Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten Korisliigan ikäpresidentti: "En ole koskaan ollut juhlijatyyppiä"

Naisten Korisliigan ikäpresidentti Kenya Robinson kokee olevansa naimisissa koripallouransa kanssa. Silti hän on iloinen kaikesta saavuttamastaan.

Urheilu
 
Roope Visuri
Petteri Kivimäki
Kenya Robinson unelmoi jo nuorena ammattilaisurheilijan urasta. Hän hehkutti muun muassa sisaruksilleen olevansa ensimmäinen nainen NBA:ssa.
Kenya Robinson unelmoi jo nuorena ammattilaisurheilijan urasta. Hän hehkutti muun muassa sisaruksilleen olevansa ensimmäinen nainen NBA:ssa. Kuva: Petteri Kivimäki

Naisten Korisliigan ikonin Kenya Robinsonin ei tarvitse selitellä, miksi hän pystyy edelleen pelaamaan ottelusta toiseen huipputasolla. Sen osoittavat hänen elkeensä.

"Ei kai sinua haittaa, jos seison koko haastattelun ajan", Robinson kysyy haastattelun aluksi. Hän pelaa Suomessa jo 18. kauttaan.

Kuka?

Kenya Robinson

 Syntynyt 12. 3. 1970 Daytona Beachissä Floridassa.

 Pituus: 182 cm.

 Pelipaikka: laituri / sentteri.

 Kasvattajaseura: New Orleans (USA).

 Seura: Äänekosken Huima 2002–.

 Muut seurat Suomessa: BC Nokia, Pantterit (Helsinki), SBG (Lahti).

 Saavutukset: 3 x SM-kultaa (2000, 2001, 2003), 3 x SM-hopeaa (2002, 2006, 2012) 2 x SM-pronssia (1998, 2007), Suomen cupin voitto (2007).

 Pelannut eniten minuutteja naisten Korisliigassa (tilastoitu vasta kaudesta 1992–1993 alkaen).

 Vuoden ulkomaalaisvahvistus: 1998, 2001, 2008 ja 2010.

 SM-sarjan korikuningatar: 2005 ja 2008.

"En voi istua pitkiä aikoja ennen harjoituksia", Äänekosken Huiman 182-senttinen amerikkalaispelaaja selittää.

Robinson kertoo muuttaneensa elämäntyyliään terveellisestä vieläkin terveellisemmäksi, jotta ura jatkuisi pidempään.

"Muutin ruokavaliotani pari vuotta sitten. Syön paljon kalaa ja kanaa. Pyrin välttämään sokeripitoisia juomia ja rasvassa paistettua ruokaa. Juon vihreää teetä", Robinson kertoo.

Mutta mikä saa 44-vuotiaan harjoittelemaan edelleen ammattiurheilun vaatimalla mielenlujuudella?

"Olen aina rakastanut urheilua. Koen olevani naimisissa urani kanssa", vakuuttaa Robinson, joka aloitti koripalloharrastuksensa vasta 11-vuotiaana.

Floridan lämpöisistä maisemista kotoisin oleva laituri / sentteri tuli pimeään Suomeen syksyllä 1997. Kuviosta naisten NBA-liigan Los Angeles Sparksin kanssa ei ollut aiemmin samana vuonna tullut mitään.

Robinson oli aloittanut jo työt kenkäkaupassa, mutta hän halusi edelleen kiivaasti pelata ammatikseen. Joukkue löytyi Suomesta. Robinson pelasi ensimmäisen pääsarjaottelunsa lahtelaisen SB-Girlsin riveissä 28. 9. 1997 Peli-Karhuja vastaan.

"En tiennyt Suomesta mitään etukäteen. Kaverit pelottelivat jääkarhuista ja niin edespäin. Ensimmäisen vuoden jälkeen olin sitä mieltä, etten tule enää takaisin Suomeen. Tällä tiellä olen kuitenkin edelleen", Robinson muistelee.

Alku sujui pelikentillä mallikkaasti. Robinson palkittiin heti ensimmäisellä kaudellaan vuoden ulkomaalaisvahvistuksena, ja hän johdatti SB-Girlsin pronssimitaleille. Toisen Lahden kauden jälkeen matka jatkui perinteikkääseen helsinkiläisjoukkueeseen Panttereihin. Sieltä tarttui mukaan kaksi Suomen mestaruutta ennen siirtymistä BC Nokian kautta Äänekosken Huimaan. Nyt Robinsonilla on meneillään 13. kausi Huimassa.

"En ole koskaan ollut juhlijatyyppiä, eivätkä isommat kaupungit ole kiinnostaneet. Olen aina pannut urani edelle."

Tämä selittää Robinsonin mukaan sen, miksi hänen vierailunsa perinteikkäällä koripallopaikkakunnalla on venynyt näin pitkäksi.

Robinsonin ura on ollut siinäkin mielessä poikkeuksellinen, että hän on pelannut paljon pelejä joka kaudella. Hän rikkoi marraskuussa Korisliigassa 15 000 minuutin eli 250 tunnin rajapyykin.

Ja tulostakin on tullut. Hän on kaikkien aikojen tilastojen ykkönen levypalloissa, syötöissä ja riistoissa. Torjunnoissa ja pisteissä Robinson on toisena.

"Olen todella siunattu ja onnellinen, kun pelaan vielä lähes 45-vuotiaana tällä tasolla. Olen vain pyrkinyt tekemään kaikki asiat mahdollisimman hyvin."

Siitä, koska hän päättää uransa, Robinson ei halua sanoa vielä mitään.

"Voi olla, että tämän kauden jälkeen tai sitten en. En osaa sanoa."

Pelaaja-uran jälkeisen elämän suunnitelmat ovat kuitenkin jo selvillä. Hän sanoo käyttäneensä paljon vapaa-ajastaan asian pohtimiseen.

"Haluan olla personal trainer ja talenttivalmentaja. Muu valmentaminen ei minua kiinnosta, pelaajien kehittäminen kyllä", Robinson sanoo.

Hän suunnittelee suorittavansa tutkintonsa Yhdysvalloissa, jonka jälkeen hän palaa ehkä Suomeen. Amerikkaan jääminenkään ei ole poissuljettu vaihtoehto.

"Olen pohtinut sellaista vaihtoehtoa, että olisin vuodesta kahdeksan kuukautta Yhdysvalloissa ja neljä Suomessa."

 

Naisten Korisliigan ottelu Torpan Pojat–Äänekosken Huima tänään klo 16 Töölön Kisahallissa. Runkosarjan kakkossijaa jahtaava ToPo lähtee peliin kahdeksan ottelun voittosarjassa. Koululaisilla on otteluun hiihtoloman kunniaksi vapaa pääsy.

Roope Visuri
Äänekoski

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!