Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alppien raaka suorittaja

Olympiavoittaja maksoi Suomessa ison erän oppirahoja

Urheilu
 
Rio Gandara HS
Dario Cologna aikoo kilpailla Falunissa kaikilla normaalimatkoilla ja viestissä. "Olen ollut huipulla 5-6 vuotta. Minulla on varmuus siitä, mitä pitää tehdä ollakseen hyvässä kunnossa. Jos saavutan huipputasoni, pystyn menestymään."
Dario Cologna aikoo kilpailla Falunissa kaikilla normaalimatkoilla ja viestissä. "Olen ollut huipulla 5-6 vuotta. Minulla on varmuus siitä, mitä pitää tehdä ollakseen hyvässä kunnossa. Jos saavutan huipputasoni, pystyn menestymään." Kuva: Rio Gandara HS

Jokainen huippu-urheilija joutuu maksamaan jossain vaiheessa uraansa oppirahoja.

Sveitsiläinen olympiavoittaja Dario Cologna kuittasi niistä merkittävän erän Suomessa.

Kuka?

Dario Cologna

 Syntynyt 11. 3. 1986

 Asuu Davosissa Sveitsissä

 179 cm, 74 kg

 Harrastaa jalkapalloa, jota pelasi juniorina

 Saavutuksia: kolme olympiavoittoa (2010 ja 2014), yksi MM-kulta (2013), yksi MM-hopea (2013), kolme maailmancupin kokonaisvoittoa, kolme Tour de Dkin kokonaisvoittoa

Mitä muistat ensimmäisestä kilpailustasi Rukalla?

"Heh-heh. En päässyt maaliin. Se oli vuonna 2006 ja eka mc-starttini. Kaaduin kovavauhtisessa jäisessä mutkassa ja laskin ulos radalta. Ei ollut paras alku mc-uralleni. Olkapäähän sattui. Sen jälkeen on mennyt paremmin", Cologna muisteli marraskuussa Rukalla.

Sen jälkeen on mennyt paremmin kuin Suomen kaikilla nykyisillä MM-hiihtäjillä yhteensä: kolme olympiavoittoa, MM-kisoista kultaa ja hopeaa, kolme Tour de Skin kokonaisvoittoa, kolme maailmancupin kokonaisvoittoa.

"Hän on hajuton, mauton ja väritön. Raaka ja kova suorittaja, meritoitunut ja äärimmäisen kova kestävyysurheilija. Petter Northug on Colognaan verrattuna Hollywood-tähti", luonnehti Matti Heikkinen, jolle Cologna on tämän päivän yhdistelmäkilpailussa yksi kovimmista vastustajista.

28-vuotias Cologna on tällä matkalla hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari.

Heikkisen tarjoama kuva Colognasta menee yksiin sen kanssa, että median edessäkin tämä esiintyy vaatimattoman ja jopa vaisun oloisesti.

Viime vuosina Cologna on ollut yksi niistä harvoista hiihtäjistä, jotka ovat pystyneet toistuvasti lyömään kiilaa norjalaisten ylivallalle.

Hänen vahvuutensa on monipuolisuus, jota nykyhiihto mittaa aikaisempaa enemmän. Hänellä riittää hapenotto- ja suorituskykyä sekä eväitä rytminvaihtoihin ja kirikamppailuihin.

Oleellista on se, että molemmat hiihtotavat sujuvat tasavahvasti. Cologna on 15 km:n olympiavoittaja sekä perinteisellä että vapaalla. Siis väliaikalähtöisessä kilpailussa, joka on nykyisin se vaativin suorituskyvyn mittari.

"Cologna on yhdistelmäkilpailun näköinen mies. Siinä tarvitaan tasaisuutta joka osa-alueella. Pitää olla kiriä ja kestävyyttä. Hän on ilmeetön hiihtäjä, joka pärjää joka matkalla", Iivo Niskanen sanoi.

Sotšin olympialaduilla Cologna voitti kahdesti. Päätösmatkalla 50 km:llä hän oli kärkiryhmässä, kunnes hänen suksensa meni säpäleiksi pari kilometriä ennen maalia.

Tuoreeltaan Cologna oli sitä mieltä, että ilman sitä haaveria Venäjä ei olisi saanut kolmoisvoittoa.

"Tietysti olen yhä samaa mieltä. Olin erittäin hyvässä kunnossa, voittanut jo kaksi kisaa ja hyvissä asemissa. Eihän sitä koskaan tiedä, mutta minulla oli erittäin suuret mahdollisuudet saada vielä yksi mitali", Cologna sanoi.

Cologna on lähtöisin Sveitsin itäisimmästä kolkasta Val Müstairista, piskuisesta Santa Marian vuoristokylästä.

Hän muutti 16-vuotiaana hiihtolukioon vuorten toiselle puolelle Engadiniin ja on aikuisena asunut maailmancupin vakioisäntänä tunnetussa Davosissa.

Cologna on aina kotioloissaan ikään kuin korkean paikan leirillä, sillä Davos sijaitsee noin 1 600 metrin korkeudella.

Viime talvena Cologna tuli olympialaisiin tuoreena miehenä, koska hän oli kuntouttanut koko alkutalven nilkkaansa marraskuisen leikkauksen jäljiltä.

"Se oli vaikea tilanne. Yritin kaikkeni, koska muuten olisin joutunut odottamaan neljä vuotta. Tiesin, että kuntoudun olympialaisiin, mutta en ollut varma, millaiseen kuntoon ehdin. Lopulta ehdin toipua hyvin", sanoi Cologna, joka saapui Faluniin itseluottamusta huokuen.

Kauden jälkeen Colognan nilkka leikattiin vielä uudelleen.

"Jalassa oli vielä vähän metallia. Se oli vain pieni leikkaus, joka oli suunniteltu etukäteen."

Kuntouttaessaan nilkkaansa Cologna kokeili jopa vammaishiihtäjien käyttämää kelkkaa.

"Yritin löytää keinoja treenata yläkroppaa, mutta kelkalla hiihtäminen ei ollut helppoa. Enemmän treenasin sisällä vetolaitteella. En usko, että olisin voittanut paralympialaisissa. Erityisesti laskuissa minulla ei olisi mahdollisuuksia pärjätä heille."

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!