Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkokanne uhkaa kanadalaista jääkiekkoa

Oikeus joutuu päättämään Kanadassa, ovatko juniorisarjojen jääkiekkoilijat seurojensa työntekijöitä, joille kuuluu lain- mukainen minimipalkka ja muut korvaukset. Kanteen läpimeno mullistaisi kanadalaisen jääkiekon perustan.

Urheilu
 
Sam Berg
Sam Berg

Kahdeksan ottelua Kanadan junioriliigan Niagara IceDogs -joukkueessa pelannut Sam Berg on 18-vuotias entinen jääkiekkoilija. Kanadalaisen tehopisteet jäivät nollaan.

Sam Berg ei yltänyt isänsä saavutuksiin. Isä Bill Berg pelasi jääkiekkoa ammatikseen NHL-liigassa kymmenen kautta, Torontossa, New Yorkissa ja Ottawassa.

Fakta

CHL

 Canadian Hockey League (CHL) on kattojärjestö Kanadan kolmelle suurimmalle junioriliigalle Ontario Hockey Leaguelle (OHL), Western Hockey Leaguelle (WHL) ja Quebec Major Junior Hockey Leaguelle (QMJHL).

 Pelaajat ovat 16–20-vuotiaita.

 Sarjoissa pelaa yhteensä 60 joukkuetta, joista 52 tulee Kanadasta ja kahdeksan Yhdysvalloista.

 OHL:n, WHL:n ja QMJHL:n mestarit kohtaavat keväällä Memorial Cupissa, jonka voittaja on CHL:n mestari. Memorial Cupin neljäs joukkue on turnauksen järjestävän kaupungin joukkue.

 CHL:n sarjoista suosituin on WHL, jonka yleisökeskiarvo kuluvalla kaudella on 4 257. Jääkiekon SM-liigan viime kauden yleisökeskiarvo oli 4 974.

 CHL:n suosituin seura on QMJHL:n Quebec Remparts, jonka yleisökeskiarvo kaudella 2012–13 oli 11 345.

 Pienimpien seurojen yleisökeskiarvo on alle 2 000.

 CHL:n valmentajat ja toimitusjohtajat tienaavat jopa yli 200 000 dollaria (141 000 euroa) vuodessa, mutta pelaajien palkkiot jäävät muutamaan tuhanteen.

 Sam Berg pelasi OHL-liigassa.

Poika on kuitenkin se, joka saattaa jäädä kanadalaisen jääkiekon historiaan.

Sam Berg on iskenyt lujaa yhteen kanadalaisen jääkiekon tukijalkaan, CHL:ään eli Kanadan junioriliigojen kattojärjestöön.

Berg haluaa nyt palkkansa takautuvasti. Berg on pannut vireille joukkokanteen, jossa vaaditaan CHL:n seuroilta peräti 180 miljoonaa Kanadan dollaria eli 127 miljoona euroa.

Miljoonista jaettaisiin palkkarästejä yli tuhannelle junioripelaajalle. Joukkokanne vietiin oikeuden käsittelyyn Kanadassa syksyllä. Oikeuden lopulliseen päätökseen saattaa mennä vuosia.

Suurin osa ammattilaisliiga NHL:n pelaajista tulee juuri CHL:stä. Sieltä on virrannut NHL:ään määrää ja laatua, kuten supertähdet Sidney Crosby, Steven Stamkos ja P.K. Subban.

CHL:n 60 seurassa pelaa 1 300 nuorta jääkiekkoilijaa, joten vain harva heistä pääsee ammattilaiseksi. Vai ovatko he jo ammattilaisia? Bergin ja hänen lakimiehensä Tom Charneyn mielestä ovat.

Bergin ja joukkokanteen mukaan junioripelaajat ovat työntekijöitä, joille kuuluu maksaa vähintään Kanadan lakien mukainen minimipalkka.

Pelaajat tekevät 40–70-tuntisia työviikkoja, mutta heidän kuukausiansionsa jäävät muutamaan sataan dollariin. Joukkokanteella haetaankin pelaajille takautuvasti minimipalkkaa sekä loma- ja ylityökorvauksia.

Seurojen mielestä pelaajat ovat amatöörejä, työharjoittelijoita, yrittäjiä tai opiskelijaurheilijoita, mutta eivät missään nimessä työntekijöitä.

Kiistan ydin on juuri tämä: onko pelaaja työntekijä vai jotain muuta?

Jos oikeus katsoo, että pelaajat ovat työntekijöitä, heille pitää maksaa lainmukaiset palkat ja korvaukset. Se mullistaisi koko CHL:n. Ainakin junnukiekkoilijoista tulisi virallisesti ammattilaisia.

Pelaaja-agentti Tomi Haula tuntee Pohjois-Amerikan juniorimyllyt. Haulan poika Erik pelasi Yhdysvaltojen juniori- ja yliopistosarjojen kautta itsensä NHL:n Minnesota Wildiin.

"Kanteella ei saa kavereita, sillä aihe – jääkiekko ja CHL – on Kanadassa pyhä", Haula sanoo.

Berg onkin kertonut, että vastaantulijat näyttävät hänelle jatkuvasti keskisormea. Myös perheonni rakoilee, sillä isoisä William Berg, 71-vuotias jääkoneen kuljettaja, häpeää pojanpoikansa tekoa. Pappa-Berg pelkää, että hänet muistetaan miehenä, jonka pojanpoika pilasi kanadalaisen jääkiekon.

Bergin isoisä ja monet muut kanadalaiset uskovat, että joukkokanne ja minimipalkat tuhoavat CHL:n.

Pelaaja-agentti Haula tietää myös kolikon toisen puolen.

"Kyllä sillä [Bergillä] keissi on."

CHL-seurat ovat joskus maksaneet pelaajille suuriakin summia, jopa 150 000 dollaria (105 570 euroa) kaudesta, mutta viime vuosina palkkakuri on tiukentunut.

CHL:ssä 16–19-vuotiaille peruspelaajille maksetaan keskimäärin 450 dollaria (317 euroa) kuukaudessa, mutta pienimmillään junnun tili on vain reilun satasen kuukaudessa. Viimeisen kauden pelaaja saa 900 dollaria (633 euroa) kuukaudessa.

Pelaajat asuvat yleensä kaukana kotoaan, ja heidät on sijoitettu perheisiin, joille seurat maksavat muutaman sata dollaria kuukaudessa ylläpidosta.

Yhdysvaltojen yliopistosarjat houkuttelevat yhä enemmän pelaajia, joten CHL lisäsi etuihinsa opiskelun. CHL:ssä pelannut voi saada stipendin kanadalaiseen yliopistoon peliuransa jälkeen.

CHL:n mielestä järjestelmä on reilu. Nuoret pelaajat tavoittelevat unelmaansa ja saavat taskurahaa, täyden ylläpidon ja ehkä vielä opinnot päälle.

Bergin mielestä CHL:n järjestelmä on kaikkea muuta kuin reilu. CHL on merkittävää liiketoimintaa. Seurat ovat yhtiöitä.

Seurojen katsomoihin mahtuu 2 000–14 000 katsojaa, ja lehterit täyttyvät. Lisäksi televisio-oikeudet ja sponsorisopimukset tuovat seuroille dollareita.

NHL-seura Colorado Avalancen päävalmentaja Patrick Roy omisti CHL:ssä Quebec Remparts -seuran. Roy sai juniorikiekosta niin paljon tuloja, että hän kieltäytyi pitkään tarjotuista NHL-pesteistä.

Bergin ja hänen lakimiestensä mielestä yhtälö ei oikein toimi. Ainakin suuret seurat saavat hirmutuloja, mutta pelaajille maksetaan vain taskurahoja. Jatkuvasti talousvaikeuksissa kitkuttelevien SM-liigaseurojenkin talous parantuisi huomattavasti, jos pelaajien keskiansio putoaisi 80 000 eurosta 6 000 euroon, mutta seurojen tulot pysyisivät samana.

Lakimies Charneyn mukaan CHL:n pelaajat eivät ole amatöörejä, koska CHL on hyvää bisnestä, ja pelaajat saavat jo palkkion, tosin aivan liian pienen. CHL:n pelaajat eivät pelaa koulun tai yliopiston alaisuudessa eivätkä edes välttämättä käy koulua.

Berg kertoi tammikuussa ESPN:lle, että CHL rahastaa pelaajien ja heidän vanhempiensa NHL-haaveilla.

"Kulttuuriin kuuluu asenne, että pelaajien pitää olla kiitollisia mahdollisuudesta yrittää NHL:ään. Heidän pitäisi vain painaa päät alas ja jatkaa työntekoa. Pelaajat tekevät niin, koska he ovat omistautuneita jääkiekolle."

Lisää painetta Kanadan junnusarjoille antaa Lukas Walter. Entinen CHL-pelaaja hakee oikeuden kautta minimipalkkojaan korkojen kera: 110 miljoonaa dollaria (77 miljoonaa euroa).

CHL:ää Yhdysvalloissa vastaava junioriliiga USHL on puhdas amatööriliiga. Pelaajille ei makseta mitään.

Se mahdollistaa, että pelaajat voivat jatkaa Yhdysvaltojen yliopistojoukkueissa, joiden kattojärjestö NCAA on amatööriydestä erityisen tarkka.

CHL:ssä pienen rahapalkkion saanut pelaaja ei voi pelata NCAA:n sarjoissa, sillä häntä pidetään ammattilaisena.

Yhdysvaltojen yliopistourheilu on miljardibisnestä, mutta yliopistourheilijoiden palkka on perinteisesti maksettu ilmaisena opiskeluna, jonka arvo on keskimäärin 23 000 (20 191 euroa) dollaria lukukaudessa.

Moni yliopistopelaaja tuntee itsensä lypsylehmäksi. Yliopistourheilussa liikkuvista rahoista kertovat seuraavat esimerkit. Alabaman yliopiston amerikkalaisen jalkapallon päävalmentaja Nick Saban sai koululta 6,95 miljoonan Yhdysvaltain dollarin (6,1 miljoonan euron) vuosipalkan viime vuonna.

2010 CBS ja Turner Broadcasting maksoivat yliopistokoripallon lopputurnauksen 14 vuoden tv-oikeuksista yhteensä 10,8 miljardia dollaria (9,5 miljoonaa euroa) eli 770 miljoonaa per vuosi.

Ei ihme, että yliopistopelaajien palkattomuus puhuttaa yhä enemmän Yhdysvalloissa.

Osalle yliopistopelaajia mahdollisuus maisterin tutkintoon ei enää riitä, vaan he haluavat myös rahaa. Joukkokanteita on jo jätetty.

 

Lähteet: ESPN, TSN, CNN.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?