Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija toivoo isompia mäkiä

Tutkija Mikko Virmavirta uskoo, että mäkihyppääjät voivat hypätä vaikka kilometrin

Urheilu
 
janek skarzynski afp
Peter Prevc leiskautti lauantaina Vikersundin lentomäessä huiman 250-metrisen hypyn.
Peter Prevc leiskautti lauantaina Vikersundin lentomäessä huiman 250-metrisen hypyn. Kuva: janek skarzynski afp

Moni mäkihyppyfani hihkui riemusta tai kauhusta katsellessaan viikonloppuna maailmancupin kilpailuja Vikersundin lentomäessä Norjassa. Slovenian Peter Prevc liiteli lauantaina maailmanennätykseksi 250 metriä, ja Norjan Anders Fannemel pani sunnuntaina vielä 1,5 metrillä paremmaksi.

Sunnuntain karsintakierroksella nähtiin vieläkin pitempi hyppy, mutta Venäjän Dmitri Vassiljev kaatui 254 metriä kantaneen liitonsa.

Hämmästyttävät ja vaaralliset lentonäytökset vaikuttavat koettelevan fysiikan lakeja ja hyppääjien fysiikan kestävyyttä.

Niinpä Jyväskylän yliopiston tutkijan Mikko Virmavirran ajatus nykyistä isommista mäistä ei kuulostakaan kaikkein loogisimmalta.

"Mäet pitäisi tehdä riittävän isoiksi, jotta hyppääjien ei tarvitsisi tulla ihan notkoon asti", Virmavirta selittää.

"Mutta vaikka hyppäisi puoli kilometriä ja laskeutuisi rinteeseen, herrat ajattelevat, että siellähän on vielä kaarre jäljellä", mäkihypyn ponnistuksesta väitöskirjansa kirjoittanut mies naurahtaa.

Lentomäessä vauhti hyppyrin keulalla on noin sata kilometriä tunnissa. Virmavirta arvioi, että alastulossa vauhtia on noin 120 kilometriä tunnissa.

Hän sanoo, että vauhti ei todennäköisesti kasvaisi kovin paljon, vaikka mäkeä pidennettäisiin sadoilla metreillä. Oleellista olisi silloin laskeutua rinteen jyrkälle osuudelle montun sijaan.

"Kyllä sitä voisi hypätä vaikka kilometrin. Jos hyppääjä tulee rinteeseen pienessä kulmassa, ei törmäys ole kovin suuri."

Virmavirta muistuttaa, että liito-ominaisuudet ratkaisevat törmäyksen voiman. Esimerkiksi laskuvarjohypyssä vauhtia on törmäyshetkellä vain 18 kilometriä tunnissa, ja mäkihypyssäkin liito-ominaisuudet ovat jatkuvasti parantuneet.

Ensimmäisenä suomalaisena yli 200 metriä hypännyt Toni Nieminen näkee nimenomaan varustekehittelyn lajin suurimpana ongelmana.

Nieminen hyppäsi Planicassa 203 metriä vuonna 1994. Hän ei halua kritisoida mäkien turvallisuutta eikä tuomaripäätöksiä.

"Jotain on pakko tehdä. Tällä kaudella on nähty jo ihan riittävästi pahoja kaatumisia", Nieminen toteaa ja ehdottaa paluuta menneeseen.

"Suksi voisi olla vähän kapeampi ja painavampi, ja haalariin pitäisi tehdä radikaalimmat muutokset. Haalari pitäisi saada vähän lähemmäksi villapaita-aikaa."

Vikersundissa nähtiin, että tuulella on valtava merkitys lopputulokseen. Merkitys korostuu sitä enemmän mitä isommassa mäessä hypätään.

Sunnuntain kilpailussa hyppääjät lähtivät alimmillaan liikkeelle kuudennelta lähtöpuomilta, eli vauhteja ei pystytä enää kovin paljon hidastamaan. Silti kisassa liideltiin ennätyslukemiin.

"Vikersundissa oltiin onnekkaita, kun parhaat hyppääjät saivat hyvät tuulet. Siellä kävi kaikki joulut", Nieminen naurahtaa.

"Vaihtelevissa oloissa kisasta voi kuitenkin tulla täydellinen pannukakku, ja kliimaksi jää saavuttamatta."

Mäkihypyn maailmancupin päätöskisat hypätään 19.–22. maaliskuuta Slovenian Planicassa. Niemisen ennätyksellä ei enää pääse kisassa palkinnoille, sillä mäki on uusittu täysin.

Samalla sen HS-piste on siirtynyt 215 metristä 225:een, joka on myös Vikersundin HS-piste. Kilpavarustelu mäen koon suhteen on Niemisen mukaan normaalia toimintaa.

"Planica on aina pitänyt kiinni siitä, että siellä on suurin mäki. Jos ei muuta ole tapahtunut, ainakin Bobcatilla on kaivettu alastuloa syvemmälle."

Jos Niemisen aavistukset pitävät paikkansa, ei Vikersund saa paistatella ennätyshypyn paikkana kovin kauan.

"Veikkaus on, että aika pian maailmanennätys on Planicassa. Jos ei, saattaa kaivurimiehellä olla aika etsiä uusia hommia."

Toni Nieminen
Toni Nieminen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?