Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zenniz haastaa Hawk-Eyen

Suomalaisyritys kehitti järjestelmän, joka tuottaa monipuolista tietoa tennispallon lentoradasta sekä lyöntien nopeudesta ja tarkkuudesta

Urheilu
 
Pekka Elomaa
Juha Toivanen ja Vesa Mikkola ovat innokkaita harrastelijapelaajia. Toivanen on koulutukseltaan tekniikan tohtori ja MBA, Mikkola puolestaan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri.
Juha Toivanen ja Vesa Mikkola ovat innokkaita harrastelijapelaajia. Toivanen on koulutukseltaan tekniikan tohtori ja MBA, Mikkola puolestaan diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri. Kuva: Pekka Elomaa

Pelaajan kokemus tenniksestä saattaa muuttua pian enemmän kuin viimeisimpien 30 vuoden aikana yhteensä. Ja kaiken sen takana voi olla suomalainen keksintö.

Runsaat 30 vuotta sitten markkinoille ilmestyivät pieniä puumailoja isompikokoisemmat kehät. Ne helpottivat merkittävästi erityisesti harrastelijan osumapuhtautta. Ammattilaiselle sen ajan mailat olivat alkusykäys nykyisenkaltaiselle voima- ja kierrepelaamiselle.

Artikkeliin liittyvät

Pian on tarjolla tavallaan videopelaamisen ja oikean pelaamisen yhdistäminen, kun suomalaisyritys Zenniz on tuomassa markkinoille omaa keksintöään.

Tenniksenkatsojat ovat saaneet nauttia yhdeksän vuoden ajan alun perin Britanniassa krikettipallon lentoradan seuraamiseen kehitetystä Hawk-Eye -teknologiasta. Hawk-Eye on toiminut isoissa ammattilaiskisoissa linjatuomarina, jos pelaaja on vaatinut ihmistuomarin näkemyksen tarkistamista.

Tennistä seuraavat ovat saaneet lisäksi järjestelmästä paljon mielenkiintoista tietoa esimerkiksi pelaajien lyöntisuunnista ja osumakohdista.

Nyt suomalainen Zenniz-tuote tekee kaiken tuon ja paljon muutakin, mutta huomattavasti Hawk-Eyeta edullisemmin.

Kaikki alkoi viisi vuotta sitten, kertoo Zennizin perustajiin kuuluva Juha Toivanen.

"Mietin kaverini kanssa tenniskentän laidalla, että tästä pelistämme pitäisi saada jotain dataa käyttöön."

Pari vuotta myöhemmin alkoi tuotteen kehittäminen. Nyt noin miljoonaa euroa myöhemmin tuote on valmis myyntiin.

Ensimmäinen Zennizin prototyypillä varustettu kenttä on Helsingin Myllypurossa, Finland Tennis Clubilla. Näkyvin osa siitä on sarja antureita kentän laidalla ja näyttö, joka ilmoittaa muun muassa, oliko lyönti sisällä vai ulkona.

Suomen ykköspelaaja Jarkko Nieminen uskoo tuotteeseen niin paljon, että on hän lähtenyt taloudellisella panoksella start up -yritykseen mukaan.

Hän suhtautui alkuun Zennizin tuotteeseen epäilevästi.

"Kun pääsin kokeilemaan tuotetta, en voinut uskoa, että se on niin toimiva ja monipuolinen", Nieminen kertoo.

Järjestelmän toiminta perustuu pallon liiketilan muutoksesta syntyvän signaalin tunnistamiseen ja paikallistamiseen anturijärjestelmällä.

Zenniz näkee linjatuomiot sentin tarkkuudella ja antaa äänimerkin, jos pallo on ulkona. Tämä antaa tavalliselle harrastelijapelaajallekin mahdollisuuden Hawk-Eye -tyyppisiin tuomioihin. Hawk-Eye mainostaa tarkkuudekseen 3,6 millimetriä.

Mutta Hawk-Eye on harrastelijapelaajien ulottumattomissa. Järjestelmää käytetään isoissa kisoissa ja sielläkin usein vain pääkentillä. Hawk-Eyen vuokra maksaa viikkoa ja kenttää kohden noin 20 000 dollaria eli noin 16 000 euroa.

Zennizin saa omakseen 2 500 eurolla kenttää kohden. Pelaajat maksavat käytöstä yhteensä kaksi euroa tunnilta. Siitä 70 prosenttia menee Zenniz-yritykselle, 30 prosenttia tenniskeskukselle.

Zennizin idea piilee siinä, millä tavalla pallon lentorataa seurataan. Se on liikesalaisuus, mutta kyseessä ei ole Hawk-Eyen kaltainen järjestelmä, jossa käytetään hyväksi kameroita.

Zenniz ilmoittaa myös jokaisen lyödyn pallon nopeuden, joten erillistä tutkaa ei tarvita.

Zennizin toinen perustajajäsen Vesa Mikkola uskoo, että Zenniziä voitaisiinkin käyttää tenniskisoissa junnuturnauksista ammatilaisten peleihin asti.

Zennizistä voi käyttää apuna myös harjoittelussa. Järjestelmän avulla kentälle voidaan luoda kohdealueita tarkkuusharjoittelua varten. Esimerkiksi niin sanottuun kämmennurkkaan tehdään kaksi metriä kanttiinsa oleva alue, ja Zenniz ilmoittaa äänimerkillä, kun pelaaja osuu kohteeseen.

Järjestelmä kertoo myös, montako prosenttia lyönneistä oli onnistuneita.

Kaikki harjoitussessiot jäävät muistiin.

"Zennizin avulla voi seurata esimerkiksi syötönpalautuksen osumakohtaa ja syötönpalautusprosenttia: kannattiko tulla enemmän vastaan vai seisoa hieman taaempana", Jarkko Nieminen kertoo.

Lisäksi Zenniziin voidaan luoda erilaisia sosiaalisen median ominaisuuksia.

Maailmassa arvioidaan olevan noin 70 miljoonaa tenniksenharrastajaa. Tennistä pelataan eniten ulkokentillä. Ulkokenttien suhteen Zenniz-laitteistoa testataan vielä, mutta tuote on pyritty suunnitelemaan niin, että se kestäisi sateet ja ukkoset.

Aika näyttää, valloittaako suomalaiskeksintö maailman tenniskentät. Zennizin ehkä varteenotettavin kilpailija tulee Israelista. PlaySight -niminen laitteisto maksaa noin 8 000 euroa.

Suomalaisten etuna on edullisempi hinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!