Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hapuili välillä kuin kävelemään opetteleva Bambi – kasvoi Jokereista NHL-tähdeksi

Urheilu
 
Marc DesRosiers USA Today
Dallas Starsin puolustaja John Klingberg laukoi kiekon Robin Lehnerin vartioimaan maaliin ottelussa Ottawa Senatorsia vastaan. Dallas voitti 29. tammikuuta pelatun vieraskamppailun 6–3.
Dallas Starsin puolustaja John Klingberg laukoi kiekon Robin Lehnerin vartioimaan maaliin ottelussa Ottawa Senatorsia vastaan. Dallas voitti 29. tammikuuta pelatun vieraskamppailun 6–3. Kuva: Marc DesRosiers USA Today

Muistatko vielä Jokereissa pelanneen John Klingbergin? Ruotsalaispuolustajan, joka yritti pelata kuin Erik Karlsson, oli parhaimmillaan kuin Sami Vatanen mutta näytti suurimman osan ajasta Bambi-elokuvan kävelemään opettelevalta päähenkilöltä.

Klingberg pelasi syksyllä 2011 Jokereissa 20 ottelua. Hän hurmasi loistavalla luistelullaan ja kiekonkäsittelytaidollaan mutta oli fyysisesti raakile.

Ylirohkea pelityyli johti siihen, että plussia oli vähemmän kuin miinuksia. Virheitä sattui liian usein. Ilkeimmät naureskelivat NHL-seura Dallas Starsille, joka oli jo tuolloin tehnyt sopimuksen Klingbergin kanssa.

Kukaan ei naura enää, kun Klingberg, 22, on vahva ehdokas NHL:n vuoden tulokkaalle annettavan Calder Trophyn saajaksi.

Miten Jokereissa flopanneesta puolustajasta kehittyi NHL-tason pelaaja?

Ensimmäisenä voisi siteerata Suomen jääkiekkomaajoukkueen GM:nä toimivaa Jere Lehtistä, joka Urheilusanomien haastattelussa kertoi Dallasin organisaatioon tutustuessaan oppineensa, kuinka kärsivällinen nuorten taitopelaajien kanssa täytyy olla.

Klingberg on nuori taitopelaaja, joka ei ollut Jokereissa vielä valmis käyttämään vahvuuksiaan aikuisten tasolla.

Valtavasta potentiaalista saatiin osoitus samalla kaudella alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, kun Klingberg oli Ruotsin kultajoukkueen tärkeimpiä pelaajia.

Jokereita tuolloin valmentanut Erkka Westerlund antaa taitopelaajille paljon vapauksia, mikäli he pystyvät kantamaan vastuunsa ja olemaan hyödyksi joukkueelle.

Klingberistä ei olisi koskaan tullut NHL-pelaajaa, jos Westerlund tai joku muu valmentaja olisi pakottanut häntä muuttamaan pelityyliään puolustavammaksi ja virheitä vältteleväksi.

Jokerien jälkeen Klingberg pelasi Ruotsin pääsarjaa Skellefteåssa mutta joutui toteamaan, ettei ruoho ole vihreämpää aidan toisella puolella. Lopullinen läpimurto tuli viime kaudella, kun Klingberg palasi kasvattajaseuraansa Frölundaan.

Miesten maajoukkueeseen noussut puolustaja siirtyi Dallas Starsiin, jonka paidassa on syntynyt 25 tehopistettä 37 ottelussa.

Klingberg valittiin NHL:n tammikuun tulokkaaksi, kun hän pelasi kuukauden aikana piste per peli -tahtia. Farmiliiga AHL:ssä kautensa aloittanut puolustaja nostettiin NHL:ään marraskuun toisella viikolla, eikä pelipaikasta ole sen jälkeen tarvinnut keskustella.

Klingberg on Jokerit-vuosien jälkeen oivaltanut, miten taitopelaajan on luontevinta puolustaa. Hän käyttää pelisilmäänsä hyödyksi sijoittumalla oikein ja osaa puolustaa mailansa avulla erinomaisesti.

Myös fyysisesti Klingberg on nykyisin kaikkea muuta kuin raakile. Hän pärjää kaksinkamppailuissa ja osaa vastaanottaa taklauksia.

Dallasin päävalmentajan Lindy Ruffin mukaan tärkein kehittynyt ominaisuus Klingbergin pelissä on tilanteen tunnistaminen.

Aiemmasta poiketen Klingberg tietää, milloin hyökätä rohkeasti ja milloin pelata varman päälle.

Ruotsalaisen urakehityksessä on suomalaisittain yksi ikävä puoli. Pelaajana hyvin samankaltaisen Julius Hongan murtautuminen Dallasin NHL-miehistöön on Klingbergin vuoksi entistä vaikeampaa.

Joska Saarinen joska.saarinen@hs.fi
Urheilutoimitus pui jääkiekon ajankohtaisia ilmiöitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?