Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK:n muukalaislegioona on hitsautunut joukkueeksi – tavoitteena kotietu pudotuspeleihin

Urheilu
 
Reijo Hietanen
Antti Törmänen pitää Kärppien materiaalia ylivoimaisena: "Mestarikandidaatti numero yksi."
Antti Törmänen pitää Kärppien materiaalia ylivoimaisena: "Mestarikandidaatti numero yksi." Kuva: Reijo Hietanen

Helsingin IFK:ssa on tapahtumassa kaksi merkittävää asiaa yhtä aikaa. Seura alkaa hiljalleen palailla jääkiekkoliigan kärkeen ja työilmapiiri rauhoittua.

Menestys on paljon kiinni pelaajista, mutta valmennuksellakin on merkitystä.

Antti Törmänen otti vastuun IFK:n liigajoukkueesta tälle kaudelle, ja sarjataulukko hymyilee. IFK lähtee Liigan viimeisille kierroksille sijalta kolme, kun Kärppien jälkeen riittää ruuhkaa kylliksi.

Törmänen aloitteli valmennusuraansa aikuisten sarjoissa Hannu Aravirran aisaparina Jokereissa kaudella 2009–2010. Pesti päättyi, kun Aravirta sai potkut, ja Törmänen lensi samalla ovenavauksella ulos Hartwall-areenasta.

"Ei se ollut kummoinen oppipaikka", Törmänen sanoo. "Kyllä sen jälkeen on oppia tullut enemmän, ja olen ollut isommissa ympyröissä."

"Tuosta on jo aika monta vuotta. Jääkiekko ja moni muu asia ovat muuttuneet sen jälkeen. Urheilullinen aspekti on vielä suurempi kuin ennen."

Törmänen on siinä mielessä harvinainen valmentaja, että hänellä on akateeminen tutkinto Helsingin kauppakorkeakoulusta. Siviilityöt Kauppalehdessä jäivät melko vähiin, koska valmentaminen veti enemmän kuin talousmaailma.

Jokerien lyhyen pestin jälkeen Törmänen löysi itsensä Vaasasta. Sportin vetäjänä tuli Mestiksen mestaruus. Sieltä tie vei Sveitsiin Berniin ja sikäläisen liigan mestariksi. Sitten tulivat taas potkut. Ei siksi, ettei Törmänen osaisi valmentaa, vaan Sveitsissä katsotaan ulkomaalaisia vähän tarkemmalla suurennuslasilla.

Seurojen notkahdukset pannaan ensimmäisenä valmentajan piikkiin, ja se tietää melkein yhtä usein lopputiliä.

"Taitotaso on suomalaisilla parempi, ja suomalaiset lukevat peliä paremmin. Kamppailupelaamisessa täkäläiset ovat myös vahvempia", Törmänen vertaa Sveitsin liigaa Suomeen.

"Sveitsissä on ollut perinteisesti muutama taitava pelaaja joukkueessa. Kärkipelaajien ja huonompien pelaajien ero on iso, vaikka se onkin kaventunut", Törmänen sanoo.

Törmänen on tuonut IFK:hon keskustelevan tuulahduksen. Seura vaikuttaa ulospäin avoimelta, ja Raimo Summasen aikaiset suljetut harjoitukset ovat mennyttä.

Jos oli IFK:lla vaikeuksia saada laatupelaajia parilla viime kaudella, nyt heitä riittää. Ei silti niin paljon kuin Kärpissä, jos kuuntelee Törmästä.

"Kärpät on mestarikandidaatti numero yksi, jolla on ylivoimaisesti paras materiaali. Kiva päästä haastamaan heidät", Törmänen sanoo.

Tiistaiseen otteluun Kärppiä vastaan IFK lähtee hyvistä asemista. Joukkue voitti Lukon perjantaina ja sai lepopäivän jälkeen vetää pari terävää harjoitusta sunnuntaina ja maanantaina.

Kärpät lisäsi palkkalistoilleen keskushyökkääjä Ben Maxwellin ja laitahyökkääjä Lukas Kasparin vähän ennen siirtoajan umpeutumista. He tekevät joukkueesta entistä vahvemman.

"Maxwell oli iso palanen viime kauden mestarijoukkueessa. Hänelle paluu on helppo, kun on tuttu koutsi [valmentaja] ja tuttu ympäristö", Törmänen sanoo, mutta ei kuulosta kateelliselta.

IFK muistutti parina viime vuonna muukalaislegioonaa. Miehet vaihtuivat nopeammin kuin ehti nimet opetella. Tämäkin on muuttunut Törmäsen tultua ruoriin.

"Kyllä me olemme hitsautuneet joukkueeksi", Törmänen sanoo, "mutta nyt vain menemme kohti sitä tavoitetta, että olemme neljän joukossa runkosarjassa."

"Meillä on pelaajia, jotka pystyvät parantamaan, eivätkä he ole itse tyytyväisiä peliinsä. Se on hyvä merkki ja lupaa hyvää."

HIFK ja Kärpät kohtaavat jäähallissa tiistaina kello 18.30. Nelonen Pro2 näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?