Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Heikkisen menestyminen ei ole enää pöljän päivän varassa: "Perustaso noussut aika paljon"

Urheilu
 
Jussi-Pekka Reponen HS
Matti Heikkinen matkusti sunnuntaina muutamaksi päiväksi kotiin Jyväskylään ja saapuu Faluniin torstaina. Ensimmäinen MM-startti on lauantaina 30 km:n yhdistelmäkilpailussa.
Matti Heikkinen matkusti sunnuntaina muutamaksi päiväksi kotiin Jyväskylään ja saapuu Faluniin torstaina. Ensimmäinen MM-startti on lauantaina 30 km:n yhdistelmäkilpailussa. Kuva: Jussi-Pekka Reponen HS

Östersund. Tähän on taas tultu. Vaikka sunnuntain maailmancupin sijoituksesta (18:s) voi vetää toisenlaisiakin johtopäätöksiä, Matti Heikkinen on Suomen harvoja tai ehkä jopa ainoa toivo saavuttamaan kaivatun henkilökohtaisen MM-mitalin tällä viikolla alkavissa MM-kisoissa.

Nyt tulessa on kuitenkin muuttunut mies. Heikkinen, 31, lähtee uransa neljänsiin MM-kisoihin uudella ilmeellä.

Tähän asti hän on tarvinnut niin sanotun pöljän päivän menestyäkseen kansainvälisissä mittelöissä.

Pöljä päivä osui kohdalle esimerkiksi neljä vuotta sitten, kun jyväskyläläinen voitti 15 km:n maailmanmestaruuden Oslossa.

Tällä kaudella Heikkisen aiemmasta tavaramerkistä eli kilpailusuoritusten ailahtelusta ei ole näkynyt oikeastaan merkkiäkään. Alkukausi on ollut uran tasaisin ja monella mittarilla jopa paras.

Heikkinen myöntää, että enää hän ei ole pöljän päivän varassa.

"Ei toki. Sekin osoittaa itseluottamusta, että tietää, ettei se ole. Perustaso on kuitenkin noussut aika paljon. Esimerkiksi Rybinskin 30:llä km:llä (3. sija) oli 26–27 kilometrin kohdalla sellainen olo, ettei ollut jaksamisen kannalta mitään ongelmaa ruveta ratkomaan, mitä tapahtuu", Heikkinen sanoi HS:n haastattelussa Östersundissa.

Heikkisen olemuksesta huokuu uudenlaista itsevarmuutta.

"Totta kai menestys ruokkii menestystä. Tällä hetkellä hiihdetään niin kovilla vauhdeilla, että se on pitänyt hyvin jalat maassa, vaikka itsekin on onnistunut. 10–15 sekuntia voi merkitä sijoituksissa todella paljon. Se ei poista sitä faktaa, että itsekin on hiihtänyt todella hyvin."

Ammatillisesta uudistumisesta kielii sekin, että Heikkinen ei enää karsasta yhteislähtökisojen ruuhkaista porukkahiihtämistä samaan tapaan kuin aiemmin.

"Ehkä aika parantaa haavoja. On vain hyväksyttävä se, että niitä hiihdetään. Jollain tavalla siihen liittyy sellainen peli, kun on riittävän vahva. Sitten on varaa pelata siinä porukassa. Siihen liittyy tietynlainen kiinnostavuus, mutta kyllä siihen on pitänyt opetella monta vuotta."

Täksi kaudeksi Heikkinen muutti harjoitteluaan repivämmäksi, kuten jo viime kauden lopussa kuvaili. Muutokset ovat olleet kuulemma melko pieniä.

"On hiihdetty hiljaa ja äärimmäisen kovaa. Siinä se on pääpiirteissään. Pitää muistaa, että minulla on 15 vuoden hyvä harjoitustausta. Kun se tausta ja kokemus saadaan nyt uuden harjoittelun myötä kanavoitua ladulle, se näkyy vauhdin nousuna."

Heikkinen painottaa, että viime vuosien panostus korkean paikan harjoitteluun ei mennyt hukkaan, vaikka arvokisamenestystä ei tullutkaan.

"Vaikka kolmen viime vuoden aikana on tehty paljon ylämäkiharjoittelua kovissa maastoissa korkealla, kuluttavaa harjoittelua, niin kuitenkin se on kertynyt sinne pankkiin, josta se pystyään jalostamaan pienillä muutoksilla vauhdiksi."

Muutokset ovat näkyneet paitsi tekemisessä myös olemuksessa.

"Ehkä myös nautin enemmän hiihtämisestä. On paljon helpompi hengittää jostain syystä. Välillä tulee jaksoja, jolloin on haastetta tekemisessä. Onko tehnyt vääriä asioita tai yrittänyt liikaa. Se voi olla yksi syy, että kun tietynlainen kuorma purkautuu, siitä tulee positiivinen noste, joka on tällä kaudella näkynyt myös ladulla."

Eilinen kilpailu kertoi Heikkisen mielestä uudesta noususuunnasta.

"On parempi, että hiihto on vähän tukkoista kuin väsynyttä. Jos olisi väsynyt, ei olisi hirveästi mitään tehtävissä. Missään nimessä tämä ei ollut valmista hiihtoa, mutta en ole millään tavalla huolissani", Heikkinen sanoi.

Kaksi ensimmäistä vitosen lenkkiä Heikkinen hiihti 50 km:n olympiavoittajan Aleksandr Legkovin perässä. Venäläinen sijoittui yhdeksänneksi.

Henrik montgomery tt
Charlotte Kalla antoi vahvan näytön ennen MM-kisoja.
Charlotte Kalla antoi vahvan näytön ennen MM-kisoja.

Henrik montgomery tt
Finn Hågen Krogh voitti viikonloppuna kaksi kisaa.
Finn Hågen Krogh voitti viikonloppuna kaksi kisaa.

"Jos hiihtoni olisi ollut väsynyttä, ei siinä olisi jaksanut pysyä perässä. Kuitenkin Legkov leipoi siinä pari kiekkaa ihan kunnon ripaskaa, ja tulin siinä perässä ihan ketterästi. Siitä vain puuttui se tappamisen meininki. Olisin päässyt ohikin, mutta en viitsinyt vaan tarkkailin tilannetta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?