Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loppuvuoden lapset ovat palloilulajeissa lähes poikkeuksetta paitsiossa

Lentopallossa on kiinnitetty huomiota vuoden lopussa syntyneisiin nuoriin

Urheilu
 
Jussi Eskola
Suomen alle 15-vuotiaiden maajoukkueeseen kuulunut Albion Ademi (vas.) on yksi alkuvuodesta syntyneistä pelaajista.
Suomen alle 15-vuotiaiden maajoukkueeseen kuulunut Albion Ademi (vas.) on yksi alkuvuodesta syntyneistä pelaajista. Kuva: Jussi Eskola

Lajista viis, alkuvuonna syntyneet lapset ovat enemmistössä palloilulajien ikäkausimaajoukkueissa. Suhteellisen iän ilmiö on ikäkausimaajoukkuetoiminnan suurimpia ongelmia.

Suhteellisen iän ilmiö tarkoittaa, että vanhemmilla eli alkuvuodesta syntyneillä on etu nuorempiin lapsiin verrattuna. Siitä taas seuraa riski loppuvuonna syntyneiden lahjakkuuksien hukkaamiseen, mikäli valinnoissa suositaan vain fyysisesti kehittyneimpiä lapsia ja nuoria.

Esimerkiksi jääkiekon ikäkausimaajoukkueissa ilmiö näkyy Suomen Tietotoimiston selvityksen mukaan selvästi. STT:n selvityksen mukaan vuosina 2000–2014 alle 18-vuotiaiden jääkiekon MM-turnauksissa Suomen kokoonpano oli joka kerta kallellaan alkuvuoteen.

Ilmiö näkyy odotetusti myös muiden palloilulajien nuorisomaajoukkueissa. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan sekä jalkapallon että koripallon ikäkausimaajoukkueissa alkuvuonna syntyneet pelaajat ovat selvänä enemmistönä.

Poikkeuksena on lentopallo, jossa on suhteellisen iän ilmiöön kiinnitetty huomiota jo parinkymmenen vuoden ajan.

"Kutsumme loppuvuonna syntyneitä maajoukkueleirille niin paljon kuin mahdollista, ettemme hukkaisi heitä", poikamaajoukkuevalmentaja Pertti Honkanen kertoo.

Tausta

Suhteellisen iän ilmiö

Suhteellisen iän ilmiöillä tarkoitetaan tilanteita, joissa ikäryhmän (esim. samana kalenterivuonna syntyneet) sisällä vanhemmilla (alkuvuodesta syntyneillä) on etu nuorempiin lapsiin verrattuna.

Ilmiö tunnetaan nimellä Relative age effect (RAE), suomeksi suhteellisen iän ilmiö.

Ilmiön toi julkisuuteen kanadalainen psykologi Roger Barnsley, joka huomasi 1980-luvun puolivälissä alkuvuonna syntyneiden yliedustuksen kanadalaisessa jääkiekkoilussa.

Honkasen mukaan miesten lentopallomaajoukkue ei olisi nousukurssissa, jos loppuvuonna syntyneitä ei olisi pidetty mukana toiminnassa. Honkanen löytää tuoreen esimerkin.

"Maajoukkuepelaaja Olli-Pekka Ojansivu on syntynyt 31. joulukuuta. Hänellä ei olisi ollut ikinä mitään jakoa missään nuorten maajoukkueessa, jos olisi katsottu vain sen hetkistä tasoa. Häntä pystyi alkuun peluuttamaan vain puoli erää. Teknisesti hän oli hyvä jo silloin", Honkanen sanoo.

Lentopallossa syy loppuvuonna syntyneiden huomioimiseen on yksinkertainen.

"Meillä on vähän pelaajia, ja siksi meidän pitää katsoa loppuvuonna syntyneet suurennuslasilla. Pelaajien valuminen hukkaan on rahan haaskaustakin."

Palloliiton pelaajakehityspäällikön Hannu Tihisen mukaan liitossa on tutkittu asiaa piirijoukkueissa.

"Meidän pitää päästä lahjakkuuksien tunnistamisessa seuratasolle asti. Voimme kehittää osaamista koulutuksen avulla. Suomen Palloliitto on myös järjestänyt 14–15-vuotiaille fyysisesti myöhemmin kehittyville pelaajille alueleirejä, joissa on kartoitettu pelaajien osaamista", Tihinen kertoo.

Suomen Palloliiton Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen koordinaattori Santeri Suvala tutki opinnäytetyössään, valitaanko piirijoukkueisiin enemmän alkuvuonna syntyneitä kuin loppuvuonna syntyneitä.

Suvalan tutkimuksen mukaan Palloliiton Turun piirin piirijoukkuepelaajien syntymäajat noudattivat samaa kaavaa kuin eurooppalaisissa tutkimuksissa. Piirijoukkuepelaajista 45 prosenttia oli syntynyt vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

Mitä tapahtuu loppuvuoden lapsille? He nousevat esiin aikuisiällä. Esimerkiksi käyvät lentopallomaajoukkueen Ojansivu tai jalkapallomaajoukkueen avainpelaajiin lukeutuvat Perparim Hetemaj ja Lukas Hradecky, jotka saivat vain vähän poikamaaotteluita tililleen.

Jalkapallomaajoukkueen viimeisimmän EM-karsintajoukkueen enemmistö oli loppuvuonna syntyneitä. 19 pelaajasta kahdeksan oli alkuvuonna syntyneitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?