Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumni: Hiihtoliiton mitalipuheet ovat toiveajattelua

Urheilu
 
Timo Jaakonaho lehtikuva
Edellisistä MM-hiihdoista Italian Val di Fiemmestä 2013 Suomi sai vain yhden mitalin. Krista Pärmäkoski (o.s. Lähteenmäki) ja Riikka Sarasoja-Lilja ottivat sprinttiviestissä pronssia.
Edellisistä MM-hiihdoista Italian Val di Fiemmestä 2013 Suomi sai vain yhden mitalin. Krista Pärmäkoski (o.s. Lähteenmäki) ja Riikka Sarasoja-Lilja ottivat sprinttiviestissä pronssia. Kuva: Timo Jaakonaho lehtikuva

Sanotaan tämä nyt suoraan.

Tänään alkavista Falunin MM-hiihdoista ei kannata odottaa ihmeitä.

Suomen realistinen saalis ja jonkinlainen normitulos on vain yksi mitali, jos suomalaiskansalliseen tapaan menestyksen mittarina pidetään vain mitalisijoja.

Todennäköisintä sen saavuttaminen on naisten viestissä, mutta viime hetken näkymillä toki vaikeaa.

Kun kisat päättyvät 1. maaliskuuta, kenenkään ei pitäisi taivastella tai surkutella katastrofia, jos koossa on edes se yksi mitali.

Jos ei tule yhtään mitalia, se on toki epäonnistuminen.

Jos tulee enemmän kuin yksi, kasassa on jo varsin kelpo tulos.

Hiihtoliiton johdossa on jollakin oudolla matematiikalla pyöritelty jopa 4–5 mitalin pottia. Se on toiveajattelua.

Tilanne on sama kuin muutamissa edellisissä arvokisoissa: ne vähäisetkin mitaliodotukset kohdistuvat hiihtäjiin. Mäkihyppääjillä ja yhdistetyn miehillä ei ole käytännössä mitään asiaa kärkisijoille.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Olympiakultaa ottaneilta Sami Jauhojärveltä ja Iivo Niskaselta odotetaan taas mitaleja.
Olympiakultaa ottaneilta Sami Jauhojärveltä ja Iivo Niskaselta odotetaan taas mitaleja.

Moni voi ajatella, että vain yksi mitalisija olisi raskas epäonnistuminen verrattuna siihen, että viime talven olympialaisista tuli kolme hiihtomitalia.

Peräkkäiset arvokisat eivät kuitenkaan ole Suomen kohdalla ihan vertailukelpoisia.

Krasnaja Poljanan olympialaduilla Suomen kilpailuetuna oli se, että sprinttiviestit (kultaa ja hopeaa) hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla ja Suomen suksihuolto onnistui keskimäärin erinomaisesti, jopa paljon paremmin kuin vaikkapa Norjan.

Kun jokaisen matkan hiihtotapa vaihtuu seuraaviin arvokisoihin, sprinttiviestit hiihdetään Falunissa vapaalla. Ja sehän on suomalaisille se vaikeampi hiihtotapa.

Tässä rotaation epäedullisemmassa versiossa väliaikalähtöiset kisat (10 ja 15 km) hiihdetään vapaalla. Suomalaisille sopisi paremmin perinteinen näilläkin matkoilla.

Vertailu entisten aikojen mitalipotteihin on aina kyseenalaista. Kilpailu varsinkin miesten hiihdossa on nyt paljon kovempaa kuin viime vuosikymmenellä saati joskus aiemmin.

Nykyhiihdossa sijoittuminen kymmenen parhaan joukkoon on aina kova saavutus ja erityisesti miehissä.

Sotšin kisoissa Suomen hiihtäjät keräsivät useita sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon. Samaa on luvassa nytkin, tosin ehkä pienemmässä mittakaavassa.

Nekin ovat saavutuksia, joista hiihdon ystävien kelpaa ottaa iloa ja elämyksiä irti.

Vaikkapa siihen tapaan kuin viime syksynä osattiin arvostaa koripallo- ja lentopallomaajoukkueitten menestystä omissa MM-turnauksissaan.

Jussi-Pekka Reponen HS
jussi-pekka.reponen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!