vertaa sen perustella, kuinka suuren osan palkkakuningas vie kokonaispotista, ykkösenä on Los Angeles Lakers, jossa Kobe Bryant kahmaisee 30 prosenttia rahoista.

Seuraavina tulevat 29 prosentilla Amar'e Stoudemiren New York Knicks ja Chris Boshin Miami.

Lakers ja Knicks ovat omissa lohkoissaan viimeisinä, eikä Miamikaan ole voittanut edes puolta peleistään.

Lohkojen kuudesta kärkijoukkueesta eli Atlantasta, Torontosta, Portlandista, Memphisistä, Golden State Warriorsista ja Chicagosta kolme kuuluu liigan kansainvälisimpiin joukkueisiin. Yhdelläkään niistä ei ole pelaajaa liigan kymmenen parhaiten palkatun pelaajan joukossa.

Menestystä tuo nyt tasavahva miehistö ja hyvä joukkuepeli – siis "eurooppalainen" menestysresepti.

Dettmannin mukaan supertähtien aika NBA:ssa näyttääkin olevan mennyttä.

"On se ainakin tältä erää ohi, siis tuloksen näkökulmasta. Markkinoinnin näkökulmasta en sitten tiedä."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?