Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toni Ketelän ykkösase kehittyi sattumalta polvea parannellessa

Itsevarma sprintteri vakuutti olevansa todella kovassa kunnossa

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Toni Ketelä uskoo vesikelin sopivan hänelle.
Toni Ketelä uskoo vesikelin sopivan hänelle. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Kaksi vuotta sitten sprintteri Toni Ketelä nappasi yllättäen Suomen mieshiihtäjien parhaan sijoituksen Val di Fiemmen MM-laduilla.

Siihen riitti kahdeksas sija kokonaisuutena mollivoittoisissa kisoissa.

Miesten paras sijoitus on mahdollinen tälläkin kertaa, mutta nyt Ketelän pitää omasta mielestään pystyä parempaan, kun Falunin MM-kisat alkavat tänään sprinteillä (p).

"Ennen Fiemmeä ei ollut mitään hajua, mitä tapahtuu. Siellä hiihdin hyvin. Nyt tiedän olevani todella kovassa kunnossa, ja tavallaan se luo ehkä myös pientä painetta", varsin itsevarmasti esiintynyt Ketelä sanoi keskiviikkona Falunissa.

Merkkinä herkästä kunnosta Ketelä pitää erityisesti sitä, että viime viikonloppuna Östersundin mc-sprintissä (p) hän oli karsinnassa toiseksi nopein, vaikka rata oli hänelle varsin epäsuotuisa.

Sillä oli jyrkkiä haarakäyntinousuja ja lyhyt loppusuora, jolla Ketelä ei päässyt käyttämään vahvinta asettaan tasatyöntöä.

Kisassa tuli silti välieräpaikka ja yhdeksäs sija.

MM-kisojen sprinttiladulla nousuissa pääsee etenemään tasatyöntöä, ja loppusuoralla riittää pituutta ratkaisujen tekemiseen.

"Finaali on tavoite, sillä mennään. Kyllä se on realistinen. Sen verran olen kovemmassa kunnossa kuin kaksi vuotta sitten, että nyt olen päässyt podiumille, ja silloin parhaimmillaan välieriin. Siitä voi laskeskella", sanoi Ketelä, joka toistaiseksi on menestynyt kansainvälisesti vain perinteisen hiihtotavan sprinteissä.

Finaalipaikasta puhumiselle Ketelä hankki katetta sijoittumalla kolmanneksi kuukausi sitten Otepään mc-sprintissä Virossa.

"Kolme vuotta on tehty kovaa duunia. Se kisa realisoi työn tuloksen. Se oli erittäin iso ja huojentava juttu korvien välille."

Ketelä erottuu keskimäärin isokokoisten sprintterienkin joukossa mörssärimäisellä olemuksellaan.

Otepään jälkihöyryissä 184-senttinen jässikkä ei suostunut kertomaan kilpailupainoaan.

MM-kisojen aattona sen kertominen ei ollut mikään ongelma: "Olisiko se joku 88 kiloa."

Ketelä, 26, on ollut kolmisen vuotta päätoiminen hiihtäjä. Sitä ennen hän teki hiihdon rinnalla neljä vuotta töitä kirvesmiehenä.

Ykkösaseenaan pitämäänsä tasatyöntöä hän rupesi kehittämään sattumalta, olosuhteitten pakosta.

"Yläkropassa on ruutia varmaan normaalia enemmän. Keväällä 2013 minulle tuli juoksijan polvi suurin piirtein ekan lenkin jälkeen. Kun en pystynyt tekemään jalkalenkkiä ollenkaan, silloin tein tasatyöntöä rullilla ihan perkeleesti. Se on varmaan ollut sellainen buusti."

Torstai-iltapäiväksi Faluniin on luvassa 7–8 asteen lämpöä ja sen myötä vesikeliä.

"Mitä vetisempi keli, sitä paremmin se sopii minulle. Minulla on vesikelille hyvä suksipari. Se on sama, jota käytin Otepäässä, on jo voideltu."

 

Ketelän lisäksi Suomen miehistä sprintissä kilpailevat Matias Strandvall, Anssi Pentsinen ja Ristomatti Hakola.
Naisten nelikon muodostavat Mona-Liisa Malvalehto, Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen ja Aino-Kaisa Saarinen.

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!