Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mika Kallio uskoo olevansa järjestelmän uhri

Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-urasta yhä haaveileva Mika Kallio sanoo lajin kattojärjestön vaikuttava kuljettajavalintoihin

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Mika Kallio nauttii jäällä ajamisesta
Mika Kallio nauttii jäällä ajamisesta
Ratamoottoripyöräilijä Mika Kallio valmistautui Moto2-luokan MM-kauteen hyisessä ilmassa järven jäällä. Toimittaja, kuvaus ja editointi: Vesa Koivunen

Mika Kallio ajoi vuosina 2009 ja 2010 ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokassa MotoGP:ssä, eikä polte ole kadonnut mihinkään.

Kallio neuvotteli MotoGP-paikasta myös tälle kaudelle, mutta sopivaa tarjousta ei syntynyt. Palkat ovat tulleet myös ratamoottoripyöräilyssä alas, eikä monacolaistunut valkeakoskelainen suostunut tiputtamaan palkkiotaan liikaa.

Kuka?

Mika Kallio

 Syntynyt 8. marraskuuta 1982 Valkeakoskella.

 Asuu Monacossa, mutta omistaa talon myös Valkeakoskella.

 Kilpaura ratamoottoripyöräilijänä alkoi 1997.

 Kallio on saavuttanut 125- ja 250-kuutioisissa, jotka myöhemmin vaihdettiin moto2- ja moto3-luokiin, kolme MM-hopeaa ja yhden pronssin.

 Kallio on ajanut 215 osakilpailua, voittanut niistä 16 ja ollut palkintokorokkeella 49 kertaa.

 Vuosina 2009 ja 2010 Kallio ajoi MotoGP-luokassa italialaisessa Pramac Ducati tallissa. Kalliolla on yhä tavoitteena ajaa MotoGP-luokassa.

"Olisin päässyt ihan kohtalaiseen tiimiin ja palkkaakin olisi vähän tullut, mutten kuitenkaan ollut valmis tiputtamaan hintaani kahta kolmasosaa. Minulla on sen verran vähän ajovuosia jäljellä, että jäin mieluummin pienempään luokkaan", Moto2-luokassa arvostusta nauttiva Kallio sanoo.

Politiikalla on aina roolinsa urheilussa, kuten tässäkin tapauksessa. Kallio joutui jättämään Moto2-luokan mestaritallin Marc VDS Racingin, koska heillä on suuria suunnitelmia kauaksi tulevaisuuteen.

Talli haluaa kasvaa ja silloin kuljettajienkin kansalaisuuksilla saattaa olla suuri merkitys. Suomi on markkina-alueena kovin pieni.

"Suomalaisuus vaikuttaa negatiivisesti, se on selvä. Kattojärjestö Dornalla on sormensa pelissä myös kuljettajavalinnoissa. Kun Dorna näkee itselleen sopivan kuljettajan, he ohjaavat häntä tiimeihin. He sanovat, että ajattakaa tätä kuljettajaa, niin saatte siitä neljä miljoona euroa."

Kallio sanoo, että Dornalla on hyvinkin paljon sormensa pelissä kuljettajamarkkinoilla, mutta toteaa myös tehtaiden olevan samoilla linjoilla.

"Kun lähestyimme MotoGP-talleja tätä kautta ajatellen, oli japanilaisten vastaus hyvin selkeä. Suomi on liian pieni markkina-alue, ei kiinnosta", Kallio toteaa.

Ajo Motorsportin tallipäällikkö ja omistaja Aki Ajo uskoo Kallion puheet todeksi, ainakin osittain. "Varmasti Dornalla voi olla sormensa pelissä, muttei ehkä ihan niin laajamittaisesti kuin Kallio väittää. Näkisin, että tiimeissä ikä ratkaisee enemmän, sillä urheilu kaipaa supertähtiä. Odotusarvon pitää olla korkealla, ja jos se on, ei ole mitään väliä vaikka tulisit Timbuktusta", Ajo huudahtaa.

Vesa Koivunen
Lumi pöllyää, kun Mika Kallio harjoittelee talvella Suomessa.
Lumi pöllyää, kun Mika Kallio harjoittelee talvella Suomessa.

Kaikesta politiikasta huolimatta Kallio tähtää tulevaisuudessa kuninkuusluokkaan. Tällä kaudella hänellä on tavoitteena ajaa italialaisen Italtrans Racing -tallin väreissä Moto2-luokaan maailmanmestaruuteen ja ponnistaa siitä kilpailukykyiseen MotoGP-talliin.

"Uskon, että minulla on arvoa MotoGP-markkinoilla, kunhan näytän pystyväni voittoon myös toisen tallin väreissä. Mikäli löydämme MotoGP-tallin, jonka kalusto miellyttää, voin tulla myös hiukan palkkioissa vastaan. En kuitenkaan liiaksi."

Ensin pitää kuitenkin voittaa se mestaruus, eikä se ole välttämättä uuden kaluston kanssa aivan helppoa. Ensimmäiset testit ajettiin heti viime kauden päätyttyä Espanjassa, eikä kokemus ollut kovinkaan kaksinen.

"Se ei tuntunut kovin hyvältä, mutta meiltä puuttui sellaisia osia, joiden kanssa ajamme ensi kaudella. Kokemus ei ollut hyvä, mutta toisaalta, kierrosajat eivät olleet huonoja", Kallio sanoo.

Suurin haaste kauden alla on hyvän tuntuman saaminen ja toimiva yhteistyö uuden kilpailuinsinöörin kanssa.

"Tulevalla kisainssilläni ei ole kokemusta Moto2-luokasta, sillä hän on ollut viimeiset 25 vuotta MotoGP:ssä. Yhteistyö hänen kanssaan pitää saada saumattomaksi, se vie kauden aikana pitkälle", Kallio toteaa.

Talven ensimmäinen virallinen testi alkaa 10. helmikuuta Valenciassa ja viimeinen ajetaan maaliskuussa Jerezissa.

Viimeisessä koitoksessa pyörät ovat täydellisessä kilpailukunnossa. Silloin viimeistään nähdään missä mennään.

"Kyllähän se niin vaan on, että vaikka kuljettajat ja tallit sanoisivat mitä, kaikissa testeissä vertaillaan omaa tilannetta muihin. Sieltä se itseluottamus ainakin kuskeille syntyy. Se on ihan selvä juttu", Kallio naurahtaa.

"Kyllähän se niin vaan on, että vaikka kuljettajat ja tallit sanoisivat mitä, kaikissa testeissä vertaillaan omaa tilannetta muihin. Sieltä se itseluottamus ainakin kuskeille syntyy. Se on ihan selvä juttu", Kallio naurahtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!