Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elina Lampela ja Wilma Murto ovat ikäluokkansa huippuja seiväshypyssä

Valmennusjohtaja Kemppainen muistuttaa, että he ovat vielä junioreita

Urheilu
 
Petteri Kivimäki
Wilma Murto ylitti viime lauantaina Jyväskylän hallikisoissa 415 senttiä. Hänen ennätyksensä 431 syntyi viime viikon sunnuntaina Turussa.
Wilma Murto ylitti viime lauantaina Jyväskylän hallikisoissa 415 senttiä. Hänen ennätyksensä 431 syntyi viime viikon sunnuntaina Turussa. Kuva: Petteri Kivimäki

Kotimainen yleisurheilu ei ole tällä kaudella nukkunut talviunta.

Päinvastoin.

Artikkeliin liittyvät

Nooralotta Neziri on vienyt 60 metrin aidoissa SE-ajan uudelle sekuntiluvulle. Porilainen on kellottanut kaksi kertaa ajan 7,99, jolla heltisi sunnuntai-iltana neljäs tila kauden hallitilastossa maailmassa.

Nezirin vanavedessä muutkin ovat vertyneet. Kristiina Mäkelä loikki 14,20 ja maailmantilaston neljänneksi. Mäkelä kohensi Natalia Kilpeläisen SE-tulosta 11 sentillä.

Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen toppuuttelee tulos- ja menestysnälkäisiä intoilijoita.

"Pidän sordiinon päällä. Hallikausi on vielä kovin kesken. Odotan lisää hyviä näyttöjä muilta aikuisurheilijoilta", Kemppainen toteaa.

EM-hallikisat pidetään maaliskuussa Prahassa. Viisi suomalaisnaista on toistaiseksi selvittänyt lajissaan EM-rajan, miehillä on vielä muutama näyttöpaikka.

Naisten seiväshypystä on kuulunut kummia. Ensin salolaistaustainen Wilma Murto ylitti 431. Heti perään oululainen Elina Lampela leijaili 432.

"Muutaman supernuoren esiintyminen on ollut erittäin ilahduttavaa. On kuitenkin korostettava, että kyseessä ovat vielä juniori-ikäiset urheilijat", Kemppainen viittaa seiväsparivaljakkoon, ja porvoolaiseen sprintterilupaukseen Lauri Tuomilehtoon.

Teini-ikäisten seiväshyppääjien tulokset eivät numeroina nostata kulmakarvoja, mutta vilkaisu verhon taakse kertoo muuta. Kumpikin on vasta 16-vuotias. Nuoret suomalaisnaiset ovat alle 17-vuotiaiden hallitilastossa kärkiparina maailmassa.

Murto on kohentanut ennätystään hallikaudella peräti 46 senttiä. Lampelan petraus on 37 senttiä.

"Onhan se ennätysparannus pieni yllätys ollut. Odotin pienempää harppausta", Murto sanoo iloisella äänellä.

Molemmat ovat harjoitelleet hyvin ja tunnollisesti vuosia. Nuorella iällä huimat tuloskohennukset ovat mahdollisia. Jatkossa sentit ovat aiempaa tiukemmassa.

Kummankin lupauksen tavoitteet ovat korkealla, mutta molempien jalat pysyvät maassa. Siitä huolehtivat myös henkilökohtaiset valmentajat Jarno Koivunen ja Ossi Helander.

"Valmentajana tavoitteeni on, että tyttö pysyy terveenä ja kehittyy", Murtoa ohjaava Koivunen toteaa. "Se maksaa itsensä takaisin ennemmin tai myöhemmin."

Murto on 181-senttinen ja painaa 67 kiloa. Hyppääjätär on hankkinut lisää voimaa, nopeutta ja ketteryyttä.

Koivusen mukaan hänen suojattinsa on oppimiskykyinen, innokas ja sitoutunut urheiluun.

Murto muutti Salosta Turkuun urheilun vuoksi. Hänellä on asunnoltaan kouluun matkaa 200 ja Kupittaan halliin 300 metriä.

"Viiden metrin ylitys ja menestys kansainvälisellä tasolla", toteaa tavoitteistaan Murto, joka on seurannut tarkasti Jennifer Suhrin edesottamuksia.

Yhdysvaltalaisella on hallussaan ME-hallitulos 502. Hän on historian toinen nainen, joka on ylittänyt maagisen viiden metrin rajan. Ensimmäinen on Venäjän Jelena Isinbajeva, joka on Lampelan esikuva ja ulkokenttien ME:n (506) haltija.

Murto toivoo saavansa tehtaalta nykyistä jäykempiä seipäitä. Ne mahdollistavat uusien ennätyksien jahdin.

Hän yrittää ylittää hallikaudella Prahan EM-rajan 440. Toistaiseksi sen on selvittänyt suomalaisista vain Minna Nikkanen.

Mahdollisuuksia on vielä kolme: ensi viikonloppuna pohjoismaisessa hallimaaottelussa Norjassa, Tampereen aikuisten SM-kisoissa ja Turussa nuorten SM-kisoissa.

Lampela, kaksikosta maltillisempi, on teknisesti lahjakas. 172-senttinen ja 60-kiloinen oululainen painottaa, että hänellä on rutkasti kohennettavaa kaikilla osa-alueilla.

"En jahtaa tietoisesti mitään rajoja, ne menevät, jos menevät."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!