Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairastelusta selvinnyt Harri Olli: Kun ei ole mitään menetettävää, harjoittelu onnistuu

Entinen raikulipoika Harri Olli päätti vakavan sairastelunsa aikana yrittää vielä kaikkensa

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Harri Ollinkin mielestä mäkihyppy on muuttunut paljon vuosien varrella. "Keski-ikä on noussut huomattavasti. Se on toisaalta ihan hyvä."
Harri Ollinkin mielestä mäkihyppy on muuttunut paljon vuosien varrella. "Keski-ikä on noussut huomattavasti. Se on toisaalta ihan hyvä." Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Suomen mäkihyppääjien joukossa Falunin MM-kisoissa on jo yksi voittaja, vaikka tositoimiin päästään vasta perjantaina normaalimäen karsinnassa.

Entinen raikulipoika Harri Olli on voittaja omassa ajatusmaailmassaan. Hän on voittanut omat ongelmansa.

Kuka?

Harri Olli

 15. 1. 1985 Rovaniemellä

 Mäkihyppääjä (175 senttiä, 58 kiloa).

 Valmentaja Hannu Lepistö.

 Asuu ja harjoittelee Lahdessa.

 Perhe: vaimo Tiia Olli ja viime syksynä syntynyt poika.

 Parhaat saavutukset: hopeaa Sapporon MM-kisoissa 2007. Lentomäen MM-kisoissa hopeaa joukkuekilpailussa Oberstdorfissa 2008 ja pronssia Planicassa 2010.

"Totta kai jo tänne kisoihin pääsy tuntuu jonkinlaiselta voitolta siihen nähden, mistä on lähdetty liikkeelle. Mutta nälkä kasvaa syödessä. Joka päivä täyttää varmaan lisää tavoitetta", Olli sanoi torstaiaamuna Suomen joukkueen hotellilla.

Tuolloin ei vielä ollut edes tietoa, pääseekö hän normaalimäen karsintaan.

Ollilla, 30, on takana värikäs ura, johon sisältyy sekä hyödynnettyä että hukattua lahjakkuutta, menestystä, kännitörttöilyä ja kärhämiä valmennusjohdon kanssa.

Ainakin fyysisesti hän kävi pohjalla kaksi vuotta sitten sairastaessaan moniniveltulehdusta.

"Se oli reuman sukulaistauti, ja sitä hoidettiin kuin reumaa. Kyllä silloin kävi vähän mielessä, että jos tästä selviän, teen kaikkeni. Olen tosi tyytyväinen, että olen jo tässä vaiheessa, enkä pane pahakseni, jos menee vielä paremmin."

Sen jälkeen Olli on pikku hiljaa kuntoutunut, ja korkki on pysynyt kiinni.

"Tosi mahtavalta tuntuu olla täällä. Viime kuukaudet on treenattu tosi kovaa nimenomaan näitä kisoja ja ensi kautta varten. Vasta ihan lähiaikoina on herkistelty. Kun ei ole mitään menetettävää, on pystynyt harjoittelemaan kunnolla", sanoi Olli, joka edelleen esiintyy medialle hieman säikyn oloisena.

Fyysisesti Olli arvioi olevansa lähes parhaitten vuosiensa (2007–2009) kunnossa.

"Mutta silloin olin kiertänyt koko ajan, ja kilpailurutiini oli valtava. Suorituksista sai enemmän irti. Se on tällä hetkellä ainut ongelma, mutta se tulee sieltä kun on tullakseen."

Marraskuun lopulla Olli palasi maailmancupiin lähes neljän vuoden tauon jälkeen Rukan avauksessa.

Viime viikonloppuna hän palasi mc-pisteille (sija 30) Vikersundin lentomäessä.

Merkittävä osa Ollin uran parhaista kilpailusuorituksista on tullut lentomäessä, josta hänellä on kaksi mc-voittoa kolmesta sekä kakkos- ja kolmossijat.

Norjassa hän hyppäsi vaihtelevissa oloissa, ja kahden miehen ME-hyppyjen (250 ja 251,5) varjossa parhaimmillaan 206,5 metrin harjoitushypyn. Hänen ennätyksensä on 225,5.

"Aivan mahtavaahan se oli ja antoi itseluottamusta. Vasta hypätessä muistaa, kuinka siistiä se on. Kyllä se antaa uskoa tulevaisuuteen."

Tällä hetkellä Ollin päätavoitteena ovat kotikaupungin Lahden MM-kisat 2017 ja Etelä-Korean olympialaiset 2018.

"Totta kai kaikki vedetään täysillä, mutta ei tässä ole mikään paniikinomainen tilanne. Jos menee hyvin, niin antaa mennä."

Joulukuusta lähtien Olli ja Janne Ahonen ovat olleet veteraanivalmentaja Hannu Lepistön ohjauksessa.

"Mukavasti on mennyt, ei siinä kummempaa. Samaan aikaan soiteltiin Jannen kanssa Hannulle. Hyppy- ja saliharjoitukset ovat Jannen kanssa yhdessä."

Ollin siviilielämässä tapahtui myös tärkeitä asioita viime vuoden aikana. Huhtikuussa hän meni naimisiin, ja lokakuussa syntyi esikoinen, Eelis -poika.

"Kyllä isäksi tulo panee asioita tärkeysjärjestykseen. Tosi mukavaa on ollut. Koti-ikävää ei parane miettiä. Kun lähdetään reissuun, niin lähdetään, ja tullaan kotiin kun tullaan."

 

Harri Olli ei ole mukana perjantaina Falunissa hypättävässä normaalimäen karsinnassa. Suomalaisista hyppäävät Janne Ahonen, Lauri Asikainen, Ville Larinto ja Jarkko Määttä.

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!