Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän doping testaa urheilun uskottavuuden

Venäjän urheilun dopingkäryjen määrä viittaa järjestäytyneeseen toimintaan

Urheilu
 
Adrian Dennis AFP
Kilpailukiellossa oleva Tatjana Tšernova voitti seitsenottelun maailmanmestaruuden 2011.
Kilpailukiellossa oleva Tatjana Tšernova voitti seitsenottelun maailmanmestaruuden 2011. Kuva: Adrian Dennis AFP

"Nyt on menossa jälkipuhdistus. Kun tiedetään, että joitain selvityksiä tulee, annetaan sitten hädissään muutamia tuomioita."

Näin kommentoi Suomen antidopingkomitean lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä Venäjän urheilun viimeaikaisia dopingkäryjä ja maan dopingkulttuuria.

Artikkeliin liittyvät

Menestyneille venäläisurheilijoille on viime kuukausina langetettu pitkiä dopingrangaistuksia. Käryt ovat kohdistuneet erityisesti ampumahiihtoon ja yleisurheiluun.

Ampumahiihtäjistä on dopingin takia kilpailukieltoon määrätty muun muassa maailmanmestari Jekaterina Jurjeva ja nuorten maailmanmestari Aleksandr Loginov. Yleisurheilussa kärynneiden lista on mykistävä.

Tämän vuoden aikana peräti viisi venäläiskävelijää on joutunut kilpailukieltoon. Heistä Sergei Kirdjapkin , Valeri Bortšin ja Olga Kaniskina ovat olympiavoittajia.

Vanhojen testien perusteella ovat jääneet kiinni myös seitsenottelun maailmanmestari Tatjana Tšernova ja 3 000 metrin esteiden olympiavoittaja Julia Zaripova.

Venäjän urheilun dopingongelma nousi esiin joulukuussa esitetyssä saksalaisessa dopingdokumentista. Ohjelman mukaan kielletyt aineet rehottavat Venäjän huippu-urheilussa.

Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada reagoi dokumentin väitteisiin ja haki Venäjältä 3 000 vanhaa dopingnäytettä uudelleentutkittavaksi. Saksalaisdokumentti vakuutti myös Seppälän.

"Henkilökohtaisen näkemykseni mukaan toiminta on ollut järjestäytynyttä", Seppälä toteaa ohjelman nähtyään.

"Dokumentti oli hyvin vakuuttava eikä voinut olla kokonaan keksittyä, se on selvää. Nämä käryt osaltaan todistavat sitä."

Singaporessa keskiviikkona puhuneen Yhdysvaltain antidopingjohtajan Travis Tygartin mukaan Venäjän dopingepäilyjen kohdalla on kyse koko urheilun uskottavuudesta.

"Tämä on tärkeä hetki, kun kokonainen valtio, sen antidopingjärjestelmä, laboratoriot ja urheilujärjestöt ovat epäilyjen kohteena", Tygart sanoi Reutersin mukaan.

Huolestuttavinta on, että myös laboratoriot näyttävät osallistuneen dopingin peittelyyn.

"En näe mitään muuta mahdollisuutta, ei se muuten voi toimia", Timo Seppälä sanoo.

Dopingkäryjen määrä Venäjällä huolettaa suomalaisia urheilujohtajia.

"En usko, että tuollaiset määrät koostuvat yksittäistapauksista. Kyllä siinä varmasti järjestelmätasolla on ollut osuutta", sanoo SUL:n puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi.

"Kun useampi käry tulee yhdelle maalle, herää kysymys, käytetäänkö sitä [dopingia] todella paljon," sanoo Ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Olli Nepponen.

Nepponen ja Harmaakorpi ovat tyytyväisiä siitä, että vanhoja näytteitä säästetään ja tutkitaan uudestaan, kun tekniikka ja metodit kehittyvät.

"Siitä tulee pelotevaikute", Harmaakorpi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?