Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paluu Suomeen kiehtoo HIFK:n hätävaraa Doug Sheddeniä

Entistä Leijona-valmentajaa kiehtoo ajatus paluusta Suomeen

Urheilu
 
Markku Ulander Lehtikuva
Entinen IFK:n ja Jokerien valmentaja Doug Shedden muistelee Suomea hyvällä.
Entinen IFK:n ja Jokerien valmentaja Doug Shedden muistelee Suomea hyvällä. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Sattuma sinkosi jääkiekkovalmentaja Doug Sheddenin Helsingin IFK:hon toukokuussa 2005. Sen jälkeen kanadalainen on juurtunut vanhalle mantereelle.

"Taidan jäädä tänne. Olen ollut vaimoni kanssa 10 vuotta Euroopassa, ja olemme nauttineet ajasta", sanoo päättyvällä kaudella KHL:ssä valmentanut Shedden.

"Minulla oli viime kesänä pari viritystä Pohjois-Amerikkaan, mutta ne eivät toteutuneet. Hirvittää sanoa, mutta olen luopunut unelmasta valmentaa NHL:ssä. Ajatus paluusta Suomeen kiehtoo."

Shedden tuli IFK:hon hätävarana, kun seuran päävalmentajakseen palkkaama kanadalainen Dave King livahti KHL:ään.

Poiminta

Shedden: Eetu Selänteen pelaaminen Leijonissa ainakin hyvä pr-isku

Doug Shedden on kuullut keskustelut Teemu Selänteen jääkiekkoilijapojan Eetun yllätysvalinnasta ja peleistä Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa.

"Asuuko Eetu Suomessa? En voi vastata siihen, oliko valinta oikein, mutta ainakin se oli hyvä pr-isku Jääkiekkoliitolta."

"Muistoni Suomesta ovat hyviä, ja niitä on liikaa lueteltavaksi. Rakastan Suomea. Nautin vuosistani Helsingissä. Sain paljon ystäviä. Ei ole ollut hienompaa kuin valmentaa vuosi IFK:ssa, kaksi Jokereissa ja lopuksi Leijonat MM-pronssille Kanadassa 2008."

Shedden oli valmentanut 13 vuotta ennen kuin saapui Suomeen. Hän vei farmitason pikkuseurojaan viiteen mestaruuteen.

Yli 400 NHL-pelin keskushyökkääjä tunnustaa vasta nyt jälkikäteen, että valmennusloikka Eurooppaan pelotti.

"Ensimmäisenä vuonna tultuani Suomeen ja IFK:hon olin kielitaidoton mies oudossa ympäristössä. Tunsin olevani valmentajana kuin ryömivä lapsi, joka opettelee kävelemään ja puhumaan."

Shedden rakensi turvakseen henkisen kivimuurin. Hän oli kovakasvoinen ja suorapuheinen mies, joka viljeli terävää huumoria. Mies kohtasi Suomessa kritiikkiä ja vastasi samalla mitalla.

"Kun minä näytin vesipulloa ja sanoin, että pullo on puoliksi juotu, lehdet kirjoittivat, että pullosta on puolet juomatta", Shedden kuvailee erikoista kirjoittelua.

Sheddenin perhepiirissä puitiin tiiviisti suomalaismediaa. Kummastelu kotona meni niin pitkälle, että hänen vaimonsa kipusi Hartwall-areenan lehdistökatsomoon pistämään muistiin yhden sotajalalla olleen toimittajan ulkonäön.

Kuka?

Doug Shedden

 Syntynyt 29. 4. 1961 Wallaceburgissa, Kanadassa.

 183 cm / 83 kg.

 Pittsburghin NHL-varaus numero 93 vuonna 1980.

 Peliurallaan sentteri pääsarjatasolla 1981–1992.

 NHL-seurat: Pittsburgh, Detroit, Quebec ja Toronto.

 NHL:ssä 8 kaudella otteluita 416, pisteet 139+186=325.

 Lisäksi lukuisia farmiseuroja ja Euroopassa Davos sekä Bolzano.

 Valmennusura: 1992–2005 Pohjois-Amerikan farmisarjat, 2005–2006 HIFK Liigassa, 2006–2008 Jokerit Liigassa, 2007–2008 Suomen maajoukkue, 2008–2014 Zug, Sveitsi, 2014– Medvescak.

Suomesta Sheddenin tie vei kesällä 2008 Sveitsiin. Jokereista hän otti mukaansa kakkosvalmentajansa Waltteri Immosen.

Sheddenin keikka Zugiin päättyi potkuihin viime maaliskuussa. Runkosarjaa oli pelaamatta kuusi kierrosta, ja Zug oli jäämässä ensimmäisen kerran ulos pudotuspeleistä sitten vuoden 2003.

Zug nosti loppukaudeksi ykkösvalmentajakseen Immosen. Nyt Immosella, 47, on Zugissa takataskussaan tuore kakkosvalmentajan sopimus kevääseen 2016.

Shedden löysi töitä Kroatiasta. Viime lokakuussa hänestä tuli KHL:ssä surkeasti toisen kautensa aloittaneen Medvescakin eli Zagrebin Karhun valmentaja.

Medvescak ei yltänyt pudotuspeleihin. Viime viikolla seura kauppasi hyökkääjistään Ville Leinon ja Martin St. Pierren Sveitsiin sekä Patrick Bjorkstrandin SaiPaan.

"Kroatiassa rakastetaan käsipalloa, ja jalkapallohan on joka paikassa iso juttu. Tietysti myös koripalloa seurataan Kroatiassa enemmän kuin jääkiekkoa", Shedden sanoo.

"Zagrebissa jääkiekko hakkaa jalkapallon, mutta tuskin pystyy sielläkään lyömään suosiossa käsipalloa."

Sheddenin, 53, sopimus on katkolla. Hän odottelee, josko joku olisi kiinnostunut, vaikka päivät Zagrebissa ovat olleet mieluisia.

"Rahalla, joka minulta kului Sveitsissä kuukaudessa, voin elää vuoden Kroatiassa."

Medvescak pelaa yleisökapasiteetiltaan Hartwall-areenaa suuremmassa hallissaan minimimittoihin puristetussa kaukalossa kanadalaistyylistä kiekkoa. Se ei ole silti pystynyt kilpailemaan suurten pelaajabudjettien seuroja vastaan.

Shedden on huomannut, ettei nykyinen KHL:n palkkakatto ole pienille seuroille armollinen. Urheilullinen lähtökohta on epäreilu rikkaiden eduksi.

"Minun on kysyttävä rehellisesti itseltäni, tahdonko todella tehdä työtä pienen seuran budjetilla. Joukkue on koottava järkevästi. Zagrebissa ei saa tehdä samanlaisia virhevalintoja kuin tapahtui tällä kaudella."

Shedden ei näe mahdottomana, että hän siirtyisi valmentamaan venäläisseuraa.

"On löydyttävä oikea osoite. Lyhyellä KHL-kokemuksellani voin sanoa, etten joka paikkaan lähde. Venäjällä on pari huonoa paikkaa, mutta suurin osa on ihan hyviä."

Suomessa kaksi joukkuetta tuntuu kiinnostavan kanadalaista työpaikkana muita enemmän.

" Antti Törmänen on tehnyt hyvää työtä HIFK:ssa, mutta Kärppien valmentajatilannetta en tunne."

 

Medvescak kohtaa Jokerit kotonaan sunnuntaina. Viasat Hockey Finlandin suora lähetys kello 19.

Martti Kainulainen Lehtikuva
Doug Shedden vei Leijonat pronssille Kanadassa 2008.
Doug Shedden vei Leijonat pronssille Kanadassa 2008.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!