Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mäkäräinen ylivoimaiseen voittoon – Kollenin taika murtui

Kaisa Mäkäräisen ylivoima 15 kilometrin kilpailussa sai päävalmentaja Marko Laaksosen lähes sanattomaksi

Urheilu
 
Vidar Ruud AFP
Kaisa Mäkäräinen oli Kollenin normaalikisassa pitelemätön
Kaisa Mäkäräinen oli Kollenin normaalikisassa pitelemätön Kuva: Vidar Ruud AFP

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen pitkästä ansiolistasta puuttui eiliseen saakka yksi saavutus. Hän ei ollut koskaan sijoittunut Holmenkollenilla – Norjan hiihdon kehdossa – maailmancupissa kolmen parhaan joukkoon, vaikka yrityksiä oli 21.

Eilen torstaina Mäkäräinen korjasi komeasti tuon kauneusvirheen.

Artikkeliin liittyvät

Joensuulainen voitti Kollenilla 15 kilometrin normaalimatkan näytöstyyliin. Hän ampui kaikki taulut alas neljällä ampumapaikalla ja oli ladulla ylivoimaisesti nopein.

"Kollenilla ei ole minulle erityistä merkitystä, mutta olihan se kivaa päästä täälläkin vihdoin podiumille", hyväntuulinen Mäkäräinen sanoi Oslosta puhelimitse.

Kisan aikana oli pari astetta pakkasta, mutta latupohja oli hieman sohjoinen. Oman haasteensa kilpailijakatraalle toi myös sakeahko sumu, jota oli kohdistusammunnassa ja myös vaihtelevasti kilpailun aikana.

Päävalmentaja Marko Laaksonen lähes mykistyi ykkössuojattinsa esityksestä.

"Kun Kaisa hiihtää tuota vauhtia ja ampuu noin, jälki on murhaavaa", Laaksonen sanoi puhelimitse. "Suoritus oli jäätävä. Odotin häntä ehdottomasti kolmen sakkiin, mutta noin ylivoimainen voitto oli yllätys ja vetää väkisin lähes sanattomaksi."

Mäkäräinen jätti toiseksi sijoittuneen, yhden pummin ampuneen Darja Domratševan minuutin ja 18,3 sekunnin päähän. Puhtaasti laukonut, kolmanneksi sijoittunut Tšekin Veronika Vitkova hävisi suomalaiselle minuutin ja 20,9 sekuntia.

"En ampunut hassummin. Yksi huti ei ole huono tulos", Domratševa sanoi Kansainvälisen liiton verkkosivuilla. "Kaisa oli todella vahvassa vedossa. Luulen, että tulos olisi ollut sama, vaikka olisin pudottanut kaikki taulut."

Mäkäräisen esitys näytti televisiokuvan perusteella jopa täydelliseltä. Sitä se ei voittajanaisen mukaan ollut.

"Suoritus oli hyvä, oli hienoa selvittää normaalimatka nollilla. Ampumahiihdossa ei ole olemassa täydellistä kilpailua. Aina jää jotain parannettavaa."

Mäkäräisen sihti oli joulukuussa kohdallaan, tammikuussa luodit karkailivat, mutta viime viikonloppuna joensuulaisella oli tunne, että kelpo toiminta ampumapaikoilla on taas löytymässä.

"Kaikki tuntui hyvältä jo Nove Mestossa, minulla oli rento olo jo siellä. Tein paljon töitä ennen Nove Mestoa, nyt sain siitä palkinnon", Mäkäräinen totesi.

Neljän ampumapaikan selvittäminen virheettömästi ei ole kenellekään arkipäivää. Mäkäräinen ylsi vastaavaan edellisen kerran vuoden 2011 MM-kisoissa. Tuolloin hän juhli takaa-ajon maailmanmestaruutta Venäjän Hanti-Mansisjkissa.

Suomalainen lähti kilpailuun toisena. Hän johti kilpailua puolestatoista kilometristä sen hamaan loppuun.

Domratševan lähtönumero oli 30. Suomalainen ei tiennyt arkkivihollisensa ensimmäisen paikan hutilaukauksesta kuin vasta lopussa. Sen vuoksi Mäkäräinen paineli maaliin asti turbo päällä.

"Olimme sopineet, että muiden sakoista ei kerrota kuin vasta viimeisellä ringillä."

Voitto oli Mäkäräiselle uran 14:s ja kuluvalla kaudella viides. Hän on kivunnut maailmancupissa nyt palkintokorokkeelle peräti 50 kertaa. Tällä kaudella maailmancupia 33 pisteellä johtava Mäkäräinen on ollut kolmen sakissa jo 11 kertaa.

Naisilla on lauantaina 7,5 km:n pikakilpailu, jossa pistepussia voi kohentaa. Mäkäräinen tuntee lajinsa suhdanneherkkyyden, joten hän ei uhoa.

"Silloin ei enää katsota, kuka ampui torstaina nollat ja hiihti lujaa."

Kollenin jälkeen alkaa harjoittelu ja keskittyminen Kontiolahdella maaliskuussa pidettäviin MM-kisoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!