Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan pahamaineiset fanit tekivät rauhan

Poikkeuksellista veljeyttä rakastetaan Kiovassa ja inhotaan idässä

Urheilu
 
yurko dyachyshyn afp
Ukrainalaiset Kiovan Dynamon, Karpaty Lvivin ja Šahtar Donetskin jalkapallofanit huusivat tunnuslauseita Yhtenäisyyden marssi -nimisessä kulkueessa Lvivissä heinäkuussa 2014.
Ukrainalaiset Kiovan Dynamon, Karpaty Lvivin ja Šahtar Donetskin jalkapallofanit huusivat tunnuslauseita Yhtenäisyyden marssi -nimisessä kulkueessa Lvivissä heinäkuussa 2014. Kuva: yurko dyachyshyn afp

Ukrainan suurimpien jalkapalloseurojen Kiovan Dynamon ja Šahtar Donetskin pahamaineiset äärikannattajat ovat nykyään sovussa. Tai pikemminkin yhä.

Legendaarinen Dynamo on Ukrainan jalkapallohistorian menestynein seura, Šahtar taas separatistien hallussa olevan Donbassin alueen ylpeys. Molempien ultrafanit kuuluvat Euroopan pahamaineisimpiin. Rauha tai ainakin aselepo sai alkunsa jo viime vuoden maaliskuussa. Tuolloin oli määrä pelata seurojen välinen hegemoniaottelu. Peli peruttiin Ukrainan yleisen tilanteen ja etenkin Krimin tapahtumien vuoksi.

Fakta

Šahtar joutui evakkoon

 Šahtar on joutunut Ukrainan sodan takia kauan aikaa sitten evakkoon Donetskista. Šahtar on pelannut kotipelejään Lvivissä ja alle 2 000 katsojaa vetävällä Bannikov-stadionilla Kiovassa.

 Šahtarin kotistadion, yli 50 000 katsojan Donbass-areena, vaurioitui viime vuonna tulituksissa. Myös Šahtarin harjoituskeskus Donetskissa on kokenut vaurioita.

 Ukrainan liigassa vietetään tällä hetkellä talvitaukoa. Ottelut jatkuvat helmikuun lopussa. Kiovan Dynamo johtaa sarjaa, ja Šahtarin sijoitus on toinen. Šahtar on jatkopeleissä myös Mestarien liigassa.

 Šahtar on hallitseva mestari. Kiova sijoittui viime kaudella neljänneksi.

Jalkapalloapelattiin kuitenkin sovittuna ajankohtana seurojen väreissä. Vastakkain olivat edustusjoukkueiden sijasta niiden fanit. Ottelu käytiin kansallisstadioniksikin kutsutulla Kiovan olympiastadionilla, joka vuonna 2012 isännöi jalkapallon EM-kisojen finaalia. Rauhallisessa ja toverillisessa hengessä käyty ystävyysottelu on tähän mennessä kasvanut osaksi ukrainalaisen jalkapallokannattamisen folklorea.

"Ja rauha on pitänyt", hihkaisi faninimellä Bogdan esittäytynyt kannattaja uudenvuodenyönä Sofian aukiolla Kiovan keskustassa.

"Ainakin jollain tavalla", hihittivät hänen kaverinsa.

Sofian aukion juhla oli hyvin isänmaallinen, muttei aggressiivinen. Eräät juhlijat kantoivat Dynamon sinivalkoisia huppareita paksujen talvitakkiensa kanssa siten, että huppu seuralogoineen pilkotti takin päällä. Ukrainan seurajalkapalloilu näyttää nyt ainakin fanien toiminnan ansiosta kerrankin tekevän todeksi niin usein tyhjäksi jäävän toiveen, että politiikkaa ja urheilua ei sotkettaisi.

"Muutenkaan faneista ei ole meille turvallisuusalalla työskenteleville juuri koskaan haittaa", sanoo Kiovan Slavytsh -hotellin turvamies, joka haluaa esiintyä nimettömänä. Šahtarin äärifanit ovat saaneet maksaa kovaa hintaa veljeilystä dynamolaisten kanssa.

Brittiläinen Esquire-lehti vieraili viime syyskuussa Donetskissa, jossa separatistit jahtaavat kannattajia säälimättömästi.

"Kun he [separatistit] hyökkäsivät Ukrainan yhtenäisyyttä kannattaneen marssimme kimppuun, näin enemmän vankilatatuointeja kuin koskaan ennen. He ovat tunnettuja kusipäitä ja narkkareita", näki Vovaksi esittäytynyt mies.

Kuva alkaa muotoutua. Ukrainan jalkapalloilun säilynyt ja jopa syventynyt yhtenäisyys on ilonaihe Kiovassa, mutta idän separatisteille he ovat ymmärrettävästi vihollisia. Fanit politisoidaan ulkopuolelta.

"Ukrainassa yrittävät nyt eräät miehet politisoida mitä hyvänsä. Mutta he ovat ihan eri porukkaa kuin kannattajat", sanovat Slavytshin ovea vartioivat miehet, joiden vasen kainalonalusta pullottaa.

Yhteen politiikkaan liittyvään asiaan Dynamon ja Šahtarin äärifanit ovat ottaneet kantaa. Molemmat ovat näkyvästi ja kuuluvasti vastustaneet Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Kiovassa tuo on jopa kannatettavaa, mutta Donetskissa ei. Seurauksena osa faneista on alkanut vihata Šahtarin puheenjohtajaa ja omistajaa Rinat Ahmetovia. Hänellä on huhuttu olevan yhteyksiä Putiniin.

 

Kirjoittaja on toimittaja, joka vieraili Ukrainassa vuodenvaihteessa.

Kristian Sundqvist
Kiova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!