Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teemu Tainio yllätti lopettamisuutisellaan

Suomalainen huippupelaaja hyppäsi sivuun 35-vuotiaana

Urheilu
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Teemu Tainio sai HJK:ssa paitaansa lempinumeronsa kymmenen. Hän pelasi syksyllä Klubin kipparina Eurooppa liigassa.
Teemu Tainio sai HJK:ssa paitaansa lempinumeronsa kymmenen. Hän pelasi syksyllä Klubin kipparina Eurooppa liigassa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Merkittävien suomalaisten joukkueurheilijoiden uran päättymiseen tuli taas uusi kappale. Jalkapalloilija Teemu Tainio, 35, ilmoitti lauantaina lopettavansa uransa.

Ennen Tainiota kertoivat uransa päättymisestä jääkiekkoilijat Saku Koivu, Ville Peltonen ja Teemu Selänne. Koko nelikko kuului peliuransa aikana suomalaisen urheilun raskaaseen sarjaan.

Kuka?

Teemu Tainio

 Syntynyt 27. 11. 1979 Torniossa.

 Keskikenttäpelaaja, joka edusti viimeisellä pelikaudellaan HJK:ta.

 Suomen A-maajoukkueessa 64 maaottelua ja kuusi maalia.

 Liigadebyytti Hakassa 1996.

 Voittanut Auxerressa Ranskan cupin kahdesti, Tottenhamissa liigacupin 2008.

 Kaksi Suomen mestaruutta HJK:ssa 2013 ja 2014, Hakassa Suomen cup 1997 ja HJK:ssa tuplamestaruus 2014.

Tainio kävi viikon puolivälissä palauttamassa varusteita HJK:lle, mutta silloin ei vielä tullut vihiä lopettamisesta. Tainio tähyili ulkomaille, mahdollisesti Englantiin, mutta kiinnostavaa tarjousta ei tullut.

"Olen ihan sinut tämän päätöksen kanssa. Tuntuu siltä, että nyt oli oikea aika laittaa kengät naulaan", Tainio sanoi Palloliiton verkkosivuilla.

Paitsi, että Tainio oli erinomainen jalkapalloilija, oli hän jokaisessa joukkueessa hauska ilopilleri.

Uralle ei tainnut mahtua sellaista ottelua, jossa Tainio olisi jättänyt tilanteita kesken tai ei olisi yrittänyt. Hänet tunnetaan taistelijana, joka jakoi ohjeita tasapuolisesti jokaiselle joukkuetoverille.

Maajoukkueessa Tainio pelasi vielä viime syksynä Kreikkaa vastaan. Ensimmäiset A-maaottelunsa hän pelasi vain 18-vuotiaana 1998.

Tainio kuvasi hauskasti pelaamistaan keväällä 2003, kun hän sai EM-karsinnassa Italiaa vastaan Jari Litmasen tyhjäksi jättämän kymppipaidan. Numero kymmenen oli lähes Litmasen omaisuutta, mutta tuosta pelistä hän jäi loukkaantumisen takia pois.

"Penskana pelasin sillä numerolla. Se on suosikkipaikkani, vaikka nyt on pari vuotta potkittu jaloille", Tainio sanoi Palermossa kuvaten omalla huumorillaan pelityyliään.

Vaikka Tainio halusi aina taistella, ei hän ollut pelkkä jaloille potkija, vaan hienosti katkova keskikenttäpelaaja, joskus ratkaisijakin.

Liigaan Tainio tuli 16-vuotiaana muutettuaan Torniosta pelaamaan Valkeakosken Hakaan. Pari kautta Hakassa kehitti Tainiosta kypsän Euroopan ammattilaiskentille. Ura sai jatkoa Auxerressa.

Suomessa Tainio oppi pelaamaan, mutta legendaarinen Guy Roux teki Tainiosta huippujalkapalloilijan. Roux, 76, piti sellaista kuria, että hän melkein kävi peittelemässä pelaajat ennen nukkumaanmenoa. Siinä koulussa Tainiosta kasvoi pelaaja, jonka ura jatkui Tottenhamissa, Sunderlandissa, Birminghamissa ja sieltä Ajaxin kautta New Yorkin Red Bullsiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!