Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt punnitaan Jari-Matti Latvalan henkinen kantti – rallitähti kirjoitti mieltään painavan asian paperille

Mentaalivalmentaja on opettanut Jari-Matti Latvalaa rentoutumaan ja keskittymään

Urheilu
 
Micke Fransson TT
Jari-Matti Latvala (oik.) uskoo olevansa henkisesti tarpeeksi vahva tavoitellakseen menestystä Ruotsin MM-rallissa.
Jari-Matti Latvala (oik.) uskoo olevansa henkisesti tarpeeksi vahva tavoitellakseen menestystä Ruotsin MM-rallissa. Kuva: Micke Fransson TT

Ruotsin MM-ralli on se ralli, jossa Jari-Matti Latvalalla on voiton paikka.

Viime tipassa kyse ei ole enää pelkästä ajotaidosta. Nyt punnitaan myös henkinen kantti.

Latvala on hakenut lisää henkistä kestävyyttä sveitsiläisen, mutta suomalaistuneen mentaalivalmentajan Christoph Treierin kautta. Treier on Latvalan mukana myös Ruotsissa.

Pohjanmaan Pedersöressä asuva Treier on ennenkin auttanut suomalaisia urheilijoita. Esimerkiksi rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm sai paljon apua Treireilta.

Jyväskylän MM-rallissa Treier pyysi kerran Grönholmia kirjoittamaan paperille kaikki ne murheet, jotka häntä painavat ja jättämään paperilapun hotellihuoneen pöytälaatikkoon.

Paperin sai ottaa ulos vasta sitten, kun ralli oli ohi. Grönholmin mukaan tempussa oli jotain taikaa.

Kolme poimintaa

Valokuvaaja joutui sairaalaan

1Kolari testipätkällä

Valokuvaaja joutui sairaalaan, kun puolalaiskuski Michal Solowowin mutka meni pitkäksi torstaiaamun testipätkällä. Kuvaaja seisoi kielletyllä paikalla ulkokurvissa.

2 Nastat irtoavat

Ruotsin MM-ralli voi ratketa renkaisiin. WRC-autot saavat käyttää kisan aikana 28 nastarengasta. Yhdessä renkaassa on noin 380 nastaa. Rallin lopussa niitä voi olla jäljellä kymmenkunta.

3 Tänään 9 erikoiskoetta

Ruotsin ralli alkoi torstaina yhdellä erikoiskokeella Karlstadin raviradalla. Se oli näytös yleisöä varten. Varsinaisesti kisaa alkaa tänään yhdeksällä erikoiskokeella.

Oletko sinä kirjoittanut murheita paperille?

"Itse asiassa kyllä. Kirjoittelin tänä aamuna jotain ylös, kun päässä häiritsi yksi asia", paljastaa Latvala. "Minulle jäi huono maku edellisestä testistä. Se ei ollut onnistunut, ja siitä jäi huono fiilis."

Latvalan mieltä häiritsivät kysymykset, onko auto varmasti kunnossa ja onko hän osannut säätää auton kohdalleen. "Pieniä asioita, mutta ne voivat vaikuttaa paljon."

Ovatko asiat nyt pois mielestä?

"Kyllä ne ovat. On päästy ajamaan, ja se helpottaa", sanoo Latvala, joka hakee Ruotsista neljättä voittoaan.

Treier on auttanut Latvalaa myös rentoutumaan ja keskittymään. "On luotettava omaan nopeuteensa. Ei pidä välittää siitä, mitä muut tekevät."

Miten tätä voi harjoitella muuten kuin ajamalla?

"Meillä on siihen yksi hyvä harjoite. Nyrkkeilen ilmaan, ja minun pitää sanoa koko ajan numeroita, kun Christoph laskee. Yksi, kaksi, viisi, kahdeksan. Ja sitten tullaan alaspäin kahdeksan, neljä, yksi."

Mihin se auttaa?

"Joudun tekemään aivoillani työtä. Harjoite pakottaa käyttämään niitä aivon osia, joita ei normaalisti käytä. Siitä on ollut hyötyä."

Treierin mukaan Latvala on paljon rauhallisempi kuin ennen. "Ero aikaisempiin vuosiin on iso. Hän osaa vitsailla, esiintyä ja rentoutua", sanoo Treier, joka lopetti ralliajajien valmentamisen, kun Grönholm lopetti uransa vuonna 2007. Latvalan kanssa työ alkoi uudestaan.

Kauden avausrallissa Monte Carlossa Latvala ajoi toiseksi, mikä oli enemmän kuin kuski itse odotti.

Volkswagenin toinen tehdasajaja ja Latvalan tallikaveri Sé´bastien Ogier otti vakuuttavan voiton.

Ajajien keskinäinen kilpailu on vain lisännyt saksalaistallin ylivoimaa. Mitään hulluja riskejä Latvala ei kuitenkaan aio ottaa Ruotsissa.

"Täällä ajan voitosta, mutta jos vauhti ei riitä, on keskityttävä ottamaan ne pisteet, jotka saa", sanoo Latvala.

"Kaveria ei saa päästää karkuun, koska sarja on alkanut hyvin. Jos voitto karkaa puolessa välissä käsistä, täytyy olla realistinen."

Tämän kauden tavoitteeksi Latvala on asettanut maailmanmestaruuden.

Viime kaudella useat ajovirheet veivät mahdollisuuden taistella MM-kullasta. Suurin osa ajovirheistä johtui malttamattomuudesta, kun Latvala halusi vain voittaa.

"Nyt pitää työskennellä rauhallisesti, ettei tule virheliikkeitä. Rauhallisuus on ehkä kaikista tärkeintä, kun mennään kovaa."

 

Nelonen Pro 1 ja Ruutu seuraavat tänään Ruotsin rallia alkaen kello 21.

Ari Pusa HS
Karlstad

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?