Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niskanen lähestyy Johaugia

Neljännen sijan tuonut hiihto kertoi huippukunnon löytymisestä

Urheilu
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Kerttu Niskanen sijoittui yhdistelmäkilpailussa neljänneksi. "Kyllä neljäs sija on hyvä, oli kova kisa", Niskanen sanoi.
Kerttu Niskanen sijoittui yhdistelmäkilpailussa neljänneksi. "Kyllä neljäs sija on hyvä, oli kova kisa", Niskanen sanoi. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Neljä vuotta sitten Oslon MM-hiihdoissa Therese Johaug voitti 30 km:llä uransa ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden jättimäisen kotiyleisön edessä.

Vain muutama päivä aiemmin Suomen joukkueen 22-vuotias ensikertalainen Kerttu Niskanen oli sanonut itseään 12 päivää nuoremmasta Johaugista näin: "Joskus PM-kisoissa [18-vuotiaissa] pesin Theresen, ja nuorten MM-kisoissa 20-vuotiaissa pääsin viestin kakkososuudella aavistuksen edellä vaihtoon. Sen jälkeen on tyttö kehittynyt valtavasti, mutta yritän kuroa etumatkaa kiinni. Toivottavasti kehityn itsekin ja pääsen kunnolla haastamaan hänet."

Lauantaina Johaug otti uransa kolmannen henkilökohtaisen MM-tittelin 15 km:n yhdistelmäkilpailussa yli 40 000 katsojan edessä tehtyään ratkaisunsa kuulussa Murhaajamäessä.

Niskanen haastoi jo mukavasti sivuten MM-hiihtojen toisessa startissaan uransa parasta arvokisasijoitusta.

Niskanen oli neljäs myös viime talven olympialaisten päätösmatkalla (30 km/v), jolloin Johaug sai hopeaa.

Kummallakin kerralla mitali jäi ajallisesti melko kauas.

"Olen harjoitellut tuhat tuntia tällä kaudella saadakseni kokea tämän. Unelma toteutui, nämä ovat minun latuni", Johaug sanoi tuoreena maailmanmestarina.

Niskaselle itselleen parasta antia oli se, että hän lähestyy huippukuntoa.

Torstain sprintin seitsemäs sijakin lupasi parempaa, mutta sitä edeltävä mc-startti Östersundissa meni pahasti pieleen (22:s) osittain huonosti luistaneitten suksien takia.

"Valmistautuminen [Östersund] ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Olen itse koko ajan luottanut siihen, että arvokisoissa taistellaan, vaikka olisi napsun huonompi vire. Nämä sytyttää vielä eri lailla. Uskoin ja luotin siihen, että kunto on ylöspäin, ja niin se näyttää olevan. Nyt on hyvä jatkaa näitä kisoja", Niskanen sanoi.

Ennen haastattelupisteeseen tuloaan hän vilkuili hieman haikailevin ilmein, kun mitalinaisia Johaugia, Norjan Astrid Jacobsenia sekä Ruotsin Charlotte Kallaa kukitettiin.

"Kyllä neljäs sija on hyvä, oli kova kisa. Perinteisellä [neljäs] jouduin yllättävän tiukille. Oli pikkuisen liian herkkä suksi. Meinasi lipsahdella, mutta koko ajan oli hyvä olo hiihtää."

"Ei voinut pertsalla ajaa ihan tilttiin. Vähän joutui antamaan jossain kohdissa siimaa. Vaihdossa kärki pääsi hiukan karkaamaan."

Vapaalla Niskanen piti yllättäen takanaan nykyhiihdon ylivoimaisen mahtinaisen, Norjan Marit Bjørgenin, joka jäi kuudenneksi.

Torstain sprinttivoiton rasittamalle Bjørgenille se oli huonoin arvokisasijoitus normaalimatkoilla kuuteen vuoteen.

"Todella kovia naisia jäi taakse. Olen tuohon sijoitukseen erittäin tyytyväinen."

Niskanen ei muistanut, koska hän oli edellisen kerran voittanut Marit Bjørgenin.

Loppusuoralla Niskanen kukisti Ruotsin yllättäjän Sofia Bleckurin.

"Kumpikaan ei ole mikään loppukiritykki, joten häntä oli hyvä haastaa. Mukavampi neljäs kuin viides."

Miten hyvässä kunnossa olet?

"Tällaisessa, sijat 7 ja 4."

Hieman myöhemmin Riitta-Liisa Roponen kävi oman kirikamppailunsa seitsemännestä sijasta Norjan Heidi Wengin kanssa, mutta hävisi.

Roposta harmitti se, että hänet työnnettiin takaa kumoon perinteisen osuuden alussa. Siinä hän menetti letkassa arviolta 15 sijaa.

Välineitten vaihtoon mennessä hän oli käyttänyt ohituskaistaa ja noussut 14:nneksi.

Vapaan osuudella Roponen pääsi hiihtämään ryhmässä ja oli viidenneksi nopein.

"Joku tuli takaa päälle. Tuntui, että hän työnsi suoraan takapuolesta. Tuli hetkeksi sellainen lamaannus. Vapaa oli ihan helppoa. Paremmalta se tuntui kuin perinteinen, joka oli myös rentoa ja helppoa."

Jussi-Pekka Reponen HS
Falun

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?