Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuttu kaksikko kärjessä, mutta Heikkinen taipui

Venäläiskonkari Vilegžanin sai kirivoitolla vihdoin kultamitalin

Urheilu
 
Rio Gandara HS
Sijalle 16 jäänyt Matti Heikkinen pettyi hiihtoonsa Falunin yhdistelmäkilpailussa.
Sijalle 16 jäänyt Matti Heikkinen pettyi hiihtoonsa Falunin yhdistelmäkilpailussa. Kuva: Rio Gandara HS

Siitä ei ole kuin neljä viikkoa, kun Matti Heikkinen sijoittui Venäjän Maksim Vilegžaninin ja Sveitsin Dario Colognan perässä kolmanneksi maailmancupin yhdistelmäkilpailussa Rybinskissä.

Kun sama kilpailu käytiin lauantaina MM-ladulla, sama kaksikko samassa järjestyksessä vei kärkisijat, mutta Heikkinen menetti mahdollisuutensa taistella mitalista jo paljon ennen maalia.

Heikkinen jäi toisella päämatkallaan 16:nneksi ja tuli maaliin lähes kaksi minuuttia voittajan jälkeen.

"Odotusarvo oli korkea ja reaaliarvo surkea. Ihan turha selittää mitään tänään. Pertsalla hiihdettiin jo aika rapsakkaa kyytiä. Kun vapaalle lähdettiin, eväät oli syöty, syystä tai toisesta. Ei ole mitään muuta tehtävissä kuin olla äärimmäisen kylmäverinen kainuulaislähtöinen vittumainen pieni mies. Nyt on keskiviikkoon vielä ihan riittävästi aikaa", Heikkinen sanoi viitaten toiseen päämatkaansa, joka on 15 kilometriä vapaalla.

Yleensä Heikkinen ei näytä tunteitaan suuntaan eikä toiseen. Nyt hän vaikutti erittäin pettyneeltä. Hän irvisteli ja tärisi vilusta haastattelun aikana, vaikka vaatetta oli päällä riittävästi.

"Ei tämä ole tunneurheilua. Paleleminen ei johdu vaatteista vaan siitä, että kroppa alkaa saada taas energiaa. Elimistö tärisee, että se tuottaa lämpöä."

Perinteisen osuuden (12:s) Heikkinen hiihti kärkiryhmässä, jota veti pitkiä pätkiä Iivo Niskanen.

Vapaan osuuden alussa meno alkoi näyttää vaikealta.

Niskasen (26:s) perinteisen osuus sujui lupaavan mallikkaasti, mutta sauvarikko vapaan osuuden alussa esti tuloillaan olleen kelpo sijoituksen.

"Alku meni odotuksiin nähden todella hyvin. Olisi voinut hiihtää kovempaakin ja harventaa letkaa. Tuntui hyvältä. Kaikki oli kunnossa", sanoi Niskanen, joka vaihtoi välineet kuudentena.

Venäläishiihtäjän aiheuttama sauvarikko tapahtui ikävästi juuri vähän Suomen huoltopaikan jälkeen. Niskasen valmentaja Olli Ohtonen juoksi varasauvan kanssa perään, mutta Niskanen ei kuullut huutoa.

Sen jälkeen ladun perälenkillä ei ollut varasauvalla varustettua huoltomiestä noin kahden kilometrin matkalla.

"Ei perkele löytynyt kahden kilometrin matkalla sauvaa. Ei ollut mitään järkeä. Venäläiset antoivat kaksi kertaa oikean käden sauvan. Menin sladissa ja pysähdyin, että saisin sauvan, mutta en saanut. Menin vähän paniikkiin enkä tajunnut hiihtää sillä oikean käden sauvalla ilman remmiä", Niskanen tilitti.

Konkari Vilegžaninilla, 32, oli entuudestaan kolme henkilökohtaista MM-hopeaa ja olympiahopeaa 50 km:llä.

"Vihdoin sain kultaa. Vaikea kuvailla, miten onnellinen olen. Tämä on ollut pitkä matka", sanoi Vilegžanin, joka ennenkin on kunnostautunut kirimiehenä.

MM-titteliä puolustanut Cologna hajotti kärkiryhmän 25 km:n jälkeen. Siinä kyydissä putosi myös Norjan Petter Northug, joka jäi 11:nneksi.

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?