Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhon kautta uuteen nousuun

Hiihtoliiton Matti Leikoski on nähnyt lähes kaiken suomalaisessa hiihdon historiassa

Urheilu
 
lauri rotko
Matti Leikoski pitää kuntoaan yllä hiihtämällä Tapanilan hiihtomajan maastoissa Lahdessa.
Matti Leikoski pitää kuntoaan yllä hiihtämällä Tapanilan hiihtomajan maastoissa Lahdessa. Kuva: lauri rotko

Matti Leikoskelta on pakko kysyä se legendaarinen kysymys: Missä olit, kun suomalaiset hiihtäjät kärysivät dopingista Lahden MM-hiihdoissa 2001?

"Olin tuonut erään maastohiihdon valmennusjohtoon kuuluvan henkilön kertomaan Suomen joukkueen kuulumisia pääsponsorin kisavieraille Lahden Suurhalliin. Kesken kaiken hän sai soiton, että jotain on tapahtunut. Hän kuunteli, mykistyi ja ryntäsi mitään sanomatta takaoven kautta ulos. Pipo ja hanskat jäivät siihen. Korjasin ne myöhemmin pois", muistaa Leikoski, joka on tehnyt 26 vuoden uran Suomen Hiihtoliitossa.

Mäkihypyn ja yhdistetyn lajipäällikkö Matti Pulli oli Leikosken aikana ainoa Hiihtoliiton työntekijä, joka pääsi normaalisti eläkkeelle.

Niin rajua on ollut ajan riento.

Leikosken ura Hiihtoliitossa on lähes vertaansa vailla. Hän on nähnyt hiihtolajien eri vaiheet nousuineen ja laskuineen.

Lahden dopingselvittelyn jälkeen valmentajat saivat potkut. Lähes kaikki tukijat kaikkosivat, ja myös johto sekä osittain luottamusmiehet menivät vaihtoon.

Leikoskikin oli hetken aikaa myös liiton toimitusjohtajana.

Leikoski jäi liitosta vuodenvaihteessa eläkkeelle. Talous on pantu kuntoon, ja edessä ovat Lahden MM-hiihdot 2017.

"Nyt on taas tekemisen meininkiä ja henkilökuntaa. Näkymät ovat hyvät", sanoo Leikoski, jonka aikana Hiihtoliitossa oli kahdeksan puheenjohtajaa.

"Kaikki ovat olleet miehiä paikallaan oman aikansa paineissa. Liitossa on ollut paljon aaltoliikettä ja vääntöä", sanoo Leikoski, joka kiittää liiton henkilökuntaa jaksamisesta.

"Henkilökunta ei ole halunnut riidellä. Luottamusmiehet pitivät aika ajoin kähinää yllä, kun he pyrkivät edistämään oman lajinsa asemia."

Leikoski tuli Hiihtoliiton markkinointijohtajaksi loppuvuodesta 1988. Hiihtoliitto oli hyvissä varoissa, mikä oli outo poikkeus suomalaisessa urheiluelämässä.

Liitolla oli enemmän kansainvälisen tason huippu-urheilijoita kuin monella muulla liitolla yhteensä. Keihäänkärkinä olivat Matti Nykänen mäkihypyssä ja Marjo Matikainen hiihdossa.

Ei ollut sellaista suksikisaa, jossa ei suomalainen olisi ollut kärkipäässä. Kalle Palanderin pujottelun maailmanmestaruus 1999 avasi kokonaan uusia ovia.

"Ne olivat huippuaikoja. STT:n dopinguutinen aloitti ennen sitä sitten mylläkän."

Suomen Tietotoimisto väitti tammikuussa 1998, että hiihtäjä Jari Räsänen on käyttänyt kasvuhormonia. Kyseessä oli vasta epäily, josta alkoi myös Leikosken piina.

"Sanottiin, että vain yhdellä ihmisellä on ollut mahdollisuus liitossa rahoittaa tai edistää näiden aineiden hankintaa. Koin, että se kohdistui minuun, ja niin sen tulkitsi myös media", sanoo Leikoski, joka sai myöhemmin 40 000 markan korvaukset.

Toimittajat kävivät tenttaamassa Leikoskea kotiovella asti, ja myös Hiihtoliitto selvitti asiaa.

"Puheenjohtaja Esko Aho esitti kahden kesken hyvin suorasukaisia kysymyksiä henkilökohtaisesta elämäntilanteestani. Aho totesi myöhemmin asian oikeuskäsittelyssä, että jos uutinen olisi pitänyt paikkaansa, se olisi merkinnyt loppua hänen 30 vuotta jatkuneelle poliittiselle uralleen", sanoo Leikoski.

Hiihtoliitossa oli hetken vallalla ilmapiiri, ettei helmikuussa pidettäviin talvikisoihin lähde kukaan. Suomalaiset lähtivät Naganoon, jossa muun muassa Mika Myllylä voitti kultaa 30 kilometrillä.

STT:n jutun käsittely sen sijaan jatkui 2010-luvulle.

Lahden 2001 kisojen piti puhdistaa ilmaa, mutta uusi dopingskandaali vaani nurkan takana. Kaisa Varis jäi kiinni kielletyistä aineista Val di Fiemmen MM-hiihdoissa 2003.

"Se löi vielä pahemmin korville. Se oli vuoden 2001 jälkeen mukaan jääneille sponsoreille viimeinen pisara. Lähes kaikki merkittävät tukijat paitsi uudet tulokkaat St1 ja Koivunen Oy lähtivät pois maastohiihdosta."

Hiihdosta tuli syrjitty kohde. Mäkihyppy, yhdistetty ja alppilajit halusivat muodostaa oman yhdistyksensä, ja niin alkoi lajien välinen eriytyminen. Se oli kovaa aikaa.

"Muut alkoivat vierastaa hiihtoa. Lajit riitelivät keskenään. Nyt eletään paremmin sovussa."

Eri suksilajit ovat taas yhdistymässä. Osin pakosta, osin vapaaehtoisesti, kun kaikkien rahat ovat tiukalla.

Jottei menisi aivan synkistelyksi, niin jotain mukaviakin muistoja on varmaan jäänyt?

"On paljonkin. Esimerkiksi Lahden 1989 MM-hiihdot. Suomalaiset ottivat avausmatkalla naisten kympillä kolmoisvoiton järjestyksessä Marja-Liisa Kirvesniemi, Pirkko Määttä ja Marjo Matikainen."

Sitä samaa, mutta eri hiihtäjiltä Leikoski odottelee vuoden 2017 kisoista. Niitä hän seuraa kunniavieraana. Ilman työpaineita.

Hiihdon MM-kisat alkavat Ruotsin Falunissa keskiviikkona 18. helmikuuta.

Pentti nissinen
Marja-Liisa Kirvesniemi, Marjo Matikainen ja Pirkko Määttä hiihtivät kolmoisvoiton naisten 10:llä ja 15 kilometrillä Lahden MM-kisoissa 1989.
Marja-Liisa Kirvesniemi, Marjo Matikainen ja Pirkko Määttä hiihtivät kolmoisvoiton naisten 10:llä ja 15 kilometrillä Lahden MM-kisoissa 1989.
Jarmo matilainen hs
Päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö aloittelemassa infotilaisuutta hiihtäjien dopingskandaalista Lahdessa 2001. Sponsoreiden mainokset piilotettiin.
Päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö aloittelemassa infotilaisuutta hiihtäjien dopingskandaalista Lahdessa 2001. Sponsoreiden mainokset piilotettiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!