Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Magnar Dalenin uusi unelmatyö on täynnä jännitystä, taktikointia ja laskelmointia

Suomen entinen päävalmentaja Magnar Dalen on innoissaan työstään maratonhiihdon huippujoukkueessa

Urheilu
 
Jussi-Pekka Reponen HS
Magnar Dalen seurasi tällä kertaa enemmän sivullisena maailmancupin sprinttiä Östersundissa.
Magnar Dalen seurasi tällä kertaa enemmän sivullisena maailmancupin sprinttiä Östersundissa. Kuva: Jussi-Pekka Reponen HS

Suomalainen maajoukkuehiihtäjä saattaa kilpailla kauden lopulla edellisen päävalmentajan Magnar Dalenin alaisuudessa.

Kahdeksan vuotta kestäneen Suomen-pestinsä jälkeen Dalen toimii nyt norjalaisen pitkien matkojen huipputallin Team Santanderin urheilujohtajana.

Poiminta

Bongattuna 78 maata

Magnar Dalen harrastaa maailmanmatkailua. Kun hän aloitti Suomen päävalmentajana 2006, hän oli käynyt 69 maassa. Nyt bongattuna on 78 maata. Tuoreimpien joukossa on muutamia Afrikan ja Lähi-idän valtioita.

"Tavoite on edelleen käydä sadassa maassa. Esimerkiksi Australia ja Uusi-Seelanti ovat käymättä", Dalen sanoi.

Dalenin joukkueessa on yhä kaksi paikkaa käyttämättä.

"Ne käytetään tietysti MM-kisojen jälkeen. Suomalainen hiihtäjä saattaa saada tarjouksen, mutta monet muutkin ovat ehdolla", norjalainen Dalen sanoi HS:lle kotimaisemissaan Ruotsin Östersundissa.

Dalen ei sitä myöntänyt, mutta suomalaisista hän lienee eniten kiinnostunut Kerttu Niskasesta, joka viime kevättalvella sijoittui toiseksi Ski Classics -kilpailusarjan Årefjellsloppetissa (61 km).

Silloin Niskanen edusti keikkaluonteisesti samaa tallia, jota Dalen nyt johtaa. Silloin joukkueen nimi oli Team Centric.

Dalenin mukaan paikat täytetään hiihtäjillä, jotka voivat kartuttaa joukkueen pistepottia. Silloin kyse on sijoittumisesta kolmen parhaan joukkoon.

Nykyiseen työhönsä Dalen vaikuttaa erittäin tyytyväiseltä. Olemus on selvästi rennompi kuin Suomen päävalmentajana.

"Jo vajaa vuosi ennen Suomen-sopimuksen loppumista minulle oli aika selvää, että seuraava työni on tällä puolella. Olen ollut aina kiinnostunut maratonhiihdosta ja sen kehittämisestä. Se on ollut parempaa ja jännittävämpää kuin kuvittelin."

Artikkeliin liittyvät

Dalen myöntää, että monella tavalla hänen nykyinen toimenkuvansa muistuttaa päävalmentajan tehtäviä. Hän vastaa joukkueen käytännön asioista, kuten matkustamisesta, majoituksesta, suksihuollosta.

Nyt kuitenkin korostuu kilpailujen taktinen puoli.

"Kilpailuihin liittyvä matematiikka, laskelmointi, taktikointi ja suunnittelu ovat aina kiinnostaneet minua."

Dalenin mielestä tunnelma pitkän matkan kisassa on erilainen, kun huippujen lisäksi mukana on jopa kymmenentuhatta hiihtäjää.

"Jännitystä kestää tunteja, ja siellä tapahtuu paljon, kun on juottopaikkoja, sauvarikkoja, muita haavereita ja keliolot saattavat muuttua."

Joukkueen palaverit kilpailua edeltävänä iltana saattavat kestää kaksikin tuntia.

"En ole mikään diktaattori. Palaverit ovat erittäin tasa-arvoisia ja avoimia. Valitsemme kapteenin joka kisaan erikseen. Urheilijoitten on oltava hyvin rehellisiä itselleen ja muille arvioidessaan virettään."

Dalenin puheesta saa sen käsityksen, että hän pitää nykyisestä työtään enemmän kuin edellisestä. Hän ei sitä kuitenkaan suoraan myönnä.

"Päävalmentajana on valtavat paineet. Siinä yritetään pitää koko maan hiihtoyleisö tyytyväisenä. Yksityisessä joukkueessa omistaja maksaa palkan ja bonukset. Siellä on paljon joustavampaa ja vähemmän paineita."

Ski Classics on perinteisen hiihtotavan maratonmatkojen kilpailusarja, jonka profiili on viime vuosina noussut.

Siellä Dalenin joukkue kamppailee kokonaisvoitoista kolmessa sarjassa. MM-kisojen jälkeen on vielä kolme osakilpailua, muun muassa Ruotsin kuulu Vasaloppet.

Hieman vaiteliaammaksi Dalen heittäytyi, kun häntä pyysi arvioimaan Suomen hiihtäjien mahdollisuuksia ensi viikolla alkavissa Falunin MM-kisoissa.

Dalenin mielestä Suomen hiihtäjien kausi on ollut toistaiseksi keskinkertainen. Hän kuitenkin totesi, että pariin MM-mitaliin on mahdollisuudet.

"Se on enemmän arvailua. Paljon ratkaisee, miten lujaa muut hiihtävät. Sitten on suksihuolto, itseluottamus ja niin edelleen. Kuten Sotšissa nähtiin, miten Norjalle kävi – kaikki on mahdollista, mutta sellaista tuskin tapahtuu toisen kerran peräkkäin", Dalen sanoi viitaten norjalaisten yllättäviin suksiongelmiin olympialaisissa.

Dalen on tällä kaudelle auttanut Suomen maajoukkuetta muun muassa hoitamalla joitakin maailmancupin majoituksia. Hän on maajoukkuehiihtäjä Anne Kyllösen henkilökohtainen valmentaja.

Jussi-Pekka Reponen HS
Östersund

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?