Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Falunin Murhaajamäki odottaa MM-hiihtäjiä: "Se on nimensä veroinen nousu"

Falunin MM-laduilta löytyy maailman karmivin kilpailupaikka – ainakin nimeltään

Urheilu
 
Ulf Palm
Matti Heikkinen (43) hiihti Norjan Eldar Rønningin (19) perässä Murhaajamäen jyrkimmässä kohdassa maailmancupin finaaliin yhdistelmäkilpailussa maaliskuussa 2014.
Matti Heikkinen (43) hiihti Norjan Eldar Rønningin (19) perässä Murhaajamäen jyrkimmässä kohdassa maailmancupin finaaliin yhdistelmäkilpailussa maaliskuussa 2014. Kuva: Ulf Palm

Falun. Urheilun historiassa on monia kuuluisia kilpailupaikkoja, mutta tämä taitaa olla niistä karmivin – ainakin nimeltään.

Tervetuloa Falunin Murhaajamäkeen!

Mördarbacken (Murhaajamäki) on ollut käsite Falunissa ainakin kaupungin edellisistä MM-hiihdoista 1993 lähtien.

Se on Falunin MM-laduilla samantapainen maamerkki kuin Karpalon nousu tai J-mutka ovat olleet Lahden Salpausselällä.

Suomen mediassa Mördarbacken on esiintynyt hieman löperön suomennoksen takia nimellä Murhamäki.

Kyltti kertoo nousun alkaneen.
Kyltti kertoo nousun alkaneen.

"Se on erittäin vaativa kokonaisuus, aika kuolettava. Sehän on jyrkkä ja sieltä lopusta hivuttava. Mäen päällä pitää pystyä vassuttamaan [ns. Wassberg-tekniikka] melko lailla. Sitten tullaan mutkalaskuun, joka vie kovaa alas. Kyllä siinä syntyy ratkaisuja, ja kun sitä toistetaan monta kertaa, toki se reittä syö", Matti Heikkinen kuvaili jo ennen kisoja.

Murhaajamäen dramaattisen nimen alkuperästä ei ole varmuutta, mutta se on ilmeisesti syntynyt ruotsalaismediassa kuvaamaan sitä, että mäki on ehkä "murhannut" monen hiihtäjän suorituksen.

Se on kuitenkin selvää, ettei nimi liity Falunissa 1994 tapahtuneeseen joukkomurhaan, jossa kuoli seitsemän ihmistä.

Vuosien varrella Murhaajamäkeä on hiihdetty monenlaisina versioina, ylös ja alas.

Kuten monilla kuuluisilla brändeillä, myös Murhaajamäellä on kevytversionsa. On siis erikseen Stora Mördarbacken ja Lilla Mördarbacken, joka on lyhyempi ja matalampi.

Iso Murhaajamäki nousee lähes hiihtostadionin tasalta Falunin suurmäen hyppyrin korkeudelle.

Sen jyrkin kohta kulkee vain muutaman kymmenen metrin päässä mäen ns. kummusta. Siinä kohtaa avautuu komea näköala mäkimonttuun, hiihtostadionille ja koko Falunin kaupungin yli.

Jussi-Pekka Reponen HS
MM-hiihtojen ensikertalainen Laura Mononen otti eilen harjoituslenkillään tuntumaa Murhaajamäkeen. Taustalla näkyy hiihtostadion.
MM-hiihtojen ensikertalainen Laura Mononen otti eilen harjoituslenkillään tuntumaa Murhaajamäkeen. Taustalla näkyy hiihtostadion.

Isolla Murhaajamäellä on pituutta noin 700 metriä ja korkeuseroa 65 metriä. Suurin jyrkkyys on 17 prosenttia. Se tarkoittaa käytännössä, että sadan metrin matkalla korkeuseroa kertyy 17 metriä.

Siinäkin on tekemistä, mutta Tour de Skin hurjassa loppunousussa jyrkin kohta on 28-prosenttinen.

Suomen hiihdon MM-joukkue Falunissa

Ristomatti Hakola, 23Ensikertalainen kilpailee ainakin sprintissä. Puolivälieriin normaalisuorituksella. 

Iso Murhaajamäki hiihdetään kaikilla normaalimatkoilla useampaan kertaan. Sen sijaan viesteissä kamppaillaan Pienessä Murhaajamäessä.

Tänään alkavien Falunin neljänsien MM-hiihtojen aattona Murhaajamäessä riitti jo vilinää.

Takavuosien ruotsalaisen suurhiihtäjän Thomas Wassbergin ajama telamönkijä mateli vaivalloisesti jyrkintä kohtaa ylös. Se veti perässä latupohjaa tasoittavaa lanaa.

Ennen puoltapäivää yhtään ruotsalaista tai norjalaista hiihtäjää ei näkynyt Isossa Murhaajamäessä. Ensimmäistä suomalaistakin sai odotella. Espoolainen MM-ensikertalainen Laura Mononen pysähtyi ja muisteli hiihtäneensä Murhaajamäessä kerran aiemmin, maailmancupissa.

Hetken päästä mäkeä kapusi Kerttu Niskanen valmentajansa Jussi Piiraisen kanssa. Piirainen toimii kisoissa ensisijaisesti Ylen radiolähetysten asiantuntijana.

Niskanen painoi leikillisesti päänsä alas, kun huomasi kameran.

Piirainen kertoi, että kaksi vuotta sitten maailmancupissa sama jyrkkä kohta laskettiin alamäkeä ja nousu oli hieman sivummalla.

Näissä kisoissa Murhaajamäkeä ei hiihdetä ihan niin pitkänä ja jyrkkänä versiona kuin joskus aiemmin.

Kun jyrkin kohta hellittää, on edessä vielä satakunta metriä loivaa nousua ja toinen mokoma tasaista ennen kuin latu kääntyy mutkaiseen ja vauhdikkaaseen laskuun.

Myös MM-joukkueen kokeneimmilla naisilla Riitta-Liisa Roposella ja Aino-Kaisa Saarisella on Murhaajamäestä paljon muistoja.

"Se on vaativa mutta hiihdettävä. Siinä kokeillaan, kenellä on reisissä voimaa", Roponen arvioi.

"Se on nimensä veroinen nousu. Kai siihen on sellainen viha-rakkaussuhde. Hyvä tunnelma siellä on. Paljon yleisöä ja hyvä kannustus", Saarinen sanoi.

Niin, Mördarbacken on todellakin aikamoinen yleisömagneetti. Nytkin sinne odotetaan tuhansia katsojia.

Latujen alle on rakennettu kahteen kohtaan tunnelit helpottaman yleisön kulkua. Maastossa on myös kaksi videotaulua yleisön viihdykkeeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!