Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiihdon yllä on yhä tumma pilvi – näitä dopingtutkijat eivät pysty vieläkään paljastamaan

FIS:n dopingasiantuntija Rasmus Damsgaard sanoo, ettei verensiirron paljastavaa testiä onnistuta kehittämään ehkä koskaan

Urheilu
 
Outi Pyhäranta HS
Tanskalainen Rasmus Damsgaard tarkastaa MM-hiihtojen alkupäivinä urheilijoilta otetut verenkuva-analyysit. Samassa roolissa hän oli kaksi vuotta sitten edellisissä MM-kisoissa Italian Val di Fiemmessä.
Tanskalainen Rasmus Damsgaard tarkastaa MM-hiihtojen alkupäivinä urheilijoilta otetut verenkuva-analyysit. Samassa roolissa hän oli kaksi vuotta sitten edellisissä MM-kisoissa Italian Val di Fiemmessä. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Hiihdon ja muittenkin kestävyyslajien huippu-urheilumaisemaa varjostaa edelleen sama tumma pilvi, joka oli näkyvillä jo kaksi vuotta sitten edellisissä MM-hiihdoissa.

"Tilanne on muuttumaton. Tämä koskee kaikkia lajeja. Meillä on sellainen käsitys, että epoa ja verensiirtoa käytetään edelleen hyvin pieninä annoksina, ja sitä on todella vaikea havaita urheilijan veriprofiilissa. Tämä on yhä tumma pilvi", Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) antidopingasiantuntija Rasmus Damsgaard sanoi HS:n haastattelussa Falunissa.

Damsgaardin mukaan dopingviranomaisten lisäksi myös urheilijat haluaisivat, että verensiirtoon olisi käytössä testi mahdollisimman pian.

"Jos verensiirto pieninä määrinä voitaisiin paljastaa, silloin olisi helpompi paljastaa myös pienen epomäärän käyttö. Ne tavallaan peittävät toisiaan veriprofiilissa."

Damsgaard näkee, että verensiirron paljastavaa testiä joudutaan kuitenkin odottamaan vielä pitkään. Välttämättä sellaisen kehittäminen ei onnistu koskaan.

"Se ei ole kulman takana. Menossa on erittäin hyviä tutkimuksia. Ne tähtäävät oikeaan suuntaan, mutta vie vuosia, ennen kuin testi on käytössä. Ehkä se ei tule koskaan. Mutta sellaisen saaminen oli hienoa, täydellistä."

Yksi testi on kehitteillä Uumajan yliopistossa Ruotsissa. Projektin vetäjä, professori Christer Malm sanoi alkuviikosta Svenska Dagbladetin haastattelussa, että heidän kehittämänsä proteiinirakenteisiin perustuva menetelmä paljastaa verensiirron.

"Tapasin Malmin viime viikolla. Tämä on erittäin hyvä projekti. Prosessin nopeuttamiseksi pyysin häntä käyttämään kokeissa FIS:n keräämiä näytteitä niiltä urheilijoilta, jotka ovat antaneet suostumuksen tutkimuskäyttöön."

Damsgaardin mukaan jo pelkkä tieteellinen osuus testin kehittämisessä on hyvin haastava.

"Tämä näyttää hyvältä, mutta siinä menee ainakin kolme vuotta. Sitten on paljon poliittisia tekijöitä, jotka vievät aikaa ja joita en aina ymmärrä. Pitää esimerkiksi saada rahoitus ja muu tuki. Emme halua ottaa käyttöön testiä, joka joskus myöhemmin antaa vääriä positiivisia tuloksia."

Kaksi viikkoa sitten ruotsalaismediassa väitettiin Damsgaardin sanoneen, että Fiemmen MM-hiihtojen mitalistien joukossa olisi ollut dopingin käyttäjiä.

Asiasta kerrottiin laajasti myös Suomessa.

Damsgaard kiistää jyrkästi sanoneensa niin. Hänen mukaansa alkuperäisen haastattelun tehneelle toimittajalle oli tullut karkeita väärinkäsityksiä.

Joka tapauksessa Fiemmen kisojen mitalisteista ainakin Norjan Marit Bjørgen pahoitti julkisesti mielensä.

Damsgaard painottaa puhuneensa haastattelussa kaikista urheilulajeista.

FIS on Fiemmen kisojen jälkeen ruvennut säilömään pakastettuja dopingnäytteitä huomattavasti aikaisempaa enemmän. Niitä säilytetään kymmenen vuotta. Ne on kerätty sekä kilpailuissa että etenkin niitten ulkopuolella kaikilta urheilijoilta eikä vain mitalisteilta.

Kun uusia testimenetelmiä valmistuu ja otetaan käyttöön, säilöttyjä näytteitä voidaan analysoida uudelleen.

"Mitä enemmän niitä säilötään, sitä todennäköisemmin ja enemmän tulee positiivisia dopingnäytteitä kaikissa lajeissa. Tämän minä sanoin enkä tarkoittanut Fiemmen kisoja", Damsgaard korosti.

Vastaavan prosessin seurauksena esimerkiksi moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen sai kahdeksan vuoden viiveellä Euroopan mestaruuden, kun alun perin pidemmälle heittänyt valkovenäläinen jäi jälkikäteen kiinni dopingista.

Testinäytteitten säilömisessä on mukana myös pelotevaikutus. "Henkilökohtaisesti en pidä siitä ajattelusta, mutta toki pelotevaikutus on siellä olemassa", Damsgaard sanoi.

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!